Kalkulátor | Mi az a métrékegység-átváltás | Átváltandó mennyiségek | Szabály | Hogyan gyakoroljak | Interaktív tananyagok | SI-rendszer | Egyéb mértékegység­rendszerek

A mértékegység-átváltás olyan téma, amit sokat kell gyakorolni, hogy jól menjen. Készítettünk egy mértékegységváltó kalkulátort, ami segítségedre lehet! A cikkben pedig minden fontos információt összegyűjtünk, amit tudni kell a mértékegység-átváltásról.

Mértékegység-kalkulátor

Hosszúság

Ide írd az átváltandó számot:

Ebből: Ebbe:
 

Terület

Ide írd az átváltandó számot:

Ebből: Ebbe:

Térfogat és űrtartalom

Ide írd az átváltandó számot:

Ebből: Ebbe:

Tömeg

Ide írd az átváltandó számot:

Ebből: Ebbe:

Idő

Ide írd az átváltandó számot:

Ebből: Ebbe:

Egyszerű mértékegység-átváltás mindenkinek

Mit kell tudni a mértékegység-átváltásról?

Először is ismerned kell a különböző mennyiségek (tömeg, hosszúság, idő, űrtartalom, terület, stb...) mértékegységeit. Pl. a tömeg esetén: gramm, dekegramm, kilogramm, stb...Ezentúl pedig tudnod kell az egyes mértékegységek közötti váltószámot. (Pl. 1 kg = 1000 g)

Minden mennyiséghez tartozik egy mérőszám és egy mértékegység.

Például a 4 kg esetén a 4 a mérőszám, és a kg a mértékegység. Ha ugyanezt a mennyiséget grammokban szeretnéd kifejezni, akkor mivel 1 gramm ezerszer kevesebb 1 kg-nál, ezért ezerszer több kell garmmokból, mint kg-ból.  Tehát 4000 g lesz ugyanaz a mennyiség, mint a 4 kg.

Heti TOP videók INGYENES tananyagok KÓDOLATLAN hétvégék Tanulási TIPPEK KÜLÖNLEGES ajánlatok

380 ingyenes tananyag!

 

Milyen mértékegységeket kell ismerni az általános iskolában? Mik a váltószámok a mértékegységek között?

Tömeg

A tömeg alapvető mértékegysége a kilogramm. Egy kilogramm 100 dekagrammal egyenlő. 1 dekagramm 10 grammnak felel meg. A kilogrammnál nagyobb mértékegység a mázsa. Egy mázsa 100 kg. A tömeg legnagyobb mértékegysége a tonna. Egy tonna 1000 kilogramm, vagy 10 mázsa.

A tömeg mértékegységei

Ha szeretnéd a tömeg mértékegységeit a saját szinteden jól érteni és az átváltásokat begyakorolni, akkor válaszd ki az évfolyamodat, és nézd meg a tömegről szóló oktatóprogramo(ka)t:

2. osztály     3. osztály    4. osztály    5. osztály     6. osztály     7. osztály     8. osztály      (Középiskolásoknak a 8.-os anyagokra van szükségük)

Űrtartalom 

(A fenti linkeken ezeket is megtanulhatod, begyakorolhatod)

Az űrtartalom alapvető mértékegysége a liter. Egy deciliter a tizedrésze egy liternek. Azaz 10 deciliter felel meg egy liternek.

A deciliternél is kisebb mennyiség a centiliter, ez a deciliter tized része. Azaz 50 centiliter 5 deciliter. A centiliter tizedrésze a milliliter. A liternél nagyobb mértékegység a hektoliter. 1 hektoliter 100 liternek felel meg.

Űrtartalom mértékegység (2)

Hosszúság

Hosszúság mértékegység (1)

A hosszúság alapmértékegysége a méter. A méter tized része a deciméter. A deciméter tized része a centiméter, aminek a tized része a milliméter. Eddig ugyanúgy váltunk át, mint az űrtartalomnál tettük. Ami eltérő az a kilométer. Egy kilométer ezer méter hosszú.

A hosszúság, idő mértékegységeit bemutatjuk és begyakorolhatod ezekből az interaktív tananyagokból (Válassz évfolyamot!) :  2. o.     3. o.    4. o.    5. o.     6. o.     7. o.     8. o. 

Idő

Az idő alapvető mértékegysége a másodperc (sec). 60 másodperc egy perc (min). Egy óra (h) 60 percből áll. Egy nap 24 óráig tart. Egy héten pedig 7 nap van. 

Idő mértékegység (2)

Terület

A terület leggyakrabban használt mértékegysége a négyzetméter. 1 m2 = 100 dm2.

A négyzetdeciméter századrésze a négyzetcentiméter, aminek a századrésze a négyzetmilliméter. A négyzetméternél nagyobb mértékegységek a hektár és a négyzetkilométer. Egy hektár 10 000 négyzetméter. Egy négyzetkilométer 1 000 000 négyzetméter.

Terület mértékegység

Terület mértékegység (2)

A terület- és térfogat mértékegységeit, az átváltásokat megtanulhatod és begyakorolhatod innen: 

2. osztály     3. osztály    4. osztály    5. osztály     6. osztály     7. osztály     8. osztály    (Középiskolásoknak a 8.-os anyagokra van szükségük)

Térfogat

A térfogat leggyakrabban használt mértékegysége a köbméter. Ennek ezredrésze egy köbdeciméter. Egy köbdeciméter ezredrésze egy köbcentiméter. Egy köbcentiméter ezredrésze pedig egy köbmilliméter. 

Az űrtartalom és a térfogat egymáshoz szorosan kapcsolódó fogalmak. A két mértékegységrendszer között tudunk átváltani.

Egy köbdeciméter pontosan egy liter: 1 dm3 = 1 liter

Terület mértékegység (3)

Mértékegység átváltás "képletek"

A mértékegység átváltásra egyszerű szabályok vonatkoznak.

  • Tudnod kell a mértékegységek közötti váltószámokat,
  • ha kisebb mértékegységre váltunk, akkor nő a mérőszám, ekkor a mérőszámot szorozzuk a váltószámmal.
  • Ha a mértékegység lesz nagyobb, akkor pedig csökken a mérőszám, osztanunk kell a váltószámmal.

Hogyan lehet gyakorolni a mértékegység-átváltást?

Először csak a szomszédos mértékegységre való áttérést gyakorold. Például 500 gramm hány dekagramm? Ezt csináld meg mindegyik szomszédos mértékegységgel, mindkét irányba.

Például: 200 dkg hány kg? Majd 50 kg hány dkg?

Ezután jöhetnek a nagyobb ugrások. Például kilogrammból grammba váltani. Először mindig gondold végig a váltószámot. Például kg és g között a váltószám 1000. Ezután gondolj bele, hogy a mérőszámot osztani vagy szorozni kell-e a váltószámmal.

Ha a mértékegység kisebb, akkor a mérőszám nagyobb lesz, azaz szorozni kell. Ha a mértékegység nagyobb lesz, akkor a mérőszámot osztani kell a váltószámmal. Például:

Hány kg 16 000 g?

A váltószám 1000. Kg-ba kell váltani. Ez nagyobb mértékegység, mint a gramm, tehát a mérőszámot osztani kell a váltószámmal. A válasz: 16 kg.

Ezt a módszert lehet alkalmazni minden mennyiség esetén. Fontos, hogy a váltószámokat alaposan tudd az egyes mennyiségek között.

Mértékegységek és átváltásuk

(interaktív Matek Oázis tananyagok évfolyamonként)

2. osztály - hosszúság, tömeg, idő, űrtartalom      

3. osztály - hosszúság, tömeg, idő, űrtartalom

4. osztály - hosszúság, tömeg, idő, űrtartalom

5. osztály - tömeg, hosszúság, idő, terület, űrtartalom, térfogat

6. osztály - tömeg, hosszúság, idő, terület, űrtartalom, térfogat

7. osztály - hosszúság, terület, térfogat, űrtartalom, tömeg, idő, szög

8. osztály - hosszúság, terület, térfogat, űrtartalom, tömeg, idő, szög

Középiskolai matematika feladatokban és a matematika érettségi feladatsoraiban az általános iskolában tanult mértékegség-átváltásokat kell tudni használni. 

Felvételire készülsz?

A mértékegység-váltások  a felvételik típusfeladatának számítanak. Legyél előfizető, és  gyakorold a mértékegység-átváltásokat a 6.-os felvételire ezzel az interaktív videóval!

Mit kell tudni az SI-mértékegység­rendszerről?

Az SI a System International rövidítése, ami nemzetközi rendszert jelent. Ez egy nemzetközileg elfogadott mértékegységrendszer, amely néhány olyan konkrét mértékegységen alapszik, melyeket könnyű átváltani. Előírás az SI-mértékegységrendszerben, hogy a szomszédos mértékegységek közt 10 valamelyik hatványa legyen a váltószám (kivéve az időt).

A 20. század második felében vezették be, hogy a nemzetek közötti műszaki és tudományos együttműködés zökkenőmentes legyen. Innentől kezdve a világ szinte minden országa (kivéve például: USA) ezt a mértékegységrendszert használja.

SI-mértékegységrendszer

A hosszúság SI-mértékegysége a méter. SI-n kívüli, de azzal összhangban használt mértékegységei a mm, cm, dm, km.

A méter segítségével jutunk el a terület mértékegységéhez, a m2-hez és a térfogat (és űrtartalom) mértékegységéhez, a m3-hez is.

A tömeg SI-mértékegysége a kilogramm (kg). A gramm, dekagramm, mázsa és tonna pedig az SI-n kívüli mértékegységek.

Az idő SI-mértékegysége a másodperc.

Milyen más mértékegység­rendszerek vannak?

MKSA-mértékegységrendszer

Az SI-mértékegységrendszer előtt Európában használták MKSA-mértékegységrendszert. Ennek a neve a használt mértékegységekre utal: M: méter; K: kilogramm; S: másodperc (sec); A: amper (ezzel fizikában találkozhatsz, amikor elektromosságról tanulsz).

Angolszász-mértékegységrendszer

A Brit mértékegységrendszert Nagy Britanniában és a gyarmatain használták. Két mértékegységgel előfordulhat, hogy találkoztál már. A tömeg mértékegysége: font (1 font=0,45 kg). A hosszúságot láb-ban mérték (1 láb= 0,3048 m). Az USA például megtartotta ezt a hagyományos mértékegységrendszert. A tudományos életben az amerikaiak is az SI-t használják.

Angolszász-mértékegységrendszerről bővebben itt olvashatsz.

angolszász mértékegység

A különböző mértékegységeket a mindennapi életben gyakran használjuk az érthető, gördülékeny kommunikáció és tájékozódás miatt. Pl. két óra múlva találkozunk (nem 120 perc múlva), a 100 m-es síkfutás győztese nem a 0,1 km-es síkfutás győztese.
Ugyanakkor Budapest Nagykanizsától 200 km-re van, és nem 200.000 m-re! A lisztet a sütibe grammokban vagy dekagrammokban mérjük, a boltban viszont fura lenne, ha 5000 g lisztet vásárolnánk. 

Hamar menni fog magától is, a szemléletes és színes mértékegység-átváltási táblázattal!

Kérd emailben, és már küldjük is az ingyenes táblázatot:

A mértékegység-átváltó táblázatot emailben küldjük:

VAGY

Kiskorú google family link profillal itt nem tudsz regisztálni
Már van fiókom. Belépek
Dancsó Imre
Dancsó Imre
Matek- és fizikatanár

Elolvasom Egészrész és törtrész függvény: definíció, feladatok

Egészrész és törtrész függvény: definíció, feladatok

2024. május 27.

Mi az egészrész fogalma? Mi a törtrész fogalma? Mit kell tudni az egészrész függvényről? Mit kell tudni a törtrész függvényről?

Függvények ábrázolása
2024. május 27.

Szinusztétel bizonyítása
2024. február 21.
Thálesz-tétel bizonyítása
2024. február 21.
Végtelen tizedes törtek
2022. október 28.

Nyári Matek Kihívás fődíj Nyári Matek Kihívás fődíj

MATEKOZZ ÉS NYERJ!

Értékes APPLE, SAMSUNG és menő JBL cuccok várnak Rád!

ÉRDEKEL »