Miért nem elég önmagában az elhatározás, hogy javítani akarsz matekból?

Mi az oka, hogy a nagy elhatározásainkat csak ritkán sikerül megvalósítani? Sokan Újévkor nagy elhatározásokat tesznek: lefogyok, leszokok, többet mozgok, konditerembe járok, kevesebbet tévézek, több időt töltök barátaimmal, a családdal, jobb ember leszek, stb., azután pár nap, pár hét alatt füstbe mennek a terveink.

Sajnos a matek-tanulás sem kivétel ez alól. Évzárókor, vagy szeptemberben elhatározzuk, hogy jobb jegyet akarunk, mert szükség van a jobb jegyre a továbbtanuláshoz, vagy mert szeretnél megszabadulni a matek-mumus okozta gyötrelmektől. Elhatározzuk, hogy jobban figyelünk órán, többet tanulunk, stb. Ennek ellenére félévkor, év végén azt vesszük észre, hogy nem történt javulás, vagy rosszabb esetben nem javulás, hanem inkább romlás lesz az eredmény.

Sajnos a rontás matek esetén meglehetősen gyakori, mert az új tananyagok a régi tudásra építkeznek, és ha az alapok gyengék, akkor az idő előrehaladtával ez egyre kevésbé működik. Olyan mint az építőkocka torony gyenge alapokkal: minél magasabbra építjük, annál ingatagabb. Minél előbbre haladunk a matektanulásban, annál komolyabb gondokat okoznak a korábbi hiányosságok.

Ezért javasoljuk, hogy ha nekiállsz tanulni a videócsomagjainkkal, akkor először az oktatási oldalak alján található "Pótold a hiányosságaidat!" modullal kezd. (A prémium csomag részeként kapható meg.)

A nagy elhatározások kudarca emberi génjeinkben van kódolva. Hogy mi ennek az oka, és milyen eszközökkel lehet mégiscsak megvalósítani céljainkat, arról sokat és részletesen tanulhatsz Pongor-Juhász Attila üzleti célmegvalósítás tréningjein, vagy a "Végig is csinálod?" c. könyvből (szerzők: S. Levinson és P. Greide). Az alábbiakban összefoglaljuk Neked azokat a pontokat, amiknek hasznosak lehetnek számodra matek-tanulás szempontjából.

A bennünk lakó ősember legyőzi a bennünk lakó gondolkodó embert

Cro Magnon

Természeti múltunkból fakad, hogy sokkal erősebben reagálunk a most ingereire. Most vagyok éhes, most kell ennem, most vagyok fáradt, azaz most kell pihennem, most van valami veszély, amire most kell reagálnom. A jövőbeni veszélyek (pl. egy jövő heti dolgozat, vagy egy májusi írásbeli érettségi) egészen addig nem a "most" ingere, amíg nem ég a körmünkre.

Néhány millió éve ez hasznos volt, amikor a kardfogú tigris elől kellett elmenekülni, vagy a hirtelen felbukkanó zsákmányt levadászni. Most is "hasznos", amikor a számítógépes játékban el kell jutni a következő szintre. (Ezeknek az erős ösztöneinknek szereznek azonnali sikerélményt ezek a játékok, azért olyan vonzóak.)

A bennünk még mindig ott lakó ősember (akit "kisördögként" szoktunk emlegetni) ezt mondja:

  • "Nem érdekel a távoli célod. Diétázol, sportolsz, matekozol, stb. majd valamikor máskor. MOST inkább pihenj, játssz, egyél szórakozz."
  • Nem érdekel, hogy jó eredményt akarsz elérni a matek érettségin. Ne kezdd el az érettségi felkészülést hónapokkal korábban (bár ez így működne jól), ráérsz majd az érettségi előtt két héttel.
  • Nem érdekel, hogy javítani akarsz matekból. Ne tanulj még a jövő heti dolgozatra (bár ez lenne az ésszerű), ráérsz majd a dolgozat előtti este elővenni a tankönyvet. Ugye nem kell tovább magyarázni, hogyan vezet el ez céljaink elbukásához.

Kivételes, és ünneplésre okot adó hőstett, amikor mégiscsak sikerül valamilyen nagyobb elhatározásunkat megvalósítani. Szerencsére mégsem vagyunk ősemberek és legalább néha győzedelmeskedik bennünk a gondolkodó ember. Minél jobb célmegvalósítók vagyunk, annál sikeresebbek lehetünk. De hogyan lehet ezt tudatosan fejleszteni?

Célmegvalósító technikák

Bizonyára Neked is vannak már olyan "trófeáid", amikor a nehézségek ellenére mégiscsak sikert értél el. Ez is bizonyítja, hogy Te is képes vagy legyőzni a benned lakó ősembert. Mi a titok? Hogyan kell ezt csinálni?

A célmegvalósító technikák lényege, hogy át kell verni az "ősemberedet", másrészt szokássá kell tenni olyan dolgokat, amik közelebb visznek a célodhoz.

  • Új szokások kialakítása

    Egy jó szokást úgy tudsz kialakítani, ha 30 napig rendszeresen ismétled, illetve rossz szokást úgy lehet elhagyni, ha más új szokással váltod fel. Pl., ha elhatározod, hogy fél órával korábban akarsz kelni (hogy ne késsél el rendszeresen), akkor 30 napig csináld, utána már természetes szokásoddá alakul.

    Ugyanígy, ha minden nap 30 percet foglalkozol a matekkal, akkor egy hónapig szánj rá napi fél órát, utána már "magától" megy. (A videóinkkal napi fél óra matekozással profi módon fel tudsz készülni, és még a korábbi hiányosságaidat is be tudod pótolni.)

  • Hogyan tudod átverni az ősemberedet?

    A benned rejlő "ősember" nagyon tudja mit akar, de szerencsére nem túl okos, ezért kis furfanggal is át tudod verni. Teljesség igénye nélkül az alábbi technikákkal tudsz túljárni az eszén (őrület, de tulajdonképpen a saját eszeden!)

  • Kis lépések technikája

    Ne akarj egyszerre mindent megcsinálni. Bontsd fel könnyen bevállalható részfeladatokra. Pl. ha nagy a rendetlenség a szobádban, akkor határozd el, hogy ma csak az egyik sarokban teszel rendet, vagy csak az egyik szekrényen vagy polcon.

    Videócsomagjainkat úgy építettük fel, hogy aki az adott témakör első videójával kezdve végighalad a videókon, az apró lépéseken keresztül a végére mindent érteni fog az adott témakörből.

    Az érettségi felkészülés estén határozd el, hogy most csak a statisztikát nézed át, és azzal kapcsolatos feladatokat oldasz meg. Következő héten csak a függvények, és így tovább. Az érettségi felkészítésünket ennek megfelelően 15 modulra osztottuk fel úgy, hogy fokozatosan tudj eljutni a célodig.

  • Válassz mentort, vagy tanulótársat

    Ha elhatározod, hogy pl. nekiállsz kocogni, válassz egy-két barátot, akivel megállapodtok egy rendszeres edzési időpontban. Ha nincs is éppen kedved futni, a többiek miatt bevállalod.

    Ugyanígy válassz osztálytársaid közül tanulótársat, akivel együtt tanultok.

    Általános iskolában az is működik, ha anya vagy apa kéri tőled naponta számon, hogy mennyit tanulsz, és ellenőrzi is, hogy mit dolgoztál. (Az oktatóanyagainkhoz tartozó VIP tanulási naplóban pontosan tudja követni anya, hogy mikor, mennyit, milyen eredménnyel matekozol.) A szülők együttérzése, kedvessége is fontos, mert a túlzott szigor blokkolja a logikus gondolkodás idegpályáit. (Ezért is igyekszünk minél kedvesebben magyarázni a matekot.)

  • Alakíts ki kényszerítő külső körülményt

    Ha van egy vágyott dolog, amit szeretnél megkapni, akkor kösd szigorú feltételhez. Pl. csak akkor kapom meg a szuper biciklit, kismotort, jogosítványt, stb., ha legalább X pontot érek el az érettségi vizsgán. Zsófi lányom így lett 11. év végére kitűnő(!) előző év végi négyes(!) átlagához képest.

    Extrém változatban felajánlhatod, hogy pl. egész nyáron Te mosogatsz anya helyett, ha nem javítasz legalább egy jegyet a tavalyi matek osztályzatodhoz képest.

  • Jutalmazd meg magad

    Nem csak a végcélban adhatsz magadnak jutalmat, de az apró eredményeknél is, amik a célod felé visznek. Pl. diéta estén a nap végén megengedhetsz magadnak valami különleges (alacsony kalóriájú) finomságot.

    Pl. oktatóanyagainknál gondosan ügyelünk arra, hogy minden apró lépésnél sikerélménnyel jutalmazzuk a diákjainkat. Rendszeresen kérdezünk, amire válaszolni kell a helyes válasz beírásával, vagy kiválasztásával. A jó válasz sikerélményt ad, ami a legjobb motiváció. (A rossz válasznak sincs negatív következménye.)

Matekos céljaid megvalósításában tudunk segíteni

Baby Einstein

Videó csomagjaink pontosan abban különböznek más hasonló jellegű oktató anyagoktól, hogy nem csak szimplán "leadjuk az anyagot". Az elégedett felhasználói visszajelzések és a szakmai elismerések, díjak is azt igazolják, hogy itt valami sokkal többről van szó.

A sorok közt elrejtve használjuk a célmegvalósítás eléréséhez szükséges motivációs eszközöket, és még számos más oktatáspszichológiai módszert is. Tehát a videó csomagjainkkal észrevétlenül készre csomagolt célmegvalósítási eszközöket is adunk a felhasználóinknak.

Segítünk, hogy a gondolkodó éned legyőzze benned az erőszakos és önző ősembert, azaz segítünk, hogy a matektanulással szembeni belső ellenállás belső motivációra változzon. Na, ez az, ami a matekkorrepetálási módszereinket egyedülállóan hatékonnyá teszik. Tarts velünk, és segítünk megvalósítani matekos céljaidat.

Kívánunk Neked eredményes matekozást, és hatékony eszközöket az elhatározásaid megvalósításához!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár