Mi a baj a matekkal? Miért van az, hogy olyan sokan jutnak el odáig, hogy "én aztán tök hülye vagyok a matematikához!", míg nemigen halljuk ugyanezt a biológiával, angollal, történelemmel kapcsolatban?

Először is mindenki számára nyilvánvaló, hogy a legtöbben nem születnek matekzseninek. Az már kevésbé ismert, hogy az emberek kevesebb, mint 10%-ának a gondolkodása rezonál igazán a matematikára. Mindenki másnak valamilyen szinten meg kell küzdenie, ha eredményes akar lenni ebben a tárgyban.

Na, jó - mondhatnánk - de hiszen ez másra is igaz! Kevesen vannak például, akik kiváló nyelvérzékkel rendelkeznek, vagy éppen komoly affinitásuk van a történelemhez. A diákok mégsem érzik annyira elveszettnek magukat, ha nyelvórákra, vagy történelem dolgozatra kell készülniük, mint amikor matematikára.

Miért pont a matek nehéz

Ha nem érted, nem tudod megtanulni

A helyzet az, hogy a nyelvérzék, vagy a történelem iránti affinitás hiánya szorgalommal viszonylag jól pótolható. Kicsit több időt és energiát kell rászánni, de ezekből a tárgyakból el lehet érni jó osztályzatokat akkor is, ha igazi "antitalentumok" vagyunk. Matekból viszont a szorgalom nem elég. Ha valaki nem ért valamit, hiába ül fölötte órákig, akkor sem fogja tudni megtanulni.

Ráadásul megérteni is leginkább csak az órán van esélyed, hiszen a tankönyvekből matekot tanulni az "átlagembernek" szinte lehetetlen. (Nem tudom, próbáltad már? Sokaknak ez olyan élmény, mintha hieroglifákat próbálnának megfejteni. Persze a jobb képességűeknek nem probléma, de mi van a többiekkel?) És ez csak az első tény...

Felépíteni a tudást

A matek egy "sajátos tanulási igényű" tárgy

Mit is jelent ez? Ha pl. történelemből - különböző okokból - elmulasztottad megtanulni mondjuk az Árpád-házi királyokat, attól még csodálatos feleletet kanyaríthatsz a Nagy Francia Forradalomról. Ugyanígy, ha egy szót sem tudsz Shakespeare-ről, még remek dolgozatot írhatsz Ady Endre költészetéről.

A matek ennél könyörtelenebb. Minden egyes hiányosság, miden felületesen rögzült ismeret újra és újra visszaköszön. Ha pl. nem tanultál meg rendesen számolni a negatív számokkal, nem fogsz tudni boldogulni 9.-ben az egyenletekkel, a függvényekkel, 10.-ben a másod- és magasabbfokú egyenletekkel, a trigonometriával...stb.

A matematikában a dolgok egymásra épülnek, ami kimarad, az később hiányozni fog. Nem is egyszer, hanem újra és újra, és a hiányzó tudás lehetetlenné teszi az újabb dolgok megértését. Ilyent más tantárgy nem tud!!

És ezzel a problémák sora még nem ért véget...

Hogy mi jelenthet megoldást? Egy jó matektanár, na és persze, ha szorgalmasan megtanulsz mindent már alsó tagozattól... Amennyiben viszont ez nem történt meg, az oktatóvideókkal szépen felépíthetsz mindent újra az alapoktól. Ezeket a programokat azért fejlesztettük ki, hogy megértsd a matekot, és ne kelljen minduntalan a hiányosságaidba botlanod. Meglátod, ez számodra is meghozza a várt eredményt!

A matekhoz sikereket, a tanulásához pedig türelmet és kitartást kívánok!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​
 
Tavaszi kihívás​​​​​​​
TAVASZI KIHÍVÁS
Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy
más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!