Mire figyelj nagyon? Hogyan készülj a felvételire?

Egy gyors időutazásra hívlak a közeli jövőbe. Megnézzük együtt, hogyan írod a felvételi dolgozatot.

Végezd el a következő rövid helyzetgyakorlatot! Megdöbbentő, de többet ér, mint sok óra matekozás. Figyelem, a matekozást nem pótolja! :) ...viszont fokozza a hatását.

lazítás

1. Lazíts!

Szóval engedd el magad, csukd be a szemed, és képzeld el magad előtt, hogy ott ülsz a felvételin, sok-sok gyerek körülötted, és eléd teszik a feladatlapot! (Ha nem láttál még ilyen teljes feladatlapot, itt az ideje, hogy letöltsd pl. a tavalyit, és kinyomtatva megtanulmányozd!)

2. Mosolyogj!

Érezd a frissen nyomtatott papír illatát, érezd a kezedben a ceruzát, és ahogyan ugrásra készen várod, hogy kinyithasd a papírt, és nekiállhass a sok szép feladatnak. Igen, nem véletlenül mondom: a sok SZÉP feladatnak!! Mert nagyon fontos, hogy ne ellenségnek érezd őket, hanem bizakodva állj a feladatok előtt: hidd el magad is, hogy szinte mindet (ha igen jó matekos vagy: mindet) meg fogod tudni oldani! Mosolyogj, és gondolj arra, hogy máris meglátod az első példát, sok SZÉP(!) számot, és már kattogni is fog az agyad, jár a kezedben a ceruza, és gyönyörűen kerekednek az eredmények egymás után...

3. Legyél határozott!

Mikor pedig nekiállhatsz a megoldásnak, ne kezdj el lapozgatni (még csak most, gondolatban sem), ne tanulmányozd a feladatokat, hanem rögtön állj neki az elsőnek, számolj, koncentrálj, és már írd is be az első eredményeket! Véletlenül se kezdj el bizonytalankodni, újra átszámolni ("biztos nem rontottam el??... ), hanem állj neki a következő kérdésnek, és azt is oldd meg! - Készülj fel erre most alaposan, gondolatban! - Nincs idő hezitálni, visszalapozgatni, nézelődni!
Ahogy beírtál egy választ, már jöhet is a következő kérdés...

4. Olvass figyelmesen!

Bár sietni kell, a feladatokat nagyon figyelmesen olvasd el (!!), nehogy félreértsd első olvasásra, mert utána nagyon nehéz korrigálni magadat.

5. Haladj lépésről-lépésre!

Az összetett feladatoknak mindig csak az elejét olvasd el, az első kérdésig! (Akkor nem gabalyodsz bele, és úgyis csak fölöslegesen menne vele az idő.) Ha arra válaszoltál, csak utána olvasd tovább, a következő kérdésig, és így tovább...!

6. Ne ess pánikba!

Ha egy feladat első olvasásra nagyon nehéznek tűnik esetleg, akkor ne gyötörd vele magad, lépj tovább, majd visszatérsz rá, ha végeztél a többivel. Ne idegeskedj, gondolj arra, hogy a többi feladatból még egy csomó pontot gyűjthetsz! (Ha viszont pánikba esel, azokat sem fogod tudni megoldani!)

7. Csak annyit írj le, amennyit szükséges!

Fontos még, hogy nem kell indoklást írnod a feladatokhoz, de még akár a számolás menetét sem muszáj, kivéve azoknál a feladatoknál, ahol ez ki van írva. Nyugodtan számolhatsz fejben is (ha ez jól megy neked), itt nem úgy van, mint a dolgozatokban, hogy csak akkor kapsz pontot, ha mindent részletesen leírsz. Ha viszont azt olvasod, hogy "írd le a számolás menetét is", akkor mindenképpen írd le, hogy hogyan jutottál el az eredményhez (milyen műveleteket végeztél), akkor is, ha fejben is ki tudnád számolni.

Nos, ha ezt a 7 lépést végigolvastad, és megszívlelted, akkor most próbáld ki mindezt egy feladatsorral! Írjál meg otthon egy "próbafelvételit"! Próbálj odafigyelni azokra, amiket itt elmondtam, és minél eredményesebben végére érni (időben!) egy feladatsornak!

Aztán pedig gyakorold ezt minél többször a vizsga előtt!

Sok sikert, intenzív és hasznos felkészülést kívánok!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár