"Azért nem megy a gyereknek a matek, mert nem figyel oda" – válaszolta néhány szülő a felmérésünkben.

Miért lehet ez?

Először is tisztázzuk, melyikre gondolunk:

A matekórákon nem figyel oda...

Rendszeresen elkalandozik, elveszti a fonalat a gyermek? 

Nem könnyű a mai zajos, vibráló képernyőkhöz szokott gyerekek figyelmét lekötni az iskolában. Fontos lenne, hogy a pedagógus rendszeresen olyan feladatokkal lássa el, amiben bizonyíthat, versenghet, amivel sikeélményeket szerez. Azért erre, valljuk be, sok pedagógus nincs felkészülve.

Nem is könnyű a gyerekek különböző gondolkodási sebességének megfelelően mindegyiket külön is lekötni. Ha pedig valaki matekból elkalandozik, és elveszti a fonalat, azt nagyon nehéz újra felvenni. Ezért szüksége lehet segítségre, hogy megértse utólag az anyagot.

Persze az is lehet, hogy  már régen lemaradt, és egyszerűen nem érti, pontosan miről is van szó az órán. Ő sem tudja, hogy hol maradt le...

Nehéz kinyomozni, de valahogy úgy érezheti magát, mintha egy átlagos embert bevinnénk egy orvosdoktori konferenciára, ahol a sejtek közti folyadék összetételének elemzését és biokémiai összefüggéseit meséli az előadó.

Valljuk be: egyetlen szót sem értenénk az egészből, és nem tudna minket lekötni az előadás.

A matematika dolgozatokat rontja el rendszeresen, mert "nem figyel oda"

Az is lehet azonban, hogy a matek órákon még semmi gond, a házik is nagyjából mennek, de a dolgozatokban valahol mindig elrontja. Mindig becsúszik egy elszámolás, egy "figyelmetlenség".

Ha így van, akkor valószínűleg nem elég stabil a tudása: vagy nem tanult meg magabiztosan számolni  (bizonytalan a szorzótáblákban, a műveletek végzésében), vagy az épp aktuális anyagban nem érett meg igazán a tudása. Rémlik valami, és amikor mondják  a jó megoldást, akkor fejéhez kap, hogy "tényleg, hiszen ezt tudom!", de valójában kicsit bizonytalan mindenben.

Persze az is közrejátszhat, hogy a tanár építette le a gyermek önbizalmát, ő maga bizonytalanította el rossz számonkérési szokásokkal. Sajnos sok esetet hallottam, amikor a tanár azzal stresszelte a lassab gondolkodású (de ettől még nem butább - félreértés ne essék!) diákokat, hogy rá kellett vágni a választ a kérdéseire. Ez elég komoly tanári hiba, mert igenis, van akinek idő kell ahhoz, hogy egyáltalán felfogja, mit kérdeztek tőle, utána pedig szépen össze tudja rakni rá a választ (mert tudja), ha kivárják. 

A tanár viselkedésére sajnos nincs ráhatásunk, ám annyit otthon is megtehetünk, hogy magabiztosabbá tesszük a gyermek tudását.

Ha vannak ilyen gondjaitok, érdemes kipróbálni a Matek Oázis videóit. Fókuszban tartják a gyermeket, és segítenek neki a felzárkózásban. Sikerélményeket adnak és magabiztos, valódi tudást.

 

Próbáld ki az ingyenes tananyagokat

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​

ÚJ CSALÁDI CSOMAG

Most bevezető áron!

ÉRDEKEL
Elolvasom [TV2 felvétel:] Matek Oázis az Életmódi című műsorban

[TV2 felvétel:] Matek Oázis az Életmódi című műsorban

2023. szeptember 27.

Létezik a módszer amivel a gyermek online saját tempójában tudja bepótolni a matekos hiányosságait vagy az aktuális tananyagok, és ezáltal akár 2-3 jegyet is javíthat matekból.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

ÚJ CSALÁDI CSOMAG

Most bevezető áron!

Most bevezető áron!