Először megnézzük, hogy ha te is tartasz még a matekóráktól, akkor a felsorolt 3 ok közül melyik jellemző rád leginkább. Azután mutatunk 5 lehetőséget, hogy hogyan tudnád könnyebben túlélni a matekórákat.

3 tipikus ok, amiért a legtöbben tartanak a matekóráktól 

Stressz a matekórán

Az alábbiak közül melyik jelemző rád leginkább?

  1. Nem értem rendszerint a magyarázatot
    Lehet, hogy a tanár nem jól magyaráz, vagy túl gyorsan halad.
    De az is lehet, hogy neked vannak elmaradásaid, hiányosságaid a régebbi anyagokból, és ez akadályozza meg, hogy megértsd az új anyagot, vagy a kapcsolódó feladatok megoldását. A legtöbben nem is sejtik, hogy ezeket a korábbi hiányosságokat milyen gyorsan be lehet pótolni.
     
  2. Hiába értem, nem tudom megoldani önállóan a feladatokat
    Lehet, hogy nem érted mégsem eléggé, vagy az új anyagot érted ugyan, de megint csak a régebbi hiányosságok köszönnek vissza. Például, ha nem tudsz stabilan számolni törtekkel, hiába érted az egyenes arányosságot, nem tudod kiszámolni a megoldást. 
    Az is lehetséges, hogy nehezen tudod „lefordítani magadnak” a matematika nyelvére a példát. Ebben (is) tudunk segíteni, tarts velünk a videókon, és belejössz! 
     
  3. Utálok a matekkal foglalkozni
    Biztosan egy csomó kudarc ért már matekból. Lehet, hogy eleinte még küzdöttél, próbálkoztál, de reménytelennek találtad, és mára már menekülnél tőle. Senki nem szeret olyan dolgokkal foglalkozni, amikben nincs sikerélménye, úgyhogy ez érthető, de tudsz tenni ellene. Ha akarod, tudunk segítni.

A fentiek közül egyiket sem érzed igaznak?
Kérlek, írd meg nekünk, hogy Te hogyan látod a dolgot, hogy még többeknek tudjunk segíteni!

Így tudod könnyebben túlélni a matekórákat

Akkor fogod jobban érezni magad, ha elkezdesz sikerélményeket gyűjteni. És ha ezt most reménytelennek érzed, az csak a múlt rossz tapasztalatai miatt van. Új tapasztalatokat kell szerezned, más módon, mint eddig! Hogyan?

  1. Matekórákon fokozottabban kell figyelni, mint más órákon
    Itt ugyanis minden gondolat egymásra épül. Mind egy-egy logikai lépés, amiből ha egyet kihagysz, máris kicsúszik a lábad alól a talaj. Más tárgyaknál könnyebb felvenni a fonalat, ha elvesztetted. Szóval ne engedd meg magadnak azt a luxust matekórán, hogy elkalandozol!
    Ha nehéz a fókuszt tartanod, írd le, amit hallasz, vagy rajzold le.
    Van akinek az segít, ha közben mozoghat kicsit. Pl. nyugilabdát nyomkodhat, vagy emelgetheti helyben a lábfejét (csak ne zavard közben a többieket). ADHD-soknak pl. ez segít újabb kutatások szerint, másoknak lehet, hogy épp elvonja a figyelmét – tapasztald ki magadon!
     
  2. Még aznap délután (v. este) érdemes átfutnod, miről is volt szó az órán
    Sokkal többre emlékszel még délután az adott óra anyagából, mint másnap. Lehet, hogy ha 2 nap múlva veszed elő csak a füzeted-könyved, kínaianak fog tűnni, amit még az órán értettél. Egy délutáni rövid átismétlés klasszul rögzíteni tudja a gondolatmeneteket, és néhány nap múlva is meglesznek az adott ismeretek. Tudom, ez nem szokás, de ha egyszer rosszak a szokások, azokat érdemes megváltoztatni, nem?
     
  3. Ha hiányosságaid vannak régebbről, azt sajnos muszáj pótolni
    Volt-e a régebbi tananyagokból olyan, amit nem sikerült igazán megtanulnod? Ha igen, azzal az a baj, hogy megakadályozza (még évek múlva is), hogy jól menjen a matek.
    A matematika olyan, mint egy épülő ház. Ha ide-oda nem tesznek be egy-két téglát vagy gerendát, ahova pedig kellene, akkor ingataggá, használhatatlanná válik az építmény. Gondolj csak bele, hogyan lehetne újabb emeletet felhúzni egy roskadozó épületre?
     
  4. Kérj segítséget!
    Pótolni egyedül nagyon időigényes! Komolyabb hiányosságoknál pedig szinte lehetetlen, hisz azt sem tudod, mihez kellene nyúlni. Aki ért hozzá, tud úgy vezetni téged, hogy villámgyorsan pótolhasd a régebbi ismereteket. Az a jó hír, hogy pl. 8.-os fejjel újra tanulni mondjuk a 6.-os anyagot - szinte gyerekjáték, olyan sokat fejlődik közben a gondolkodása az embernek. A Pótold a hiányosságaidat! modul anyagait így állítottuk össze. Hihetetlenül gyorsan fel tudsz zárkózni a videókkal.

    Örömteli matekozás otthon
     
  5. Másold le a házikat matekóra előtt!
    Dehogyis! Nehogy! Ez a legrosszabb módja a problémák kezelésének. Nemcsak lebukhatsz vele, de még az önbizalmadat is porig rombolja. Azt erősíti benned, hogy lúzer vagy, nem vagy képes rá, hogy önállóan megoldd.
    Helyette kérd meg inkább valamelyik osztálytársadat, hogy segítsen elindulni a feladatban. Hidd el, sokkal többet tanulsz belőle, ha legalább részben önállóan oldod meg a házikat!

Bízom benne, hogy idén könnyebbnek találod majd a matekot. Szívesen segítünk a Matek Oázisban az interaktív videókkal is, hogy ez így legyen!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár