Árgyellán Kriszta kérdezett az új tanév kezdetén a matematika tanulás nehézségei kapcsán a Manna FM rádióban. Kriszta kérdéseit és válaszaimat osztom meg az alábbi írásban. (A felvételt meghallgathatod a cikk alján.)

Hogyan segíthetjük gyermekeinket, hogy minél gördülékenyebben vegyék az új tanévben az új matekos akadályokat?

Onnan kezdem, hogy már maga az iskolakezdés is nehéz (a nyár szabadsága után visszarázódni a sok kötöttségbe, kötelezettségbe). Tudom, milyen ez, magam is már a 21. tanévet kezdem szülőként(!) a 4. gyermekemmel. :)  Azt gondolom, hogy nemcsak matekból, hanem minden tárgyból fontos, hogy mi, szülők hogyan állunk az iskolához. Mert persze jó, ha a szülő megértő, de most többet segítünk a kicsiknek és nagyobbaknak, ha erősnek mutatkozunk, és leginkább példát mutatunk abban, hogy bizony, nem öröm, hogy küzdeni kell, de ez van. És tegyük meg, amit megkövetel a suli, miközben pedig tesszük a dolgunkat, próbáljuk meg jól érezni magunkat!  

Matematika segítség

Fontos, hogy ne a suli ellen hangoljuk a gyereket, hanem inkább biztassuk a jó eredményekre. 
Ez az alap-hozzáállás tapasztalataim szerint sokat segít, matekból is. 

Ugyanakkor a matek kicsit nehezebb eset, mint a többi tárgy. Ugyanis itt minden egymásra épül, minden kis logikai lépésnek szerepe van. Ha akárcsak egyet is kihagy a gyerkőc, könnyen elveszti a fonalat. (Más tárgyaknál ezt könnyebb újra felvenni!) A diákjainknak azt javasoljuk, hogy próbáljanak matekórán (még) jobban figyelni, mint más órákon! Egyszerűen luxus matekórán elkalandozni, túl nagy ára van. 

Tehát biztassuk a csemeténket, hogy figyeljen matek órákon, és próbáljon minden kérdésre - legalább magában - válaszolni, mert úgy tud legtöbbet tanulni az órán. 

Szülőként érdemes figyelnünk arra is, hogy ha esetleg a gyermekünk nagyon utálja a matekot, az azt jelenti, hogy sok kudarcot gyűjtött már belőle, és elég biztos, hogy mára már komoly hiányosságai vannak. Ebben az esetben mindenképpen érdemes segítséget igénybe venni, ne várjunk arra, hogy majd a tanár… nem fogja tudni ezt megoldani – ezer más baja van, pláne manapság, a sok magatartás-zavaros gyerek és a túlterheltség mellett. 

Sok szülőtől hallom, hogy nem is érti mit és hogyan tanul a gyerek matematikából. Mi a teendő, létezik szülői felzárkóztató?

Tulajdonképpen igen: sokszor halljuk azt a szülőktől, hogy a programmal, amit a gyermeküknek vettek, ők is sokat tanulnak, és még élvezik is. Van olyan szülő is, aki csak azért szerezte be ezt a programot, hogy ő maga megtanulja, és utána  a gyermekének el tudja magyarázni. Amivel a gyerekek könnyedén megtanulják a matekot, a szülőknek is abszolút alkalmas az ismeretek felelevenítésére, vagy akár arra, hogy a számunkra új dolgokat megtanulják. 

Anya segít gyermekének matekból

Nagyon tudom tisztelni azokat a szülőket, akik komolyan veszik a gyermekük haladását, és akár még tanulni is hajlandók érte. Rengeteget segít ezzel a gyermeknek!  És persze azzal, hogy ha kell, próbál ehhez segítséget keresni a gyerkőcnek. Szerencsések az ilyen szülők gyermekei.

Milyen egy jó oktató program, hogyan tudja ösztönözni tanulásra a gyerekeket?

Akkor jó egy oktatóprogram, ha lehet haladni vele, és eredményeket lehet elérni. Ma már nagyon sok az elérhető információ az interneten (túl sok!), szinte bármiről lehet tanulni. A kérdés csak az, hogy tanulgatni lehet-e egy adott programmal (pl. egy csomót gyakorolgatni, parttalanul), vagy el is lehet vele jutni a célhoz? Nagyon bosszant az a sok játék, sok gyakorló feladat, ami igazából nem segíti a gyerekeket abban, hogy ha nem tudnak valamit, akkor azt stabilan megtanulják.

A mateknak van egy rendszere, struktúrája, amit fel kell építeni, addig nem érdemes gyakorolni, amíg ez nincs meg.

Azt tartjuk alapvető feladatunknak, hogy a programmal tanuló diákok a lehető leggyorsabban VALÓDI, használható tudást szerezzenek. Még jegyjavító garanciát is vállalunk, mert tudjuk, hogy ezekkel a videókkal, ezzel az oktatóprogrammal TÉNYLEG meg lehet tanulni a matekot. 

Matematika siker

Amit matekból még nagyon fontosnak tartok, hogy sikerélményt is adjon a program, mert a gyerekek önbizalma a kudarcoktól sokszor porban hever. Egy igazán jó program tud sikerélményt adni. Nem csak annyit, hogy „ezt értem már”, hanem azt az igazi megerősítő sikert, hogy  

„Ezt meg tudom csinálni, meg tudom oldani."

Ezt programoztuk mi bele a videóinkba, emiatt szeretik sokan, akik tanulnak vele. 

Még alig kezdődött el ez a tanév, érdemes-e már most a jegyjavításról, vagy akár a következő évi érettségire való felkészülésről beszélnünk?

Mindenképpen! Egy jó évkezdés megalapozza az egész évet. Aki szeptemberben az első röpdolgozatokat 5-ösre írja, annak sokkal könnyebb lesz a következő hónapokban is ezt hozni, mint annak, aki máris hiányosságokat gyűjt. 

emelet matematika érettségi

Ami pedig az érettségit illeti:

Sokan ilyenkor azon gondolkodnak, hogy hova is menjenek továbbtanulni. És a lehetőségeiket sokszor a mostani jegyeikhez igazítják. Pedig ha igazán nekifekszenek, akár 3-as matekosként is írhatnak egy remek 5-ös érettségit. Sokan el sem hiszik, hogy pár hónap alatt mennyi elmulasztott tudást lehet bepótolni. (pláne matekból, ahol 3-4 év alatt sokat fejlődött a gondolkodásuk. Persze érdemes hatékony segítséget keresni hozzá, mert itt is igaz, hogy nem mindegy, hogy valaki csak megérteni próbálja az anyagot, vagy olyan tudást szeretne, amivel ő maga tud feladatokat megoldani. 

 

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni (Manna FM, 2022.09.04., Árgyellán Kriszta és B. Békési Beáta):

 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár