S.O.S. SEGÍTSÉG MATEKBÓL!

Dolgozatra készülsz? Elakadtál?

PRÉMIUM matek holnap estig INGYEN!

Miért nehéz a matek?

Sajnos a diákok rengeteg kudarcot élnek meg az iskolában a matekkal kapcsolatban. Általánossá vált az a vélekedés, hogy „én ehhez hülye vagyok”, a matekhoz különleges képességek kellenek, az csak a kiválasztottaknak való. 

Ugyanakkor még soha nem volt ekkora szükség a magtematikát értő, és a technikai eszközöket működtetni tudó emberfőkre, mint manapság a 21. században. A matekhoz értők nélkül összedőlne a civilizációnk, nem lenne energia, számítógép, orvosi eszközök, gyárak, stb.  

A matematika hallatán sokaknak menekülhetnékje támad, de amiről most szó lesz, valami egészen más, mint amit sokan megutáltunk az iskolában.

A Matek Oázisban több mint 10 éve tapasztaljuk, hogy a matek mindenkinek lehet könnyű, és érthető. (Ezért matekmindenkinek.hu a honlapunk neve.) Bárki meg tudja tanulni és jó eredményt tud elérni, amennyiben jól magyarázzák neki, és ha hagyjuk a saját tempójában gondolkodni és fejlődni.

Miért szenved mégis ma is rengeteg gyerek a suliban a matektól? 

Mikor iskolában tanítottam, mindig attól szenvedtem, hogy ott volt az órán 20-30 gyerek, mindnek más a gondolkodási sebessége. Egyik már rég unatkozik, mikor a másik még az előző lépésnél van elakadva, és nekem 20-féle ponton kellene továbbsegíteni a gondolataikat, hogy mindenki végig tudjon érni egy-egy probléma lépésein. Ráadásul a feladatmegoldásoknál kiderült, hogy az egyik a negatív számokat nem tudja kivonni egymásból, a másik a törtekkel nem boldogul, a harmadik azt nem érti, miért kell ott egyáltalán kivonni a mennyiségeket. Ha egyszerre 10 lett volna belőlem, az is kevés lett volna, hogy mindenkinek segíteni tudjak egyszerre. 

Szóval ez a gond a matekkal, hogy különböző a gyerekek gondolkodási sebessége, különböző pontokon akadnak el, ráadásul hiányosságokat hurcolnak magukkal régről. A matekban minden egymásra épül, egyetlen gondolati lépést sem lehet kihagyni. 

Hogyan tudja tehát bárki megtanulni a matematikát úgy, hogy jó eredményt érjen el?

Az iskolai keretek között nagyon nehéz megoldani, hogy minden gyermeket minden gondolati lépésen átvezessünk. A Matek Oázis alapításához pont az adta az ötletet, hogy milyen klassz lenne, ha minden gyerek a saját tempójában tanulhatna, és minden lépésnél lenne valaki, aki tovább segítené őt a gondolatmenetben. És erre a számítógép alkalmas lehet...

Egy nagyon speciális programot fejlesztettünk ki erre a célra:

Technikailag viszonylag könnyű megoldani, hogy magyarázatokat mutassunk a gyerekeknek, ehhez elég akár egy videó. Arra is már sokféle lehetőség van, hogy feladatokat adjunk a gyermeknek, amivel gyakorol. Mi viszont egy sokkal hatékonyabb módszert programoztuk le:

Már a magyarázat közben is apró lépésekben visszakérdezünk a gyerkőctől. Úgy építjük fel a tananyagot, hogy közben állandóan kontrolláljuk, hogy a gyermek minden lépést értsen, folyamatosan gondolkodnia kell neki is. Így nem veszíti el a fonalat, mindent érteni fog, és még sikerélményeket is szerez a jó válaszokkal.

Úgy lehet elképzelni, mintha egy kedves magántanár ...

...ülne oda a diák mellé, mikor kinyitja a számítógépet. Elindul a tananyag, és ő elkezd magyarázni. Elmond egy logikai lépést, aztán mindjárt visszakérdez, hogy érti-e? De nem így, hogy „Érted???”, hanem kokrétan feltesz egy matekos kérdést, amire fog tudni válaszolni a gyerek, ha jól érette az előzményeket. 

Ha a válasz jó, akkor a hang megdicséri, és lelkesen megy tovább a diák. De akkor sincs gond, ha hibás volt a válasza, mert legalább időben kiderült, hogy mégsem ért mindent tökéletesen. Csak egy rövid magyarázat kell, és máris sínen van, jöhet a következő gondolati lépés.

Nincs királyi út

Folyamatosan gondolkodnia kell annak, aki így tanul. Sajnos ezt a matekban nem lehet megúszni. A matektudás lényegében „gondolkodni tudást” jelent, ezt gondolkodás nélkül nem lehet megszerezni. Viszont ezzel a visszakérdezéses módszerrel  nagyon gyorsan lehet tanulni!

Kutatások szerint is az u.n. Teszteléses tanulás a leghatékonyabb (legeredményesebb) módja a tanulásnak. Vagyis az, ha az új ismeretekre folyamatosan visszakérdezünk a diáktól. De nem úgy, hogy csak el kell ismételnie a dolgot, hanem kicsit gondolkodnia is kell rajta. 

Ez a legfőbb hátránya is ennek a programnak. Bizony nem ússzuk meg, energiát kell befektetni!  Ez olyan, mintha két út lenne a síterepen a hegyre. Az egyik egy lankás, kanyargós út, kellemes sétának indul, (mire felérsz, már nem annyira kellemes), kb. 1 óráig tart. Ugyanakkor ott a csákányos felvonó, amiben koncentrálni kell ugyan, nehogy kiess, kicsit dolgoznod is kell, viszont remek segítséget kapsz ahhoz, hogy 5 perc alatt felérj! Egy kis plusz koncentrálásért cserébe a gyors haladás nyilván megéri. 

Csákányos sífelvonó

Hogyan tud ez mindenkinél működni? 

Aki síelt már, az tudja, hogy mindenki képes megtanulni a csákányos felvonó használatát. Eleinte néha elesik az ember, de egy kis gyakorlással menni fog. 

Ugyanezt állítjuk mi a matekkal: egy kis energiabefektetés, egy jó oktató, és menni fog! És ugyanúgy élvezni fogja a diák, mint a síelést. 

Tényleg lehet a matek élvezhető?

Gyermekem nagyon élvezte, hogy játékosan tanulhatott. A végén már ő kérte, hogy még had tanuljon. Hiszen játéknak fogta fel.
Harsányi Zsuzsanna

Ha szeretnéd jobban érteni és tudni a matekot, vagy ha a gyermekednek szeretnél segíteni ebben, akkor szerezd be a Matek Oázis felkészítést! Győződj meg róla, hogy a matek Neked is (gyermekednek is) lehet könnyű és érthető, sőt még élvezhető is!

 

Ez az írás a Mex Rádióban elhangzott beszélgetés alapján készült. A teljes felvételt itt tudod meghallgatni:

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom Így segíthetsz gyermekednek matekból (rádió riport)

Így segíthetsz gyermekednek matekból (rádió riport)

2022. szeptember 05.

Hogyan segíthetjük gyermekeinket, hogy minél gördülékenyebben vegyék az új tanévben az új matekos akadályokat?

Nyári matek gyakorlás ?!
2022. július 12.

S.O.S. SEGÍTSÉG MATEKBÓL!

Dolgozatra készülsz? Elakadtál?

PRÉMIUM matek holnap estig INGYEN!