A Mex rádióban arról beszélgettünk, hogy miért nem látják legtöbben a matek szépségeit, és arról is, hogyan lehet mégis meglátni, hogy a matek valójában szép! Ez az írásunk a 2020. november 23-i beszélgetés alapján készült. 

Jártál már a Prédikálószéken?

Tudod, a Pilisben az a gyönyörű magaslat, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az egész Dunakanyarra. - Ehhez képest a visegrádi várból nyíló látkép is smafu.

Ha mondjuk a Dunától akarsz feljutni a Prédikálószékre, hát az jó kis túra, és igencsak le kell izzadnod azért, hogy aztán a kanyargó folyót láthasd. De ugye, egyetértesz, hogy megéri?

A matek is ilyen

Lentről abszolút nem látszik, hogy milyen fantasztikus a kilátás fentről. Ahhoz, hogy valaki meglássa a matek szépségeit, bizony fel kell gyalogolni a hegytetőre. Az a baj, hogy sokan már induláskor, vagy akár félúton bozótosba kerülnek. Elveszítik a kijelölt turistautat, és attól kezdve teljesen kilátástalannak tűnik feljutni a csúcsra…

A kudarctól meg is utálják az egészet, és azt hiszik, hogy a heggyel (mármint a matekkal) van a baj, pedig csak kéne valaki, vagy legalább néhány jó jelzőtábla, aki vagy ami visszavezeti őket a jó útra.

Mi ezt tekintjük a küldetésünknek, és tényleg rengeteg diákot sikerült már felvinnünk szép magaslatokra a Matek Oázis oktatóprogrammal.

Azt ígértem, hogy megmutatom neked, hogy a matek szép

Mondok egy aranyos feladatot:

Juli néninek 10 állata van az udvarában. Tyúkok és disznók. Más állatot nem tart. Hány tyúkja és hány disznója van, ha összesen 26 lába van az állatoknak?

Malac és tyúk a matek feladatbanGondoljuk át együtt! Ha mind a 10 állat tyúk lenne, akkor csak 20 láb lenne az udvarban. (ennél ugye több van, 26). Miért? Mert a disznóknak több a lába, mint a tyúkoknak. 1 disznónak 2-vel több, mint egy tyúknak. Ha tehát a 10 tyúkból egyet lecserélek disznóra, akkor már 22 lábuk lesz. Ha kettőt cserélek le disznóra, akkor (2 disznó – 8 láb; 2 tyúk – 4 láb) már 4-gyel több láb lesz, vagyis 24, és ha 3-at, akkor kapom meg a 6-tal több, vagyis 26 lábat.

Igazából jó érzés, nem, mikor ilyenre rájössz?!

Most figyelj még egy kicsit: van itt még egy feladat, ne aggódj, villámkérdés lesz:

Egy parkolóban 10 jármű áll: személyautók és motorok. Pistike végigment, és megszámolta, hogy összesen 26 kerekük van. Hány autó áll a parkolóban?

Ó, de hát ez ugyanaz a feladat, csak lábak helyett kerekekkel! Mintha a disznók lennének az autók, a tyúkok meg a motorok!

Így van, szuper, gratulálok! Érezted azt a HEURÉKA! - érzést? Olyan öröm ez, mint mikor egy csapat a szabadulószobában megtalálja a kulcsot, és kiszabadul. És ott is ugyanez működik: a gondolataid, a logikád erejével kell megtalálnod az összefüggéseket, számokat, kinyitni lakatokat, stb…

A matek ugyanilyen: nem kell hozzá bemagolnod évszámokat, adatokat, vagy idegen szavakat, minden a gondolataidból épül fel, a logikáddal tudsz teremteni, megoldásokat találni. Minden ilyen megoldás olyan érzés lesz, mint mikor a túrán egy szép kilátóponthoz érsz, és eléd tárul egy völgy, egy szikla, vagy más szépség.

Van, aki erre azt mondja, hogy „de nekem nincs logikám!”

Nekünk tapasztalataink vannak arról, hogy MINDENKINEK VAN! És ráadásul tovább fejleszthető. Az a szörnyű, hogy az iskolai kudarcok miatt sokan egyszerűen nem merik használni a logikájukat! Nem mernek nekiállni egy-egy feladatnak, nehogy megint ne sikerüljön!

logika

Amikor ezt a blokkot sikerül feloldanunk, akkor elkezdik használni a gyerekek a logikájukat, és ráéreznek a gondolataik erejére. A feladatmegoldás elkezd kalanddá válni, megoldandó rejtvénnyé. Hogy hogyan lehet feloldani a blokkot? Mi erre dolgoztuk ki azt a speciális módszert, hogy sok pici kérdést teszünk fel a Matek Oázis programban, amik mind megválaszolhatóak, erre rá is vezetjük a gyerkőcöket. Így sikerélményeket kezdenek gyűjteni, és már sínen is vagyunk…

Így lehet „rákapni” a matekra, és eljutni addig, hogy meglássuk a szépségeit.

 

A 2020. november 23-ai telefonos interjú felvételét itt tudod meghallgatni:

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom "De az iskolában nem így tanították!"

"De az iskolában nem így tanították!"

2024. március 04.

Több szülő úgy véli, hogy nem szabad a gyereknek másképpen tanítani a matekot (de persze mást sem), mint ahogyan az a suliban elhangzott. Mert különben csak "megkeveredik" szegény gyerek.

Szabad-e matekozni hétvégén?
2023. március 10.