Megértem, hogy felkavar, ha kiderül, hogy pótvizsgázni kell gyermekednek. Sok szülő ezt saját kudarcaként éli meg, és csalódottnak érzi magát. Nekem is négy gyerekem van, ezért nagyon jól tudom, éppen elég nehéz feladat a gyereknevelés ilyen válsághelyzetek nélkül is. Feltételezem, hogy eddig is voltak nehéz pillanatok, biztos vagyok benne, hogy ezt is meg fogjátok tudni oldani. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani ebben a cikkben.

Pótvizsga - megértő beszélgetés

SEGÍTS NEKI A HELYZET KEZELÉSÉBEN

Természetes, hogy érzelmileg érintett vagy, de a legfontosabb, hogy megnyugodj, mert most nagy szüksége van rád a gyermekednek. Lelki erőt kell öntened belé, hogy legyen hite és kitartása ezután a kudarc után. Legyél pozitív, és bátorítsd őt!

Minden rosszban van valami jó. A pótvizsgára való felkészüléssel kialakíthat egy működőképes tanulási módszert, ami a későbbi tanulmányaiban is hasznosul. Azt is megtanulja, hogy általánosan hogyan kezeljen egy sikertelen helyzetet, ez pedig jobb életminőségre vezet, és személyes méltóságot, függetlenséget ad neki.

Mondd el neki, hogy nem dőlt össze a világ. Mindannyian követünk el hibákat, aminek vannak következményei, de ez akár még a javára is válhat. A hibáinkból tanulhatunk, és ez megerősít minket. Bizonyára korábban is voltak már nehézségei, amiket sikeresen megoldott. Merítsen ebből erőt, és ne essen kétségbe. Az egyetlen valódi bukás, ha feladja. Ha kevés az önbizalma, akkor sokat segíthet, ha időt szakítasz rá, és átbeszélitek a dolgokat, és te figyelmesen meghallgatod.

Neki is írtunk egy cikket, amiben segíteni szeretnénk őt a helyzet kezelésében:
Itt tudjátok elolvasni a diákoknak készített írásunkat »

NE LEGYÉL NEGATÍV

Figyelj oda, hogy ne gúnyolódj, ne legyenek negatív megjegyzéseid. Ezzel azt az érzést erősíted benne, hogy a Te szemedben ő nem elég értékes. Lerombolod a maradék önbizalmát is. Nem csak a vizsgára, de egy életre szólóan negatívan hathat rá egy ilyen kudarc. Inkább azt erősítsd benne, hogy Te feltétel nélkül szereted. A hibáit ugyan nem szereted, de őt igen, akkor is ha hibázik, és ezúttal is segíteni fogsz neki kimászni a szorult helyzetéből. Hogyan?

BESZÉLJ(ETEK) A TANÁRRAL

Járj utána, hogy mi vezetett a bukáshoz, mi volt a hiba, hogy javítani lehessen rajta. Beszélj a tanárral, hogy ő hogyan látja, vagy biztasd, hogy kérdezze meg a tanárától, hogy szerinte mit kéne másként csinálnia.

Az az igazi, ha Te is külön beszélsz a tanárával. Elmondhatod, hogy ez neked is mennyire felkavaró érzés, de maradj higgadt és tárgyilagos. Ne vádold se a gyereket, se magadat, se a tanárt. Tudd meg tőle, hogy miért döntött úgy, hogy pótvizsgázni küldi a gyereket. Volt-e esetleg más oka is, azaz vannak-e más gondjai is a gyerekkel? Megkérdezheted tőle, hogy ő a te helyedben mit tenne a gyerekkel? Hallgasd figyelmesen, és sok minden kiderülhet.

Érdeklődd meg a technikai kérdéseket is. Mikor és hol lesz a vizsga és hogyan zajlik? Mennyi ideig tart? Ki vizsgáztat? A pótvizsga osztályzata kerül be a bizonyítványba év végi jegyként, vagy átlagolják a bukással? Stb., stb.

Fontos kérdés, hogy mik lesznek a hangsúlyos témakörök, mire és miből készüljön véleménye szerint.

Beszélgetés a tanárral

VIDD EL (VAGY KÜLDD EL) A GYERMEKEDET PIHENNI, KIKAPCSOLÓDNI

Mielőtt nekiáll gyermeked a pótvizsga felkészülésnek, segíts neki kikapcsolódni, hogy ne a kudarcélmény körül forogjanak gondolatai, és a negatív érzések helyét új pozitív élmények vegyék át. Ha lehet, menjetek el vagy küldd el nyaralni vagy kirándulni néhány napra, hogy feltöltődjön élményekkel és erőt gyűjtsön a pótvizsga felkészüléshez. A levegő változás neked is használhat :) Ettől persze még nem kell lemondanotok a betervezett családi nyaralásról sem (ha van ilyen), pláne ha elég rugalmas és gyors felkészülési módot választasz.

ERŐSÍTSD AZ ELKÖTELEZETTSÉGÉT ÉS KITARTÁSÁT

A kitartás életbe vágóan fontos a vizsga sikeressége szempontjából. Végeredményként az dönti el, hogy a pótvizsgán megbukik, vagy átmegy, hogy mennyi időt tölt a hatékony(!) tanulással.
Segítheted ebben kisebb személyes lemondásokkal, áldozatokkal. Ezzel tettekben mutathatod, hogy támogatod őt ebben a nehéz helyzetben, és fontos számodra is, hogy eredményes legyen.

  • Pl. ügyelj arra, hogy ne legyen körülötte nagy zaj, ami zavarná a tanulásban. (Csendesen hallgatjátok a TV-t, vagy ha van kisebb testvér, akkor megpróbálhatod távol tartani tőle.)
  • Kevesebb házimunkát bízol rá.
  • Ügyelsz rá, hogy éjszaka nyugodtan aludhasson.
  • Tanulás közben limonádéval, ásványvízzel, gyümölccsel, olajos magvakkal kínálod. („Az agy úszni kíván”, ezért fontos, hogy rendszeresen igyon.)
  • Megkíméled a stressztől, az esetleges családi feszültségektől, mert a stressz blokkolja a kognitív képességeit.

SZEREZZ NEKI MEGFELELŐ(!) SZAKMAI SEGÍTSÉGET

Sokkal eredményesebben és célirányosabban tud felkészülni a pótvizsgára, ha nem egyedül próbálkozik a felkészüléssel a füzete és a matekkönyve fölé görnyedve. Mindenképpen vegyél igénybe megfelelő szakmai segítséget. Nem elég, ha egy osztálytárs, barát, rokon, vagy a szomszéd jó matekos, mert érteni vagy érhetően elmagyarázni a matekot az két teljesen különböző dolog.

Az interneten is sok mindent találhatsz, de oda kell figyelni, mert vagy az interaktivitás hiányzik belőlük vagy a szakmaiság (nem matektanár állította össze, nem teljes körű az anyag), vagy épp csak az a kis plusz, amitől valóban könnyen és gyorsan meg tudja tanulni a matekot, nem csak megérteni. Fontos, hogy amit megtanul, alkalmazni is tudja a feladatokban.
A Matek Oázisban eddig már sok száz hasonló helyzetben levő diáknak segítettünk az elmúlt években. Ők nem egyszerűen átcsúsztak a pótvizsgán, hanem igazán szép eredményeket értek el.

Köszönöm szépen a segítséget, 3-as lett a pótvizsgám! Szóbeliznem már nem is kellett! :)
Mindenkinek ajánlom!!! :)

Balázs

Rengeteget segít, a pótvizsgán ennek köszönhetően mentem át 65%al,(!) és most az érettségire gyakorlok vele, tényleg hatalmas segítség, nagyon jól elmagyaráz mindent lépésről-lépésre.

Szabolcs

Ha akarod, gyermekednek is tudunk segíteni a Pótvizsga Felkészítő videócsomaggal. Videóinkkal meglepően könnyen és gyorsan megérti, sőt meg is tanulja a matekot. A pótvizsga sikerében annyira biztosak vagyunk, hogy pénz-visszafizetési garanciát vállalunk rá. Rövidebb időt kell majd a matekkal töltenie, mint bármilyen más módszerrel, azaz még a nyaralásra, pihenésre is marad ideje.

Megoldás a pótvizsga felkészüléshez

Bepótolja az esetleges korábbi hiányosságait, eredményesen felkészül a pótvizsgára, sőt, szeptembertől minden sokkal világosabb és érthetőbb lesz, azaz nem fog már annyi gondot okozni a matek. Tesztelni tudja magát, hogy mi az, ami kevésbé megy, és praktikus vizsgatippeket is adunk, amivel még eredményesebb lehet a vizsgán. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a Tanulási Naplóval nyomon követheted, hogy mikor, mennyit, és milyen eredményességgel foglalkozott a matekkal akkor is, ha Te közben pl. dolgozol, ő pedig otthon matekozik.

Kattints ide a pótvizsga felkészítő csomagok vásárlásához »

Örömmel tudatom, hogy Martin unokámnak sikerült a matek pótvizsgája az Önök tananyagával.
Szeretném, ha ezzel az oktató anyaggal tanulna továbbra is, ilyen oktató anyaggal valóban meg lehet érteni és szeretni a matekot.

Üdvözlettel: Gyémánt Józsefné - nagymama

Eredményes felkészülést, sikeres pótvizsgát kívánunk gyermekednek!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​
 
Tavaszi kihívás​​​​​​​
TAVASZI KIHÍVÁS
Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy
más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!