Miért fogtunk hozzá a kémia tananyagok kidolgozásához?

Hadd kezdjem egy személyes okkal: diák koromban nagyon szerettem a kémiát. (Húú, ezt lehet, hogy nem kellene bevallanom, mert most biztos sokan gondolják, hogy nem vagyok teljesen "százas".) Volt egy remek kémia tanárom, aki a természet csodálatos működését látta a kémiában (is), és ezt a csodálatát át is tudta adni nekünk. Még versenyekre is jártam kémiából, szakkörökre, felkészítésre hozzá.

A kémia szeretete azóta is töretlen bennem, csodálom a minket körülvevő teremtett világ nagyszerűségét. Azt, hogy mindössze néhány fajta atom (alig több, mint 100) milyen határtalan változatosságban tud elrendeződni, és hogy csupán az atommagok és az elektronok különböző vonzása-taszítása, a köztük működő erők révén milyen színes, gyönyörű sokféleséget alkot körülöttünk. De jó lenne, ha mindenkivel meg tudnánk láttatni ezt a kémia mögött!

Ehhez képest a valóság az, hogy a kémia sok diák életét keseríti az iskolában, és a matematika mellett vezető helyen van a bukási és a pótvizsga-statisztikákban is.

Crazy Chemistry

Miért ilyen veszélyes tárgy a kémia, és mit lehetne tenni, hogy könnyebben menjen?

Amennyire én látom, a kémia sok-sok részletes tárgyi tudást igényel, közben pedig jó logikát és komoly matematikai felkészültséget is. Ez a kettő így együtt már komoly teher a diákoknak. Mert akik szívesen tanulnak meg tényeket, könnyen ragad az agyukba a sok-sok részlet, azok általában nem túl jók matekból. Akik viszont jók matekból, azoknak többnyire nem erősségük a halom adat megtanulása. (Na, ezért nem lettem én vegyész... :)

Van tehát egy "tanulandó" része a kémiának, amihez idő kell és akarat, de bárki "be tudja pakolni a fejébe", és van egy olyan, amit érteni kell, a logikáját megismerni, és akkor már meg tudjuk oldani a különböző feladatokat, amik szembe jöhetnek velünk.

Mi azt tűztük ki célként, hogy ebben az utóbbiban szeretnénk komoly segítséget nyújtani azoknak, akiknek ez nem túl könnyű. Persze minden háttérismeretet igyekszünk elmagyarázni hozzá, így összességében egy elég komplett kémia tananyag fog kikerekedni belőle. (De nem vállaljuk minden részlet átbeszélését, minden kísérlet bemutatását és kielemzését, mert ez meghaladná a videók kereteit.)

A tananyagok kidolgozására Pintér Gyula középiskolai tanárt kértük fel (gyermekeim legjobb kémia tanára), amiket kicsit átdolgoztunk, hogy beépíthessük a videókba az "Oázis-didaktikát" és "fílinget". Bízom benne, hogy sikerrel vesszük így közösen az akadályokat, és végül egy számodra/gyermeked számára igazán hasznos és élvezhető kémiát sikerül bemutatnunk.

Kellemes és sikeres kémia tanulást kívánok!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár