Bárki lehet jó matekból. Diákjaink ezt számtalanszor bizonyították. Csupán megfelelő segítség kell hozzá, és még valami, ami nélkül nem megy:

KITARTÁS!

Nem kell tehát matekzseninek lenni a matek ötöshöz vagy egy sikeres matek felvételihez, érettségihez, de még a diplomához sem.

A kitartást a suliban „szorgalom” néven osztályozzák, de mivel nem számít bele az átlagba, ezért senkit nem izgat igazán. Pedig a kitartás a siker kulcsa az élet számos területén. Jó hír, hogy a kitartás fejleszthető képesség! Nem eleve elrendelt, hogy valaki szorgalmas vagy lusta! Érdemes már a suliban elkezdeni a kitartási képesség fejlesztését. A matek erre különösen alkalmas gyakorló terep, ráadásul ebben segíteni is tudunk, ha akarod.

A következő 5 bevált módszert javasoljuk a szorgalomhoz szükséges kitartás fejlesztésére:

1. Pozitív gondolkodás

Fontos tudatosítani, hogy „képes vagyok rá”. Mondd ki bátran, hangosan is.

A tananyagainkban a „még nem” megközelítést alkalmazzuk. Azaz ha nem sikerül jól válaszolni egy kérdésre, akkor nem azt mondjuk, hogy „nem jó”, hanem azt, hogy „MÉG nem jó”, amivel azt üzenjük, hogy a helytelen válasz nem lezárt történet, lesz ez még jobb is.

2. Képzeld el a sikert!

Segít a célon maradni, ha elképzeled magad, amikor eléred a sikert. Mit érzel, mit mondasz, mit teszel majd akkor? Mit érzel, amikor megkapod az ötös bizonyítványt, amikor megkapod az értesítést, hogy felvettek a gimnáziumba, jól sikerül az érettségid, kapod az sms-t, hogy felvettek az egyetemre, vagy amikor gratulál a rektor és a kezedbe kapod a diplomádat?

3. Kezeld profin a kudarcokat!

A célodhoz vezető úton kudarcok is érhetnek. Kezeld ezeket úgy, mint a profik: készülj fel rá, hogy lesznek, ne add fel, haladj tovább rendületlenül a célod felé.

„Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek.” - Paulo Coelho, író

4. Az elért sikerek erőt adnak

Segít az önbizalmad megtartásában, ha listát írsz az eddig elért sikereidről. Mindenről, amit te sikernek tartasz. Nézz rá naponta, legyél rá bátran büszke, és meríts erőt belőle az új kihívásokhoz.

A matekot sokan utálják, a korábbi kudarcok miatt. Ezzel szemben, ha a Matek Oázisban matekozol, akkor a sok apró és nagyobb sikerélménynek köszönhetően visszakapod az önbecsülésedet, az önmagadba vetett hitedet. A sikerélményt a jól felépített tananyag, az apró lépésenként feltett interaktív kérdések garantálják. A kisebbek rengeteg matekos játékörömöt szívhatnak magukba a készségfejlesztő játékokkal. Ne feledd: ha most MÉG nem megy, hamarosan jobb lesz! :)

5. Pihend ki magad!

Álmosan nem lehet odafigyelni az órán, csökken az akaraterő, a lelkesedés, ezért fontos, hogy eleget aludjál.



Tanulás közben tarts szüneteket, amikor felállsz, mozogsz egy kicsit, iszol egy pohár vizet, gyümölcsöt eszel.

Segít egyensúlyba kerülni, ha a szellemi fáradtságot mozgással, fizikai terheléssel kompenzálod.

+ 1 tipp: Ha akarod, segítünk!

Ha akarod, tudunk segíteni a kitartó matekozásban. Ráadásul nem is lesz fájdalmas. A tananyagokkal sokkal gyorsabban haladsz, azaz kevesebb időt kell rászánj a matekra, mégis megérted, begyakorlod, és jó eredményt érsz el. Mindezt úgy hogy a jól felépített tananyagot érthetően magyarázzuk, és közben segítünk megteremteni és fenntartani a tanulási motivációt is.

Sikeres matekozást kívánunk!

Ha szívesen csatlakoznál a Matek Oázis előfizetők több ezres táborához, kattints ide, és vásárold meg a évfolyamodnak megfelelő felkészítő csomagot »

 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.