Matek pótlás 2.

Az elsős hiányosságok pótlására

Útmutató 1 | Útmutató 2 | Útmutató 3

Számolás 20-ig

3. Összeadás 20-ig

4. Kivonás 20-ig

5. Szöveges feladatok

6. Gyakorlás

Nem találod amit keresel?

Baloghné Békési Beáta - matematika tanár, Matek Oázis alapító

Az elsős anyag az alap a másodikoshoz!
Ezért ha gyermekednek gondja van a tízesátlépésekkel, vagy a 20-as számkörben nem tud magabiztosan számolni az ujjai nélkül, akkor fontos, hogy begyakorolja ezeket, hogy ne legyen gond a másodikos matekkal!
B. Békési Bea
A szerethető matektanulás szakértője
Matektanár

Kevés videóval, sok játékkal nagyon komoly eredményeket érhettek el


nagy kép

Biztosan feltűnt, hogy pl. a másodikos tananyaghoz képest kevés a videók és tesztek darabszáma, de talán azt is látod, hogy nagyon sok a tematikus játék (amik apró lépésenként gyakoroltatják a számolást, hogy mindig az épp tanult anyagot el tudjuk mélyíteni). A lényeg itt, hogy nagyon egyszerű dolgokat kell nagyon mélyre tenni a gyerkőcök agyában. Vagyis:

  • Kevés videón, gyorsan át tudjuk venni a lényeget (számolás előbb 10-ig , majd 20-ig) - persze itt is igyekszünk kicsit más szempontból megvilágítani a számok világát és a műveletek lényegét, hogy közelebb kerüljenek ezek a gyerkőchöz.
  • Utána pedig ezeket lépésről lépésre alaposan be kell gyakorolnia a játékokkal, hogy automatizmusokká váljanak.
Fontos még, hogy le kell szoktatni szépen fokozatosan a gyermekeket a kézen (v.más segédeszközzel való) számolásról, és el kell őket juttatni oda, hogy a számképekre gondolva is menjen a számolás. A játékoknak pontosan ez a célja: sok műveletet végezni, és egyre gyorsabban. Ne vegye el senkinek a kedvét, ha eleinte nem sikerül végigvinnie a játékokat. Az egyik fő cél pontosan az, hogy gyakorlás után begyorsuljon a számolása.