Gyakoroljuk most kicsit a logikai állítások megfordítását a Mikulás segítségével! (Ilyen feladatok érettségin is előkerülhetnek, nézd meg, milyen egyszerű a megfordítás - segítünk, ne ijedj meg! ;)

Állítás: Azon a napon, amikor jön a Mikulás, biztosan nem tanulok a matekérettségire.
 
Igaz ez az állítás? Feltehetően igaz, és biztatlak is, hogy élvezd ki az ünnepeket - a Mikulást is -, azért vannak :)

Fogalmazzuk meg implikációként, azaz „ha…, akkor…” típusú állításként a fenti mondatot! (Logika 2. lecke)

Valahogy így fog ez kinézni: 

Ha jön a Mikulás, akkor nem tanulok a matekérettségire
 
Most pedig fordítsuk meg ezt az állítást! Nincs más dolgunk, mint a két állítást (amik alá vannak húzva), fel kell cserélni:
 
Ha nem tanulok a matekérettségire, akkor jön a Mikulás. (Ugye, hogy egyszerű?!)
 
És igaz ez az állítás?

Milyen jó is lenne, ha igaz lenne: csak halogatni kellene a tanulást, és máris jönne a Mikulás! De persze ez nem így van, szóval az állítás HAMIS!

Mi következik ebből?

Nem érdemes halogatni a tanulást a matekérettségire!

 
Mikulás és a logika

Na jó, ez már nem egy matematikai következtetés volt, sokkal inkább biztatás. És nem a Mikulás miatt nem érdemes halogatni, hanem azért, hogy ne kelljen majd áprilisban kapkodnod.

Mi abban tudunk segíteni Neked, hogy ez a felkészülés a lehető legeredményesebb legyen. Azaz minden ráfordított perced megtérüljön. (Nagyon sok módon készülhetsz, és ezekből nagyon sok csak kidobott idő, mert nem épít valódi tudást a fejedben. Ha csak gyakorolgatsz, nézegeted régebbi feladatok megoldását, nem jutsz sokkal előbbre!)  

És az sem gond, ha nagyon sok még a hiányosságod, mert gondoskodunk róla, hogy az érettségi felkészítő tréning segítségével ezeket is hihetetlen gyorsasággal bepótold.

Boldog Mikulást, sok csokit és áldott, szép adventet kívánunk (miközben persze elkezdheted a felkészülést a sikeres, sok pontot hozó érettségidre:)!
 

Kattints ide az érettségi felkészítő tréninghez »
 
B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár