Hallottad már az ősi kínai bölcsességet?

"Szeresd az esőt! ... Mert ha nem szereted, akkor is esni fog!" :)

Nem is tudod, mekkora bölcsesség van ebben a 2 mondatban: Az esőn nincs hatalmunk változtatni, de a hozzáállásunkon IGEN!
És ugyan kinek teszünk jót azzal, ha szeretjük az esőt? Csakis magunknak! Hisz jobban fogjuk érezni magunkat. (No meg kicsit a környezetünknek is, mert sokkal jobb egy életvidám, mosolygós ember közelében lenni, mint egy morgós, elégedetlen pofa mellett.)

Ennek mintájára: Szeresd a matektanárodat! ... Miért is? A folytatásban megmutatom, miért jársz jól azzal, ha megpróbálod legalább pozitívabbra hangolni magad a matektanároddal kapcsolatban.

Biztos Te is rájöttél már, hogy ez az írás azoknak szól, akik nincsenek túl jóban a matektanárukkal, a többiek egyszerűen csak szeressék tovább... - jó úton járnak :)

A képlet nagyon egyszerű:

Ha nem szereted a matektanárt, akkor

  • vélhetően ő sem túlzottan Téged,
  • a matekkal is valószínűleg hadilábon állsz,
  • mindezek miatt a matek eredményeid is jóval gyengébbek, mint lehetnének,
  • egy csomó kellemetlen, frusztráló érzésed van nap mint nap.

Ellenben játsszunk el egy kicsit a gondolattal, mi lenne, ha szeretnéd?

  • Ő is jobban kedvelne Téged,
  • szívesebben tanulnád a tárgyat,
  • jobbak lennének a matek eredményeid,
  • ez növelné az önbizalmadat,
  • és még a továbbtanulási lehetőségeidet is javítaná,
  • Minden szempontból sokkal több pozitív érzést élnél meg nap mint nap.

Gonosz Tanár

A fő kérdés ezek után persze az, hogy HOGYAN? Mikor (pl.) igazságtalan; v. pikkel rád; ... érthetetlenül magyaráz, ... nem ért hozzá, ... túl szigorú, ... unalmas, ... nem figyel rád, ....... - ide helyettesítsd be a Rá vonatkozó állításokat.

Nyilván úgy érzed, hogy Neki kéne először változnia!

Csakhogy a gond az, hogy ezt neked nincs időd kivárni! Ez a pár éved van most, itt a suliban, ami elfut, elszalad, és Te maradsz le egy csomó lehetőségről, Te nem fogod jól érezni magad, Neked lesz rossz a matekjegyed!

A jó hír az, hogy NEKED (is) hatalmadban áll változtatni ezen! Érdekel, hogy HOGYAN?

Tedd meg TE az első lépést!

Fontos alapszabály, hogy csak magadat tudod megváltoztatni, mert csakis és kizárólag magad fölött van hatalmad. A másikból legfeljebb csak "kiszeretni" lehet a hülyeséget., ahogy Böjte Csaba mondta, nagyon bölcsen.

De milyen lépést?

Ne gondolj nagy dolgokra!

Először is próbáld meg őt EMBERNEK látni. Tuti, hogy azért neki is vannak jó tulajdonságai, vannak jó pillanatai, kezdd el észrevenni ezeket!

Nincs ám könnyű dolga!
Ott vagytok 30-an, v. még többen egy osztályban, sokan ellenségesek vele, sokan nem tanulnak, van tán olyan is, aki direkt bosszantja rendszeresen. Miközben neki is meg kell felelni külső elvárásoknak, és tudja, hogy a Ti érdeketek is az, hogy a fejetekbe menjen ez a sok matekos okosság. Képzeld csak el, milyen lehet, mikor egy csomó ellenséges – vagy szimplán közönyös szempár szegeződik rá. Te hogy' éreznéd magad?

Legalább egy picit próbáld meg látni benne, hogy ÉRTED, ÉRTETEK dolgozik... Sokan azt gondolják, a tanár a fizetéséért jár be az órákra, pedig szinte biztos lehetsz benne, hogy aki előtted áll, azért lett tanár, mert ADNI szeretne másoknak, Neked is: tudást, bölcsességet, emberséget... és szeretetet (!) is.

Tudom, tudom, néha ezt nagyon nehéz elhinni róla. Mikor kiabál veletek, mikor elégedetlen, vagy úgy érzed, igazságtalan... Pedig valószínűleg csak frusztrált, és tehetetlennek érzi magát a rengeteg ellenállással szemben, ami sugárzik rá. Szinte biztos lehetsz benne, hogy sokkal jobban szeretne barátságos lenni, mosolygós, elégedett az osztályával. De ez nem sokszor sikerül neki, mert hajtja a tanterv, az időhiány, és frusztrálja, hogy nem sikerül elérnie a diákjaival azt az eredményt, amit szeretne.

Mosolyogj hát Te, legyél vele Te barátságos!

Legyél segítőkész (nem puncsolásra gondolok, csak úgy egyszerűen vedd ember-számba)!
Esetleg néha a többiknek is szólhatsz, hogy ne legyenek szemtelenek, vagy szemetek vele, mert mindenkinek kijár, hogy ember-számba vegyék, nekik is, neked is, de még egy tanárnak is :).

Ne panaszkodj!

Olyan nagy divat panaszkodni, mindent lefikázni, és mindig másokat hibáztatni minden rosszért, ami ér minket. Ugyanakkor a jó dolgokat már észre sem vesszük magunk körül. Nyisd ki a szemed, kezdd el látni a szépet és a jót is, mert így sokkal boldogabban fogod tudni élni a hétköznapjaidat. Ha pedig valami olyan ér, ami nem előnyös számodra, vedd kihívásnak, hogy megoldd a problémát!

A matek is lehet, hogy egy ilyen probléma az életedben, ami rendszeresen gondot okoz. És lehet, hogy a matektanárt érzed a fő gondnak. Azonban ha csak panaszkodsz, semmivel sem jutsz előre!

Milyen további konkrét lépéseket tehetsz a kapcsolat javításáért?

A tanárod leginkább azon tudja lemérni, hogy komolyan veszed őt, és vele a matekot, hogy:

  • figyelsz az órán,
  • éber vagy, és érdeklődő értelmes szemekkel figyelsz,
  • aktívan részt veszel a feladatokban,
  • megcsinálod a házi feladatot, készülsz az órára.

Ez nagyon régimódinak tűnik? Hiába, nincs új a Nap alatt!

Vagy mégis?

Régen a tanár iránti tiszteletből viselkedtek így a diákok, mert elvárták tőlük a tanárok és a szülők is. Ma pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a negatív viselkedés-formák visszahatnak azokra, akik ezeket gyakorolják, és kevésbé lesznek boldogok, sikeresek az életben.

Szóval aki jót akar magának, az jó, ha megpróbál jó lenni másokkal is (beleértve a tanárait is).

Türelem, és kitartás!

Biztos te is kitaláltad már, hogy a fentiek megvalósításában a legnagyobb akadály te magad lehetsz, azután az osztálytársaid. Természetes "majom csapat" viselkedés, hogy ha valaki ki akar lógni pozitív értelemben a csapatból, azt a többiek megpróbálják visszahúzni, egyfajta önigazolásképpen. Próbálj meg ennek ellenére kitartani. Ha elkezdenek igazolni az eredményeid, a többiek is látni fogják, hogy érdemes.

Tehát legyél türelmes, maradj barátságos, mosolygós, és jó fog kisülni belőle :) Pozitív áldozatok árán, és sok odafigyeléssel, nyitottsággal végül jót teszel magaddal, szüleiddel, diáktársaiddal, és még a tanároddal is. Sokkal jobban fogod magad érezni, és matekból is jobb leszel.

De fordíthatsz is a dolgon: Rendezheted előbb a matekkal való viszonyodat, ami segíteni fog, hogy a tanárod is jobban értékeljen, és így pozitívabbá váljon a kapcsolatotok.

(Persze ez még nem helyettesíti a tanárral szembeni pozitív viselkedést.)

A matekban tudunk neked segíteni, méghozzá úgy, hogy gyorsan látványos eredményt tudsz elérni.

Ha a videókkal tanulsz, nem lesz gond "érdeklődő, értelmes szemekkel figyelni", mert érteni fogod; nem lesz gond a házik megírása, de még a dolgozatoké sem. :)

Vágj bele a nagy kalandba, tedd meg az első lépést a pozitív változások irányába!

Ha vállalkozol erre a kihívásra, feltétlen írd meg. Ha hülyeségnek tartod ezt az egészet, vagy millió kifogásod van, azt is megértem, de annyi esélyt adj magadnak, hogy még egyszer átgondolod a fentieket.

Könnyű, önbizalommal teli, eredményes matekozást kívánok!

További eredményes matekozást kívánunk!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom Mindenkinek egy (vagy akár 2-3) jeggyel jobbat!

Mindenkinek egy (vagy akár 2-3) jeggyel jobbat!

2024. április 22.

...és még a kedvét sem rontja el a matek :)

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.