Hogyan lehet garantáltan sikeresen felkészülni a matematika érettségire, érdemes-e bevállalni az emelt szintű matek érettségit, és aki felnőtt fejjel érettségizik, az hogyan boldogulhat az érettségi feladatsorokkal? Ezekről kérdezett egy telefonos interjúban Argyellán Kriszta (AK) a Manna FM rádióban 2022. február 12-én. Az alábbi írás a rádióban elhangzott beszélgetés alapján készült.


A képen B. Békési Bea (BBB)

AK: Hogyan lehet jól felkészülni a matek érettségire?

BBB: Egyrészt a típusfeladatokra lehet készülni, másrészt a 4 év anyaga nem annyira rémes. Átlátható, megtanulható mennyiségű anyag. Nálunk 13 témakörben van összegyűjtve az az anyag, amit tudni kell az érettségire, ami a követelményekben benne van.

Ez a 13 témakör annak kell, aki garantáltan ötöst akar írni. Aki nem az ötöst akarja, annak kevesebb is elég. Ráadásul gyorsan lehet haladni ezekben a témakörökben. Tényleg átlátható, elvégezhető mennyiségű anyag.

Állítom, hogy aki most áll neki, még az is fel tud készülni belőlük az érettségire.

Ami még nagyon fontos, az a hozzáállás. Tehát, hogy el tudjuk hitetni a gyerekekkel, hogy igenis, ők matekból ezt meg tudják csinálni. Erre a Matek Oázisban nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.

A gyerekek a módszerünk révén megtapasztalják, hogy „Jé, ez nekem megy”. Megbizonyosodnak arról, hogy a matek nem az ellenfelük, és ők is lehetnek sikeresek.

AK: Lehet garantálni a sikert egy most nekiálló érettségire készülőnek?

BBB: Van egy ún. Matek Oázis Siker Garanciánk, ami lényegében arról szól, hogy biztosan sikerülni fog annak az érettségije, aki velünk elkezd készülni. Hiszen sokaknál ez is kérdés, hogy egyáltalán el merjenek-e menni, egyáltalán sikerülni fog-e az érettségi, mert annyi hiányosságuk van. A pandémia miatt rengeteg diák panaszkodik arról, hogy egy csomó terület homályos maradt nekik.

Amit otthon kellett megtanulniuk, azt nagyon sokszor látjuk mi is, hogy az nem ugyanaz volt, mintha az iskolában tanulták volna a diákok. Sok a hiányosság.

Az is biztos, ha ennél jobban nekifekszik valaki, tényleg rászán több időt, mert mondjuk neki a matek érettségi jegyek kellenek a felvételihez, akkor ennél sokkal többet el tud érni: azt, hogy teljesítse egyrészt az érettségit, másrészt, hogy ugyanazt az eredményt hozza, mint az előző félévi jegye volt. Ezt vállalni tudjuk, garantáltan.

Kattints ide az érettségi felkészítőhöz »

AK: Miért fontos az, hogy ne rettenjünk meg a matematikától és hogy tényleg arra adjuk be a jelentkezésünket, amerre a szívünk húz, ne pedig arra, ami biztosan sikerül, és ahova biztosan felvesznek?

BBB: Azt látom, hogy vannak olyan felnőttek, akik elindultak egészen más irányba, a lehetőségeik szerint és nem a vágyaik irányába. Ők még most is keresik magukat 40-50 év körül, mert nem tudják kiteljesíteni magukat. Tehát érdemes inkább a nehezebbnek tűnő irányba egy kicsit több energiát befektetni. Állítom, hogy középiskolás korban, vagy 18 évesen bármelyik tantárgyból be lehet hozni, meg lehet tanulni azokat az ismereteket, amelyek komoly, jó eredményű érettségihez szükségesek. 

Érdemes elindulni inkább abba az irányba, amerre a szívük húzza őket, mint hogy megalkudjanak egy olyan iránnyal, ami aztán utána úgysem fog beválni. Nagyon sok mostanában a fiatal pályaelhagyó. Elvégeznek egy egyetemet, vagy akár elindulnak egy egyetemen, pár évet elvégeznek és azután otthagyják. Nem érdemes ezeket a plusz köröket megtenni.

Érdemes inkább egy plusz évet rászánni a felkészülésre, hogy abba az irányba tudjon készülni, amerre a szíve húzza.

AK: Akár felnőttként is meg lehet ugorni az érettségit? Érdemes váltani?

BBB: Meggyőződésem, hogy pl. matekból behozhatók a hiányosságok. Felnőtt érettségizőinkkel az a tapasztalatunk, hogy fel tudnak készülni. Van olyan, aki dolgozott valahol, és elindult egy más irányba, amihez szüksége volt felsőfokú műszaki végzettségre. Jelentkezett továbbtanulni. Nekiállt matekot tanulni, és csodálkozott, hogy "Nem is gondoltam, hogy ilyen jó is tudok lenni matekból, hogy ez ennyire könnyű is lehet! Én a középiskolában egyáltalán nem ezt tapasztaltam."

40-50 éves felnőtt fejjel is meg lehet tanulni a matekot. Csak megfelelő segítség kell hozzá, ahol rendesen felépítik a tananyagot a fejében, és ahol ráadásul ő is meg tudja tapasztalni, hogy ő ezt tényleg érti, mert interaktív, mert kérdez tőle, mert válaszolnia kell, és így meggyőződik róla, hogy tényleg érti és így sikereket tud elérni belőle.

AK: Hogyan tudnak segíteni az internetes tananyagok az érettségire való felkészülésben?

BBB: Az online tanulás elhozta azt a lehetőséget, hogy tele van már az internet mindenféle tananyagokkal. Nagyon sok olyan van, ahol elmagyaráznak akár témaköröket, akár érettségi feladatokat. A Matek Oázisban abban tudunk többet segíteni a diákoknak, hogy ez ne parttalan gyakorolgatás legyen. Ne az legyen, hogy nézi a videókat, és amikor dolgozatot kell írni, akkor kiderül hogy amit megnézett, az úgy nem ugrik be. Ellenben ha úgy tanulja, hogy közben gyakorolja is, ő maga oldja meg lépésről-lépésre a feladatokat, mert a program közben feltett kérdésekre válaszol, akkor olyan magabiztos, használható tudás tud felépülni, ami a dolgozatokban, vagy az érettségin is visszajön.

AK: Ha felsőoktatási intézményben elakad valaki matekból, akkor mit javasolsz neki?

BBB: Sok tananyagot lehet találni ehhez is az interneten. Mi analízisből tudunk segíteni neki.

 

Ez az írás a Manna FM rádió Kanapé c. magazinműsorában 2022. február 12-én elhangzott beszélgetés alapján készült. A riporter Argyellán Kriszta volt. A beszélgetés első részéről itt írtunk korábban. A folytatás alapján készült ez az írás, amely 3x3 percben hangzott el, és a felvételt itt tudod meghallgatni:    

 

Próbáld ki a Matek Oázis online érettségi felkészítés sárga színnel kiemelt INGYENES tananyagait:

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.