Hatalmas a váltás az elsős és a 2. osztályos matematika között. Szeptembertől egyes fokozatból 5. sebességbe kacsolnak az iskolában. Az 1. osztályos számolgatás után 2. osztályban hirtelen megemelkednek a követelmények. Kezdődik az összeadás, kivonás nagy számokkal, azután pedig a szorzás-osztás következik. Sok kisdiák pontosan emiatt éppen a 2. osztályos matek kapcsán éli meg az első iskolai kudarcait. (Erről bővebben a Veszélyes szakadék az 1. és 2. osztályos matek között c. írásunkban olvashatsz.)

A szorzás-osztás a gyermek további sikereit vagy kudarcait is megalapozhatja

A matematika oktatásban azt tapasztaljuk, hogy sok felső tagozatos diák tanulási problémája az alapműveletek hiányos ismeretéből adódik. Tehát a későbbi sikerek vagy kudarcok szempontjából is fontos, hogy 2. osztályban a nagy számok összeadása-kivonásása, és a szorzás-osztás készség szintű ismeretté váljon. (Részletes tanmenet itt.) A másodikos kudarcok rombolják a gyermek önbizalmát, tanulási motivációját, ami egy olyan csúszós lejtő, amiről nehéz visszakapaszkodni. 

Az összeadás tízes átlépéssel sok probléma forrása

A matematika éppen azért nehéz, mert folyamatosan épít az előző években megtanult ismeretekre. Ha valahol valami kimarad, akkor az egész további felépítmény ingataggá válik.

Ezekután talán nem melepő, hogy a 2. osztályos sikerek az első osztályban megalapozott ismereteken múlnak. Mit jelent ez konkrétan?

Első osztályban az összeadás-kivonást a húszas számkörben tanulják a gyerekek. Általános tapasztalat, hogy 10-ig nagyon alaposan és lassan haladnak, majd 10 után begyorsulnak. És pontosan a tízes átlépéses összeadásból- kivonásból adódik sok kisgyermek problémája második osztályban. Ez az, amit "álmából felébresztve is" tudnia kell.

Az első osztály befejezése után gondolkodás és számolgatás nélkül kell tudnia a választ a tízes átlépéses összeadásokra.

Így teszteld az első osztályt végzett gyermeked matematika tudását

A fentieket összefoglalva nagyon egyszerűen kiderítheted, hogy az első osztályt végzett gyermeked elég jól tudja-e a matekot ahhoz, hogy 2. osztályban ne legyenek nagyobb nehézségei: kérdezz tőle tízes átlépéses összeadásokat és kivonásokat.

Kérdezd meg tőle például a következőket: 9 + 3 = ? ; 16 - 9 = ? ; 4 + 8 = ? ; 5 + 7 = ? ; 13 - 6 = ? 

Vajon a Te gyermeked gondolkodás nélkül tud ezekre a kérdésekre válaszolni? Ha tudja pl., hogy a 8 + 6 eredménye 4-re végződik, akkor onnan már könnyű lesz az az absztració, hogy a százas számkörben is  pl. a 38 + 46  eredménye 4-re fog végződni. 

Ezzel a teszt feladatsorral fel tudod mérni, hogy' megy a tízes átlépéses összeadás:
(Ha nem vagytok előfizetők, aktiváld az ingyenes próbaidőszakot, amivel minden Matek Oázis tananyaghoz hozzáfértek a próbaidőn belül.)

TESZT: Számok 20-ig

A gyakorlás előtt tegyük rendbe a matematikai alapokat

Fontos a gyakorlás, de előbb a megértésre összpontosítsunk. Amikor valami nem megy a matekból, amögött leggyakrabban megértési problémák vannak. Valahol valami nem került a helyére. Megfelelő alapok nélkül gyakorolni olyan, mint úszni nem tudó gyereket mélyvízbe dobni, és bíztatni, hogy csak gyakoroljon, majd belejön.

Ezért ha a Te gyermekednek nem megy készség szinten az összeadás-kivonás tízes átlépéssel, akkor gyorsan és könnyen rendbe teheti az alapokat a Matek Oázis interaktív tananyaggal.

Kattints ide a tízes átlépéses gyakorlást megalapozó interaktív videóhoz:
(Az ingyenes próbaidőszak aktiválással ezt is szabadon használhatjátok.)

INTERAKTÍV VIDEÓ: Számok 20-ig

Játékos gyakorlás készségfejlesztő játékokkal felzárkózáshoz és szinten tartáshoz

Azoknak is érdemes gyakorolni, akiknek készség szinten megy az elsős matematika. A nyári szünet a hosszú feljetés időszaka sok kisdiák életében. Ezért a vakáció alatt és után egy kis játékos gyakorlás segít a tavalyi ismeretek szinten tartásában és felfrissítésében. A Matek Oázisban készségfejlesztő játékokkal is gyakorolhat gyermeked. 

Kattints ide a tízes átlépést gyakorló játékhoz:
(Ha nem vagytok előfizetők, akkor ebben az esetben is arra bíztatlak, hogy aktiváld az ingyenes próbaidőszakot.)

GYAKORLÓ JÁTÉK: Számok 20-ig

Első osztályos hiányosságok pótlása

Interaktív videók, tesztek és játékok nyári matek gyakorláshoz

Összeadás, kivonás, pótlás, nyitott mondatok, szövegesek, gyakorlás a tízes, majd a huszas számkörben. Ezek a legfontosabb témakörök, amiket érdemes gyakrolni a nyáron, vagy pótolni akár évközben is: 

Matematika 1. osztály: Nyári gyakorló c. Matek Oázis tananyag összeállítást javasoljuk a nyári szintentartáshoz, felzárkózáshoz:

Nyári gyakorlás leendő 2. osztályosoknak

Tanév közben (ha vannak még hiányosságai gyermekednek az első osztályos matematikából), akkor akár 1-2 hétvége alatt pótolhatók a legfontosabb ismeretek a Matematikai hiányosságok pótlása 2. osztályosoknak tananyagokkal:

Pótold a hiányosságaidat (2. osztály)

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár