Ha abba a szörnyű helyzetbe kerültél, hogy gyermekednek pótvizsgázni kell matekból, akkor biztos benned is egy csomó kérdés tolong most.

KINEK A HIBÁJA, HA PÓTVIZSGÁZNI KELL A GYEREKNEK?

Egy biztos: nem a tiéd, és az is lehet, hogy nem is a gyermekedé!

De tudod mit? Nem érdemes ezen őrlődnöd, a legfontosabb most a HOGYAN TOVÁBB? Ebben szeretnénk segíteni.

ÉVISMÉTLÉS VAGY JAVÍTÓ VIZSGA (PÓTVIZSGA)?

Ez a két lehetőség van, ha gyermeked elégtelent kapott matekból, és igazából akkor érdemes megfontolni az ismétlést, ha úgy érzed, jobb lenne neki még egy év fejlődés (ha 3, vagy több tárgyból bukik, más a helyzet, akkor valószínűleg nem is mehet javítani). Egyébként az ismétlés sem gáz, bár a gyerekek igyekeznek elkerülni, mert akkor ott kell hagyni a megszokott osztályt, tanárokat, és egy egész más közösségben folytatni jövőre.

MI AZ A PÓTVIZSGA (HIVATALOSAN JAVÍTÓ VIZSGA)? MIRŐL SZÓL?

Lényegében azért van, hogy a gyerkőc bebizonyíthassa, hogy ő igenis tudja az ez évi matekot a továbbhaladáshoz megfelelő szinten (mert a tanára úgy ítélte meg, hogy most nem tudja.)

HOL ÉS MIKOR VAN A MATEK PÓTVIZSGA?

Az iskolátokban, augusztus 15. és 31. között (erről a suliban tájékoztatnak benneteket... ha az évzárón nem, érdeklődni kell). A vizsgára nektek kell jelentkezni!

MI A PÓTVIZSGA MENETE?

Iskolánként eltérő lehet a pótvizsga menete*, de szokásos módon

  • írásbeli vizsgából (min. 45 perces , 5-6 feladatból álló "dolgozat"), és
  • szóbeli vizsgából áll. (itt "tételt" kell húzni - lehet elméleti kérdés vagy egyszerű alkalmazás)

*A vizsgáról (részeiről és az értékelésről) az iskola pedagógiai programja rendelkezik, érdemes elkérni ennek a legfrissebb verziójából az idevonatkozó részeket kinyomtatva a vizsgára jelentkezéskor!!

KI VIZSGÁZTAT?

A vizsgabizottságot az igazgató jelöli ki (min. 3 fő). Lehet, hogy a diák saját matektanára fogja kérdezni őt a pótvizsgán, de az is lehet, hogy egy matematika tanárokból álló csoport. A feladatsor is lehet tanárfüggő, vagy akár az iskolában központilag összeállított. (Erről is kell rendelkeznie pedagógiai program értékelési és vizsgaszabályzatának.)

FELTÉTLENÜL KELL SZÓBELIZNI A PÓTVIZSGÁN?

Sok helyen egy jól sikerült írásbeli után nem is kérik a szóbeli feleletet. Ha mégis, az egy javítási lehetőség is a gyermeknek. Előírás, hogy ha a kihúzott tételről semmit nem tud a vizsgázó, kötelesek vele póttételt húzatni, de akkor az már csak fele annyit ér.

FONTOS: lehet kérni, hogy független bizottság előtt vizsgázzon a diák (ha úgy érzed, hogy a tanára nagyon igazságtalanul bánik vele), de ezt csak a bizonyítvány kézhezvételétől számított 15 napon belül!! Ekkor máshol fog vizsgázni, ismeretlen bizottságnál. (Fizetni is kell valamennyit a független vizsgáért - ez nem jelentős összeg.)

MENNYIT ÉS MIT KELL TUDNI?

Ez megint tanár- és iskolafüggő. Van, ahol egészen pontosan kiadják a diákoknak, hogy milyen kérdések lehetnek, milyen típusú feladatokat kell tudni, esetleg gyakorló feladatsort is biztosítanak hozzá. De a legtöbb helyen csak annyit mondanak, hogy az egész éves anyagból kérdezhetik. Ilyenkor az a helyzet, hogy a tankönyvben szereplő témakörök legfontosabb összefüggéseit mindenképpen tudni kell, ezekkel alapfeladatokat megoldani, tudni kell a definíciókat és a tételeket viszonylag pontosan kimondani.

Pótvizsga felkészítő videókhoz kattints ide (keresd az évfolyamodnál)

Egy jól összeállított tananyag ebben a segítségetekre lehet, és egy csomó időt lehet megspórolni vele. Ha nem akarod betáblázni a nyaratokat magánórákkal, ugyanakkor szeretnéd, ha biztonságosan felkészülne a vizsgára, a Pótvizsga felkészítő tréningünk egy biztos megoldás.

Köszönöm a felkészítést! Sikeres volt a pótvizsgám!:D 10-en voltunk és csak én mentem át és 4-es lett a pótvizsga!

Zsolt, a pótvizsga felkészítésről

Köszönjük a sikeres felkészítést a pótvizsgára. Rendkívüli segítséget jelentett a felkészülésben. Minden tesztfeladatot addig gyakorolt a fiam, amíg legalább 70-80%-os nem lett.
A pótvizsga eredménye 3. A bizonyítványba matematikából még soha nem volt ilyen eredménye. Már rendeljük is a 11. évfolyamot is.

Vona Gabriella, a pótvizsga felkészítésről

HÁNYAS LESZ A MATEKJEGYE, HA SIKERÜL?

Hova és hogyan lesz beírva? Lehet-e ebből később maradandó baja a gyereknek ami beárnyékolja az egész életét/karrierjét?
A vizsgán szerzett érdemjegy bekerül a bizonyítványba, és a továbbiakban az számít év végi eredménynek, tehát nem befolyásolja a jövőjét. Volt már olyan pótvizsgázónk, aki 5-öst(!) kapott pótvizsgán. (Van olyan iskola, ahol 3-asnál jobbat nem adnak.)

BIZTOSAN MEG TUDJA CSINÁLNI?

Ha felkészül rá, és elsajátítja a szükséges ismereteket (a honlapon erről nagyon pontos infókat adunk), akkor már csak annyi kell, hogy ne omoljon össze a vizsgadrukktól. (A Pótvizsga-tréningen erre is felkészítjük őt, mert nagyon fontos tényező a siker szempontjából a magabiztosság.)

Pótvizsga felkészítő videókhoz kattints ide (keresd az évfolyamodnál)

HOGYAN LEHET FELKÉSZÜLNI?

Lehet-e önállóan, vagy mindenképpen csak magántanárral, esetleg tanfolyamokon (főként nagyvárosokban)?

Tapasztalataim szerint külső segítség nélkül elég reménytelen matekból a felkészülés, mert valakinek el kell magyarázni, amit nem ért a gyerkőc, és erre a tankönyvek nem alkalmasak.

Pótvizsga-tréningünkkel viszont olyan segítséget tudunk biztosítani a gyermeknek, amivel nincs helyhez, időhöz és magántanárhoz kötve, mégis állandó szakszerű segítség áll a rendelkezésére, a munkája folyamatosan követhető, és garantált sikerélményt biztosít számára.

siker-öröm

MI VAN, HA NEM SIKERÜL?

A javítóvizsgát (pótvizsgát) nem lehet megismételni, kivéve, ha valamilyen szabálytalanságra derül fény.

Fellebbezni is csak ilyen esetben lehet, 15 napon belül.

Azonban ettől nem kell félnie, mert ha akar, akkor fel tud készülni, ha pedig felkészül, sikerülni is fog a vizsgája!

Sok sikert kívánunk ehhez!

Kedden volt az pótvizsga írásbeli (240 perc), amit szerdára javítottak ki. Szerdán másodikként mentem be "szóbelizni", de a vizsgáztató tanár azt mondta, hogy:

-Ne üljön le!
-Ajaj, gondoltam.
Megmutatta milyen hibákat vétettem, és mondta, hogy:
- Nem érti, hogy ilyen tudással mit keresek itt!
- Biztos, hogy az én dolgozatomat nézi?, kérdeztem.
- Igen.
Úgyhogy elköszöntünk egymástól és kijöttem. Ez kb. 1-2 perc lehetett. Viszont a többiek...
A kérdések csak első ránézésre voltak nehezek. Úgyhogy minden happy.

Svorda Zsolt (11. oszt.), Tápiógyörgye, a pótvizsga felkészítésről

Pótvizsga felkészítő videókhoz kattints ide (keresd az évfolyamodnál)

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom Mindenkinek egy (vagy akár 2-3) jeggyel jobbat!

Mindenkinek egy (vagy akár 2-3) jeggyel jobbat!

2024. április 22.

...és még a kedvét sem rontja el a matek :)

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.