Ugye ismerős érzés, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor már csak homályosan dereng, hogy mit tanultál az elmúlt tanévben?

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik a „Nyári amnézia” - a nyári tudásvesztés jelenségével, komoly szakirodalma van már a témának. A vizsgálatok szerint a tanév eleji ismétléssel az ismeretek egy része visszajön ugyan, de a sok munkával megszerzett tudás jelentős része végleg elveszik.

Gondolhatnánk, hogy ez jól is van így, „hulljon a felesleg!”

Sajnos az igazság az, hogy fontos dolgok is elvesznek, és például matekból később nagyon tudnak hiányozni az elhomályosult ismeretek. A matek különben is egy nagyon veszélyes tárgy ilyen szempontból: amit tavaly-tavalyelőtt (és azelőtt) tanultál újra és újra előkerül jövőre, azután... és még azután is.

  • Egy egyszerű példa: ha valaki nem tanul meg törtekkel számolni 5.-6.-ban, akkor ez zavart fog okozni neki a százalékszámítás, az algebrai törtek, az egyenletek tanulásánál, sőt a geometriai számításokban is, és még az érettségin is gondjai lesznek ebből!
  • Egyik diákunk pl. arról számolt be, hogy 11.-es koráig nem tudta a szorzótáblát(!) Képzelheted, mennyire hiányzott neki, ha ekkor rávette magát, hogy megtanulja.

A matekban jól, sőt készségszinten kell tudni az előző években tanultakat, különben nagyon gyorsan elveszti bárki a fonalat.

Nyári gyakorlással csökkenthető a tudás-vesztés

Sőt, a nyár kitűnő alkalom az alapok rendbetételére is, azaz az esetleges korábbi hiányosságok pótlására.

Most biztos azt gondolod, hogy megőrültek ezek, majd pont nyáron matekozzál! Bűn a szünetet tanulással tölteni, „a gyereknek megjár a pihenés, kell a feltöltődés”, stb... (ezt biztos hallottad is már többször :) És ez IGAZ is, mert a a suliban tényleg rettenetesen le lehet fáradni...

...DE miért is? Nem magától a TANULÁS-tól fáradsz ám el, hanem attól, hogy rossz módszerekkel tanulsz-tanítanak az iskolában!

Pedig a TANULÁS lehetne vidám, életteli, szellemileg kielégítő, izgalmas, sikerekkel teli folyamat is!! - Ha pedig ilyen tanulással töltjük az időnk egy kis részét a nyáron, akkor az nem fárasztó, nem lélekölő, nem nyűglődés, és még csak nem is bűn :)

Megkockáztatom, hogy az a gyermek, akinek egészséges maradt a viszonya a tanuláshoz (meg tudta őrizni a természetes gyermeki kíváncsiságát, örömét tudja lelni új dolgok megismerésében, felfedezésében), még igényli is, és örömmel fogadja, ha nyáron is tanulgathat, fejlődhet, kipróbálhatja magát.

Persze nem úgy, mint az iskolában, mert az tényleg uncsi és fárasztó. Nem kell előbányászni a nyár közepén a matekkönyvet vagy a füzetet, mert ma már a kedvenc számítógéppel, mobiltelefonnal, vagy tablettel is lehet matekozni.

A Matek Oázis videókkal még élvezetes is lehet a matekozás és mivel jóval gyorsabban lehet haladni ezzel a jól átgondolt, egyedi felépítésű tananyaggal, mint bármilyen más módszerrel, ezért a lazításra is bőségesen marad idő.

"Az unokám nagy élvezettel csinálja a feladatokat! Nagyon jó, hogy jön a visszajelzés a "géptől"!
És hát lassan vége a tanévnek, majd a nyáron gyakoroljuk a 2.-os anyagot, és szeptembertől ráállunk a 3.-os anyagra.
Csak azt sajnálom, hogy előbb nem tudtam erről a lehetőségről...." Mező István 2015. május

"Ezúton szeretném megköszönni a remek felkészülési lehetőséget. A pótérettségim matekból 3-mas lett!
Nagyszerű az oldal, egyszerűen kellemes, és élvezetes volt így tanulni. Végre sikerült megértem azt is, amit az iskolában nem.
Minden jót! Üdvözlettel: Nikolett"

Ha könnyen megy a matek

Ha könnyen megy a matek...

... akkor irigylésre méltó helyzetben vagy, a lényeg, hogy ne veszítsd el ezt az előnyödet! A felejtés neked sem tesz jót, ezért ha szeretnél továbbra is jó matekos maradni, érdemes nyáron is dolgoztatni az agytekervényeidet.

A matek videókat itt találod »

Ha gondot okoz a matek

Ha gondot okoz a matek...

A legtöbb diák és szülő szenved ettől, viszont kevesen vannak, akik tesznek is ellene. Pedig hidd el, érdemes! Rossz matek-eredményekkel beszűkülnek a továbbtanulási lehetőségeid, csökken az önbizalmad, és ez más területeken is negatívan hat a jövődre. Vedd kezedbe a saját sorsod (gyermeked sorsának) irányítását, és tegyél azért, hogy a matek ne legyen akadály! Ha akarod, hidd el, sikerülni fog, és mi ebben garantáltan tudunk segíteni, ahogy eddig is segítettünk már sok ezer diákunknak.

"Szeretném megköszönni hogy létrehoztátok ezt a portált... Hihetetlenül gyorsabb ilyen módon a tanulás, sajnálom hogy nincs támogatva országosan... Ezzel együtt megjött a kedvem a matekhoz, ami néhány embernek biztos furcsán hangzana mondjuk az ált. iskolás tanáraim közül akik a 2-essel verdestek át közép suliig. :)... Szerintem ez az oktatási módszer hatásosabb minden korrepetálásnál/iskolai oktatásnál. Alsóban dyslexiásnak kiáltottak ki, ritalint nyomatták volna belém ahelyett hogy segítettek volna. Akkor nagyon jól jött volna ez az oldal, de még így is pont időben. :) Bocsi ha hosszúra sikeredett. :D Üdv, Laci"

Segíthetünk neked is?

Ha igen, akkor első lépésként rendbe kell tenni az alapokat. A matekban különösen igaz, hogy csak biztos alapokra lehet építkezni, és a nyár fantasztikus lehetőség az alapok megerősítésére, azaz az esetleges korábbi hiányosságok pótlására. (Év közben sokkal nehezebb időt szakítani rá, miközben haladni kell az aktuális anyaggal is, ilyenkor viszont gond nélkül belefér.) Sokan meglepődve tapasztalják, hogy velünk milyen könnyen és gyorsan tudnak haladni, sokkal gyorsabban, mint az iskolában.

A tananyagokhoz ill. a "Pótold a hiányosságaidat!" videókhoz katt ide »

(A jövő évi matek csomag részeként is megkaphatod ezt a gyakorló-pótló csomagot. Ha azt választod, akkor szeptembertől is tudunk segíteni, hogy jól menjen a matek.)

Ha pótvizsgázni kell

Sajnálom, ha ennyire meggyűlt a bajod a matekkal. De ne keseredj el, mindenki követhet el hibákat (lehet, h. a tanárod is?). Kellemetlen, de nem dőlt össze a világ. Először is össze kell szedned magadat (gyerekként, szülőként egyaránt). Kell egy kis pihenő, azután pedig módszeresen neki kell állni a pótvizsga felkészülésnek. Bővebben írtunk erről az alábbi cikkünkben:

Pótvizsga sikerkalauz »

Összegezve

Nyári amnézia és romló matek-jegyek helyett mi egy kis könnyed nyári agytornát ajánlunk. Ha pedig komolyabb hiányosságaid vannak matekból, tedd meg magadért, hogy végre felszámolod őket! És mi lehetne erre alkalmasabb, mint a Matek Oázis videók, amikkel gyorsan, gondtalanul, sőt, élvezetesen tanulhatod az eddig rühellt tárgyat.

Szép nyarat, jó matekozást kívánok »

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár