Ismerek olyan 40 éves műszaki érdeklődésű apukát, aki diákkorában azért nem tudott elmenni mérnöknek, mert matekból nem volt elég jó. Milyen jól jött volna neki, ha már akkor lett volna olyan segítség matekból, ami ma már elérhető a neten a diákoknak!

Sokszoros tapasztalatunk, hogy a matekos nehézségeken lehet változtatni, akár még az utolsó pillanatban, a gimnáziumi felvételi vagy az érettségi évében is.

Volt olyan tanítványunk, aki végig hármas volt középiskolában. Elkezdett tanulni az oktatóprogramunkkal, és nem csak ötösre érettségizett, de annyira megszerette a matekot, hogy elindult emelt szintű érettségi felé. Most már a Műszaki Egyetemen mérnök informatikusnak tanul, pedig korábban erről nem is álmodott volna!

Tény, hogy nagyon sok kisfiú és kislány - aki kisgyerekként szeretett legózni - jó műszaki érzékkel rendelkezik. Azonban a szülőknek eszükbe se jut műszaki irányba terelni őket, mert a gyerekek sajnos gyakran szereznek kudarcélményeket matekból. Pedig nem szabadna eltéríteni ezeket a gyerekeket a műszaki iránytól, mert fontos, hogy a saját érdeklődésük irányába tudjanak továbbtanulni. Ráadásul óriási szükség is lenne rájuk a technikai civilizációnkban.

Máté legóval játszik

A szülőkre nagy felelősség hárul, mert az iskolára többnyire sajnos nem lehet rábízni, hogy kibontakoztassa a gyerek képességeit. A szülőkenk kell megkeresni azokat a lehetőségeket, amikkel a gyerekeket ezeken az akadályokon át tudják segíteni. Most már online is léteznek ilyen lehetőségek, amikkel akár önállóan is tudnak tanulni. Az az előnye annak az oktató programnak, amivel nálunk tanulhatnak a gyerekek, hogy nemcsak nagyon érthetően elmagyarázza a matekot, hanem folyamatosan visszakérdez tőlük. Ezt a gyerekek nagyon szeretik, mert a figyelmüket is fenntartja, és ráadásul rengeteg sikerélményt gyűjtenek. Így még az iskolai kudarcokat is sikerül felülírni. Ettől aztán szárnyakat kapnak matekból és nagyon gyorsan tudnak javítani.

Emma anyukával matekozik

A programban az is kiderül, hogy hol vannak az elakadásai a gyermeknek, ami miatt nem tud tovább építkezni matematikából. Ha bizonyos pontokon nem tud válaszolni, akkor elmondjuk neki, hogy hol vannak az elakadásai, és akkor azt a hiányosság pótló interaktív videókról nagyon gyorsan be tudja pótolni. Ez fontos lépés, mert különben ezek a hiányosságok újra és újra előkerülnek. Sajnos sok gyereket beskatulyáznak, hogy azért nem megy neki a matek, mert nem ilyen érdeklődésű, pedig könnyen lehet, hogy nem erről van szó, csak egyszer helyére kellene tenni a dolgokat, és onnan jó lehetne, és csilloghatna a szeme matekórákon.

A Matek Oázis alapítása előtt tanítottam iskolában, és mindig az volt a legnagyobb gondom, hogy szerettem volna mindenkinek segíteni az elakadáaiban, ahol ő éppen nem tudott továbblépni. Azt tapasztaltam, hogy mindenki más miatt akad el, és mindenkit más ponton kellene átsegíteni. Innen jött az ötlet, hogy a számítógép jól használható arra, hogy mindenki a saját tempójában haldjon, és ne maradjon ki egyetlen logikai lépés sem.

Anna a Matek Oázissal tanulja a matekot

A szülőknek azt üzenem, hogy ne nyugodjanak bele, ha gyermekük le van maradva, mert sok frusztrációt okoz nekik az iskolában, rengetegszer fogják rosszul érezni magukat tőle, és ráadásul, ha matekból megtapasztalják, hogy "jé, ezt meg tudom tanulni, ez megy", akkor az a megtapasztalás a többi tantárgy tanulásában és a többi probléma megoldásában is segíteni fog nekik: "csak meg kell tanulnom, és működni fog!".

Soma érettségire készül

Ilyen lehetőség mellett senkinek nem szabadna hagyni, hogy a matek kudarcok megakadályozzák abban, hogy kibontakoztassa a képességeit, akár humán, akár természettudományos érdeklődésű!


Írásunk a TV2 Életmódi 2021. november 7-i adása alapján készült.

Kattints ide a kisfilmhez:

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
​​​​​​​
 
Tavaszi kihívás​​​​​​​
TAVASZI KIHÍVÁS
Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy
más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!
Elolvasom [TV2 felvétel:] Matek Oázis az Életmódi című műsorban

[TV2 felvétel:] Matek Oázis az Életmódi című műsorban

2023. szeptember 27.

Létezik a módszer amivel a gyermek online saját tempójában tudja bepótolni a matekos hiányosságait vagy az aktuális tananyagok, és ezáltal akár 2-3 jegyet is javíthat matekból.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!