A 2015-ös májusi matek érettségi negatív rekordot döntött. Ezt a hírt a nyáron hozta nyilvánosságra az Oktatási Hivatal, de most újra kezdi felkapni a sajtó. Úgy tűnik összefüggésben van a téma a jelenlegi kormányzati kommunikációval... és ebből már le lehet vonni némi következtetést a jövő májusi érettségire (ami talán részben már az októberire is érvényes lehet).

Érettségi Statisztika

LOGIKUS MATEMATIKA GONDOLKODÁS

A kormányzat legfrissebb kommunikációja szerint a matematika, azon belül is a LOGIKUS MATEMATIKA GONDOLKODÁS fejlesztése az ország fejlődésének egyik sarkalatos pontja. (Ezzel mi is teljesen egyetértünk, és pontosan ezen dolgozunk.) Erről beszélt először a szakállamtitkár a szakmai tanévnyitón, azután Lázár János, és kedden még Orbán Viktor is utalt rá pár szóban. Hogyan függ össze, ez a gyenge érettségi eredményekkel?

Matematikailag tulajdonképen nem is volt nehéz az érettségi, csak "józan paraszti ész", azaz csak LOGIKUS GONDOLKODÁS(!) kellett hozzá. Azonban úgy tűnik, mégis feladta a leckét a tavalyi 12.-eseknek, mert végül 5 évre visszamenőleg a legrosszabb átlagot produkálták.

Ha a politikusok felkapnak egy témát, abból sajnos bármi lehet, még a legnagyobb jó szándék ellenére is. Mire sebbel-lobbal végig ér az államapparátuson, sokszor már nem lehet ráismerni az eredeti szándékra. Mindenesetre mi úgy gondoljuk, hogy a következő érettségiken számítani lehet rá, hogy erre a bizonyos "logikus gondolkodásra" fogják helyezni a hangsúlyt.

Most már nem lesz elég bemagolni, vagy felületesen ismerni a rutinfeladatok megoldását matekból. ÉRTENI kell, hogy mit miért csinálunk. Pl. fel kell ismerni, hogy egy pont és egy egyenes távolságának kiszámolása adott esetben egy egyszerű háromszög-magasság kiszámolásával megoldható. (Egyik tavalyi érettségi feladatban ez sokaknak nem sikerült.)

Vagyis várhatóan nem lesz könnyebb az érettségi a tavalyinál, legalábbis azoknak, akik nem veszik elég komolyan a felkészülést,

azaz nem akarják megérteni a matekot, csak túl lenni valahogy az érettségin. Ez várhatóan egyre kevésbé fog sikerülni.

Meglátjuk, hogyan alakul, de ha Te nem szeretnéd, hogy meglepetés érjen az érettségin, akkor érdemes már most elkezdeni átismételni a teljes középiskolás matekot. Úgy, hogy értsed is! Ha az érettségi videóinkkal készülsz, talán Te magad is meglepődsz, mennyire könnyen és gyorsan megy ez Neked – még ha alapvető hiányosságaid is vannak most belőle. Ha ránk bízod magad, garantálom, hogy akármi is lesz, biztosan jól sikerül az érettségid, ahogyan a tavalyi diákjainknak is.

Idén pedig még tovább is bővítjük a felkészítő videókat, egy külön modult szentelve a "szövegeseknek" - a jó szövegértést és jó logikát igénylő feladatoknak. Ne értsd félre, már a meglévő anyagokban is sok ilyen szerepelt, és olyan módszerek, amik segítették az ilyen feladatok megoldását, de most a külön modullal szeretnénk ennek még nagyobb hangsúlyt adni... A bővítés egy hónapon belül megjelenik.

Eredményes tanévet kívánok!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár