Ebben az írásban szó lesz például arról, hogy melyek azok a szakirányok, ahova viszonylag alacsony pontszámmal be lehet jutni, a felsőfokú végzettségűek nagyon jól keresnek, de egy téves közhiedelem miatt mégis kevesen jelentkeznek.

Az is kiderül, hogy hogyan lehet bejutni olyan erős egyetemi szakokra, ami a jelentkező eddigi eredményeihez képest elérhetetlennek tűnnek.

Ez az írás a Manna FM rádióban 2022. február 12-én elhangzott riport alapján készült. A riporter Argyellán Kriszta volt. A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni:

 

AK: Hová adják be a gyerekek a felvételi jelentkezésüket? Arra a szakra, amelyikre menni szeretnének, vagy oda, ahová a szülő szeretné, vagy oda, ahová úgy gondolják van esélyük bekerülni?

BBB: Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek inkább aszerint adják be a felvételi papírjaikat, hogy a jegyeik meg az eredményeik mit engednek meg, és hogy hogyan látják mennyi pontot tudnak összegyűjteni. Így aztán sokszor nem abba az irányba mennek továbbtanulni, amihez képességeik, adottságaik legjobban lennének, hanem kicsit megalkudnak a lehetőségekkel.

Méltatlanul háttérbe szorultak a műszaki szakirányok a továbbtanulásban.

Pedig nagyon alacsony pontszámmal lehet bekerülni, kevesen mennek ilyen irányokba. Pont azért, mert azt hiszik a gyerekek, hogy egyszerűen nem megy ez nekik, hogy ez nekik lehetetlen. A műszaki irányokhoz meg olyen "rémes" tantárgyak kellenek, mint matematika és fizika, amik sokaknál kivágják a biztosítékot, hiszen már nagyon sok kudarcot gyűjtöttek össze belőle. Egyszerűen nem mernek nekiállni.

Pedig igazán jól fizető állásokat kínálnak a felsőfokú műszaki végzettségűeknek. Sok hiányszakma van, tehát nagyon sokat keresnek belőlük. Igazán kár, hogy nem mennek ebbe az irányba a gyerekek.

Argyellán Kriszta (Manna FM rádió) és Baloghné Békési Beáta (Matek Oázis)
A képen balról Argyellán Kriszta (Manna FM rádió), mellette Baloghné Békési Beáta (Matek Oázis)

AK: Mi számít a felvételinél: a pontok, vagy a jegyek?

BBB: A felvételinél kétféle pontszámítási lehetőség van: vagy az eddig hozott jegyeket számítják, vagy lehet duplázni az érettségi eredményét. (Erről bővebben a felvi.hu oldalon tájékozódhatsz.)

Ezért, ha egy jól megírt érettségire rástartol valaki, akkor avval ő betud kerülni olyan helyekre is, ahova az addigi eredményei egyébként nem tennék lehetővé.

Arról viszont sokan nem tudnak, hogy a régóta felgyűlt hiányosságok nagyon gyorsan pótolhatók lennének, például matekból

A matektudás sokkal gyorsabban megszerezhető, mint gondolnák a diákok.

Annyira reménytelennek tűnik, mikor egy érettségi előtt álló azt érzi, hogy „én aztán nem tudok semmit matekból, ott van a 4 év anyaga és homályos”. Ilyenkor teljesen elveszettnek érzik magukat a diákok. Pedig a helyzet egyáltalán nem reménytelen.

  • Volt olyan tanítványunk a Matek Oázisban, aki nulla pontos próba érettségi után talált ránk, és 2 hétig készült, és 40 pontos érettségit írt!
     
  • Olyan is nagyon sok van, aki hármasról ötösre tudta felhozni magát pár hónap alatt.
     
  • Kaptunk levelet olyan diáktól is, aki 3 hét alatt kettesről négyes szintet ért el, és azt írta, hogyha előbb talált volna ránk, akkor az ötös is meglett volna.

Tehát tényleg nem reménytelen felkészülni egy jó matekérettségire.

 

Próbáld ki a Matek Oázis online érettségi felkészítés sárga színnel kiemelt INGYENES tananyagait:

Tovább az érettségi felkészítéshez

 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár