Ha gyermekeden is azt látod, hogy egyre nehezebben ül le a tanulnivaló elé, ha a suliban ugyanakkor egyre magasabbak a követelmények, akkor...

...először is tudnod kell, hogy a helyzet csak fokozódni fog: Kitört a tavasz, egyre jobb lesz kint játszani, egyre nehezebb leülni és koncentrálni. Ugyanakkor egyre több tanítási szünet szakítja meg a munkát: kirándulások, ünnepek, város (fák, Föld, ...meg még ki tudja minek a napja), miközben a tanárokat hajtja és szorítja a tanterv.

Vagyis nem tudnak – nem bírnak mindent figyelembe venni, és bizony a szűkösebb időkeretbe is bele akarják még passzírozni az elmaradt tananyagokat.- Kicsit kevesebb gyakorlással, kicsit felületesebb magyarázatokkal, de a követelmény az követelmény...

Tavaszi Matek Gondok

5 tipp tavaszi tanulási problémák ellen

  • Segíthetsz neki megérteni a tanulnivalót. Sok gyereknek például már az hatalmas segítség, ha valaki felolvassa a leckét. Legjobb persze, ha „le is fordítod” neki, vagyis megfogalmazod emberi nyelven azt, amit a tankönyvek sokszor körmondatokban, és a gyermekénél sokkalta bővebb szókinccsel (vagyis számára érthetetlenül) adnak elő.

    (Ha érdekelnek a részletek: tragédia, ami az általános- és középiskolás tankönyvekkel az elmúlt évtizedekben történt. Olyan szaknyelvi zsargonokkal, olyan bonyolult mondatokban próbálják tálalni az információkat, ami teljesen idegen az ilyen életkorú gyermekektől. Ezt sokan tudják, mégsem bír kitörni a tankönyvkiadás ebből a csapdából.)

  • Segíthetsz beosztani az idejét: Jó módszer, ha megállapodtok, hogy csak fél órát tanuljon egyszerre, utána kicsit lazítson. Viszont azt a fél órát próbálja meg nagyon ügyesen kihasználni, hogy minél kevesebbszer kelljen újabb fél órára leülni.

  • Biztasd, hogy rajzolja le, amiről tanul! Nem művészi alkotásokról van szó, csak kis ikonok, vonalrajzok, színes feliratok, és máris izgalmasabb és megjegyezhetőbb az anyag.

  • Fontos, hogy ne együtt szidjátok a tanárt, mert attól semmi nem lesz jobb (és láttad, ő is kényszer alatt van...). Inkább noszogasd a gyermeked, hogy ne hagyja magát, hogy maguk alá gyűrjék a tanulnivalók, ne engedje, hogy az utolsó hónapokban leromoljanak a jegyei.

  • Pihenjen eleget, igyon sokat tanulás közben is (az agy úszni kíván!!), plusz a vitaminok is javítják a teljesítőképességét (míg az üres szénhidrátok – sok péksüti, csoki, chips pl. - fáradékonyabbá teszik.)

Tavaszi Matek Gondok

Tisztában vagyunk vele, hogy éppen elég nehéz feladat gyereket nevelni anélkül is, hogy közben a matekozásával is foglalkoznod kell. Ezért, ha akarod, akkor interaktív videó csomagjainkkal tudunk segíteni Neked és gyermekednek.

Ezeket a videó csomagokat úgy állítottuk össze, hogy fele annyi időt kelljen a leckével töltenie, és biztosabb alapokra helyezze a tudását. Akár a korábbi hiányosságait is gyorsan, és könnyen bepótolhatja.

Ha pedig akarod, akkor a tanulási naplón keresztül meggyőződhetsz arról, hogy mennyit és milyen eredménnyel matekozott. A tanulási napló működéséről készített rövid bemutató videót megtalálod az évfolymának megfelelő oktatási oldal tetején.

 

Tovább az e heti ingyenes tananyagokhoz
 

Sok sikert és kitartást kívánunk Nektek!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​
 
Tavaszi kihívás​​​​​​​
TAVASZI KIHÍVÁS
Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy
más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!