Korábbi írásaink

A csinos színésznő esete a matekkal

Danica McKellar mutatós amerikai színésznő. Danica könyvet is írt. De nem a színészi életről, vagy a népszerűség nehézségeiről, hanem valami egész másról: A könyv címe: Math doesn't suck ("Nem nehéz a matek", vagy inkább: "Nem szívás a matek"), ami NewYork Times bestseller lett(!).

Mit jelent a nyitott gondolkodás, és hogyan lehet ezt elérni? (Beszélgetés a Mex rádióban)

Induljunk onnan, hogy vannak zárt és nyitott gondolkodásmódú emberek - és gyerekek is. Nem is hisszük, hogy mennyi minden múlik ezen! Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az emberek alapvetően két csoportba oszthatók, ha egy nehéz a problémával találják szembe magukat.

Mit tehet a szülő, ha azt szeretné, hogy jó matekos legyen a gyereke? (Beszélgetés a Mex rádióban)

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke jó matekos, ügyes, okos legyen a suliban, büszke lehessen rá. Már csak ezért is érdemes lenne tenni ezért, de ennél többről van szó.

A matek szép - bebizonyítom! (Beszélgetés a Mex rádióban)

Jártál már a Prédikálószéken? Ahhoz, hogy valaki meglássa a matek szépségeit, bizony fel kell gyalogolni a hegytetőre. Az a baj, hogy sokan már induláskor, vagy akár félúton bozótosba kerülnek. Elveszítik a kijelölt turistautat, és attól kezdve teljesen kilátástalannak tűnik feljutni a csúcsra…

Érdekel, mit dolgozott gyermeked a Matek Oázisban?

Szülőként jó megoldás lehet, ha eleinte együtt ülsz le gyermekeddel a számítógép elé, amíg rá nem érez az ízére. Azután viszont már önállóan is tud vele haladni, a videókon kívül nem kell neki más segítség. A továbbiakban is gyakorolhatsz szülői (táv)felügyeletet a tanulási napló segítségével.

Otthon könnyebb a matek, mint a suliban? + Tanulási tippek!

Sokan panaszkodnak, hogy otthon minden világos, meg is tudják oldani a leckét, az iskolában azonban valahogy nem sikerül jó jegyeket szerezni. Mi lehet ennek az oka?

TV2 Életmódi: A középiskolai felvételi felkészülésről

Hogyan lehet eredményesen felkészülni a felvételire? A TV2 Életmódi c magazinműsor 2020. november 29-i adásában erről kérdeztek.

Érettségi felkészítés - A tavaly végzettek ajánlásával!

Energizálódj az érettségire! Olvass bele valódi diákjaink valódi véleményeibe!

Gimnáziumi felvételi: 3 gyakori tévhit!!!

A gimnáziumi felvételivel kapcsolatos 3 tipikus tévhitre szeretném felhívni a figyelmedet.

Fekete Péntek helyett...

Nálunk hiába keresed a Fekete Pénteket. Miért?

Önálló és eredményes matekozás a távoktatás idején

A digitális távoktatás idején a Matek Oázisban olyan segítséget találtok, amit 13 éve folyamatosan az önálló otthoni matektanulásra fejlesztünk.

RTL Klub Reggeli: Felvételi kevesebb stresszel és frusztrációval

Az RTL Klub Reggeli című beszélgető műsorában a gimnáziumi matek felvételiről és a felvételi felkészülésről beszélgettünk a műsorvezetőkkel, Peller Annával és Mariannal. Hogyan lehet felkészülni a stresszhelyzetre? Mennyi idő alatt lehet felkészülni? Hogyan erősíthető az önbizalom? Mi van, ha valaki iszonyú lámpalázas? Mi van azzal, akinek hiányosak az alapjai?

Így lehet megváltoztatni a gyerekek matekhoz való (v)iszonyát [videó]

A TV2 Életmódi magazinjában arról kérdeztek, hogy mi a gond a matekkal, mi a megoldás ha nem megy jól a matek, és végül hogyan lehet a gyerekek matekhoz való viszonyát megváltoztatni.

A SIKERES ÉS ÖRÖMTELI MATEKOZÁS "TITKOS ÖSSZETEVŐJE"

Nem érted, hogy miért menekül gyermeked a matek elől? Hogyan változtathatod át a matektanulást övező frusztrációt és feszültséget örömmé és sikerélményé?

Mitől nehéz a gimnáziumi felvételi vizsga, és hogyan lehet eredményesen felkészülni rá?

Sokan sírva jönnek ki a felvételi vizsgáról, szülők ki vannak akadva.. - halljuk sokszor. Miért ilyen nehéz a matek a gimnáziumi felvételi? Nem igazságtalan ez?

Hogyan készülj fel a matek érettségi kihívásaira?

A matek érettségi feladatsor minden évben sokaknál kiveri a biztosítékot. Mitől olyan nehezek a matek érettségi feladatok, mikor egyébként semmi különösebb "magasabb" matematikai ismeretre nincs szükség a példák megoldásához?

Így cseréljük le a kudarcot sikerélményre

A matekos problémák legtöbb esetben az első matekos kudarcokhoz nyúlnak vissza. A kudarcélmények miatt a gyerkőcök nem szeretnek tanulni, ezért még több kudarc éri őket...

Valóban hatással van a matektudásunk a pénzügyi helyzetünkre?

A pénzügyi tudatosság apostola Robert Kiyosaki, akinek eddig összesen 26 millió példányban jelentek meg könyvei. A Fejleszd pénzügyi IQ-dat - bánj okosabban a pénzeddel c. könyve is izgalmas, hasznos olvasmány, és meglepetésemre még a matekról is szó van benne.

HOSSZÚTÁVON SZÁMÍTHATSZ RÁNK

A Matek Oázis a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványát kapta meg, zsinórban már harmadik éve! Ilyen magas szintű tanúsítvánnyal Magyarországon csupán a cégek 0,63%-a rendelkezik. Ez azt jelzi, hogy velünk a kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

Van önbizalmad a matekhoz?

Nem elég megérteni a matekot, sikerélményeket kell szerezni ahhoz, hogy átlendülj azon a gáton, amit most érzel a matekkal szemben.

Értem, de a feladatokat mégsem sikerül megoldani...

Sok diákot láttam már, aki bólogatott, hogy érti, de a példákat mégsem sikerült megoldania. Persze, mert nem oldott meg önállóan feladatokat, és így nem derülhetett ki, hogy valójában nem teljesen érti, azaz nem alkalmazás-szinten...

Szülői felelősségünk gyermekünk matekos sikereiben

Az angol Sussexi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen hatások játszanak döntő szerepet a gyerek sikeres iskolai matematikatanulásában. Engem is meglepett, hogy mi a legfontosabb dolog, ami befolyásolja a gyerek eredményességét matekból.

Nehéz tartani a tempót?

Gyermeked nem bírja a suliban a tempót? Ezzel nem vagytok egyedül. Nagyon sokan érzik azt, hogy a matekkal túl gyorsan haladnak az iskolában, és a diákok egyszerűen lemaradnak.

Nem megy, mert nem tud figyelni

"Azért nem megy a gyereknek a matek, mert nem figyel oda" – válaszolta néhány szülő a felmérésünkben.

A matekot érteni kell vagy gyakorolni?

Egyes vélemények szerint, ha a gyermek megérti a matekot, onnantól nincs is semmi gond. Mások szerint gyakorolni minél többet - ez hozza meg a kívánt eredményt.

Az RTL Klubban jártunk: Nem kell félni a matektól

Meghívtak minket az RTL Klub Reggeli című műsorába :)

Így vedd rá a matekra akkor is, ha nem hajlandó belátni, hogy ez az ő érdeke

A legtöbb esetben ott bukik el a dolog a matektanulásban, hogy a gyermek nem elég motivált, nem hajlandó igénybe venni a segítséget - lehet az akármilyen jó tanárral vagy jól felépített programmal De hogyan vedd rá, pont a matekra, ha nem hajlandó belátni, hogy ez az ő érdeke?!

Tényleg mindenkinek kell matekot tanulni?

Miért kell matekot tanulni annak, akinek soha nem lesz szüksége többre, mint az egyszerű számtanra, azaz összeadásra, kivonásra, szorzásra és osztásra?

5 tipp az örömteli tanévkezdéshez

Ha legszívesebben világgá mennél a matek dolgozatok előtt, akkor itt a segítség.

Ettől szeretnénk megóvni a gyerekeket

Felméréseink szerint minden ötödik tanuló azt érzi, hogy egyszerűen le van maradva matekból. Mintha folyamatosan az osztály mögött kullogna, és hiába próbálja „gyorsabban szedni a lábait”, nem sikerül utolérni őket.

Bármi történjen, Te tartsd az irányt!

Gondoltál már arra, hogy Te vagy gyermeked életének kapitánya? Lehet, hogy néha lázad a "legénység" (meg a "leányság"), de ha Te nem tartod kézben a kormányt, és nem tűzöd ki az irányt, akkor az a kis hajó céltalanul bolyong a tengeren, és nem, vagy nehezen ér kikötőbe.

Megrendítő tanulság matekról és szorongásról

Saját felmérésünk egyik megrendítő tanulsága, hogy minden második gyermek a szó szoros értelmében SZORONG matek dolgozat előtt.

Cikk archívum