Matematika érettségi: feladatok és megoldások + kalkulátor

A legfrissebb középszintű matematika érettségi feladatsorok (PDF) és megoldókulcsaik (PDF):

2024. május megoldás  
2023. október megoldás  
2023. május megoldás  
2022. október megoldás  
2022. május megoldás  
További feladatsorok és megoldások

Feladatsorok interaktív megoldással

Kalkulátor

Hányas lenne most a matematika érettségid?

A kalkulátor kiszámolja, hogy jelen tudásod alapján kb. hány százalékra számíthatsz az érettségin. 
(az érettségi követelményrendszer, és korábbi évek tapasztalatai alapján)

Osztályozd a tudásodat témakörönként 1-5-ig - öszintén! :) 

Gondolkodási módszerek, halmazok, logika

Kombinatorika, gráfok

Számelmélet

Algebra

Függvények

Geometria, trigonometria

Koordinátageometria

Valószínűségszámítás

Statisztika

Mit találsz ebben a cikkben?

  1. Statisztikák alapján a matematika érettségi nehéz de semmi sincs veszve!
  2. Mivel érdemes készülni az érettségire?
  3. Az interaktív tananyag előnyei a „mozizással” szemben.
  4. Gyorsabban tudsz fejlődni mint gondolnád.
  5. Mitől lesz könnyebb a matek érettségid?

A matematika érettségi nehéz a statisztikák szerint

Középszintű érettségin a matematika érettségi jegyek átlaga volt a legrosszabb az országban a 2021. májusi eredmények alapján. Az átlag 51%-ot ért el. A diákok 64%-a nem érte el a 60%-ot vagyis nem sikerült 4-es érdemjegyet szerezniük matekból. (Összehasonlításképpen, ugyan ez a szám magyar nyelv és irodalomból 35%.) (forrás: https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/statisztikak_vizsgaeredmenyek)

Statisztikák szerint (is) a matek vizsga nehéz. Szóval akkor hátra is dőlhetünk és elfogadhatjuk, hogy a matek érettségi nem fog jól sikerülni, ha most nem vagyunk jók benne? Nem, ez egyáltalán nem törvényszerű! Meglepően hamar be lehet pótolni a hiányosságokat, és fel lehet készül egy sikeres matekérettségire. Megmutatjuk, hogyan.

Kis Soma érettségitre készül a Matk Oázissal
Soma érettségire készül a Matek Oázis interaktív tananyaggal

Hogyan érdemes felkészülni az érettségire?

A legtöbben úgy készülnek a matematika érettségire, hogy megnézik a korábbi évek matek érettségi feladatsorait, majd azok megoldásait. Ez a „mozizós” tanulás azzal a jó érzéssel jár, hogy „igen, ezt értem!”, és sokan abba a tévedésbe esnek, hogy akkor már hasonló feladatokat meg is tudnának oldani. Pedig ez tévedés.

Érteni valamit, és alkalmazni – nem ugyanaz. Attól, hogy végignézzük az autószerelőt ahogy dolgozik, még nem tanulunk meg autót szerelni. Ugyanígy ha valaki előttünk megoldja és magyarázza a 2021-es májust, attól még nem készültünk fel a 2022-es érettségire. Az ilyen tanulás után sokszor jön az a frusztráció, hogy a matematika érettségin már ismertnek tűnő feladat sem megy. Hát még az ismeretlenek!

Nyári Matek Kihívás fődíj Nyári Matek Kihívás fődíj

MATEKOZZ ÉS NYERJ!

Értékes APPLE, SAMSUNG és menő JBL cuccok várnak Rád!

ÉRDEKEL »

Matek érettségi feladatsorok - Tanuld így!

+40 pont két hét alatt – neked is! A Matek Oázisban hihetetlenül gyorsan tudsz fejlődni.
Egyedülállóan interaktív tananyagok a biztos tudásért a végtelen gyakorolgatás helyett.

Tovább az érettségi felkészítő tananyagokhoz

 

Az interaktív tananyag előnyei a „mozizással” szemben

A feladatok magabiztos megoldásához először is ismerni kell a témakörök alapjait. Ha van egy átfogó képe valakinek egy témakörről, sokkal magabiztosabban áll neki akkor is a feladatoknak, ha új összefüggésben – szövegkörnyezetben találkozik velük.

A magabiztosság elérésében is segít, ha mozizás helyett interaktív tananyagot választunk, ami nem csak a magyarázattal próbálja belevarázsolni a tudást a fejekbe, hanem aktívan vissza is kérdez. Ezzel folyamatos koncentrációt követel az agyunktól és hatásosabb tanulást biztosít. A jól ismert, fél óra magyarázat majd egy feladatsor – még nem interaktív tananyag.

Matek Oázis interaktív tananyag (részlet)
Részlet egy érettségi felkészítő interaktív videóból (Matek Oázis)

Úgy készítettük el az oktató programjainkat, hogy valódi tudást biztosítson, és a lehető leghatékonyabban rögzüljenek azok az ismeretek is, amik újnak tűnnek még. A teljesen egyedi interaktív videók olyan élményt adnak, mintha a diák egy magánórán lenne. Egy olyan magánórán, ahol a tanár alaposan felépített terv szerint halad vele az anyagban és személyesen vele foglalkozik. Ráadásul ez a magántanár egy csomó sikerélményt biztosít a helyes válaszok nyomán. Így mire egy-egy témakör végére ér a diák, már nemcsak tudja a matekot, de neki is mer állni a különböző feladatoknak, és eredményesen meg is oldja őket.

Gyorsabban tudsz fejlődni, mint gondolnád:

Feladatsorok interaktív megoldással

Ezzel a módszerrel gyorsabban, eredményesebben érhetsz célba, mint amit el tudsz képzelni. Simon a Matek Oázissal kédszült. Siker sztorijára azért vagyunk nagyon büszkék, mert a 0-ról indulva, példás eredményt ért el. (Szívből gratulálok neki!).

 

„ Félévkor megbuktam, a semmiből érettségi előtt 2 héttel rátaláltam az oldalra. Ennek köszönhetően a 3 db 0 pontos próba érettségi után tudtam produkálni egy 41%-os érettségit. El se hittem.
Idén újra próbálkoztam...
A matektanárom annyit mondott h megeszi a kalapját ha kettesnél jobbat írok... Ehhez képest 70% lett mindössze 1 hónap tanulással, ezzel pedig felvételt nyertem egyetemre.
Hatalmas töréspontot jelentett megszeretni a matekot... Sőt ráadásul mérnök hallgató lettem, így folytathatom az emelt résszel a tanulást, aminek nagyon örülök.
Egyszóval köszönöm!

Jöhet az integrálás és társai, és alig várom!”
Homoki-Nagy Simon

Nyári Matek Kihívás fődíj Nyári Matek Kihívás fődíj

MATEKOZZ ÉS NYERJ!

Értékes APPLE, SAMSUNG és menő JBL cuccok várnak Rád!

ÉRDEKEL »

Mitől lesz könnyebb a matek érettségid?

Van néhány trükk, amik segítenek a stressz csökkentésében és a jobb eredmények elérésében. Pl. feldarabolni a feladatokat, és letakarni a folytatást, vagy hogy ismerd meg jó előre a függvénytábládat, a „ne lapozz előre taktika” , stb… (ezeket is megmutatjuk a tréningen). Ha azonban igazán jobb eredményt szeretnél, akkor azt csak tanulással tudod biztosítani.

A legfőbb gond ilyenkor az időhiány. Meg kell felelni a 12. osztály követelményeinek, közben pedig fel kell készülni a nagy megmérettetésre, az érettségire több tantárgyból is Ezért kifejezetten fontossá válik a hatékony tanulási módszer megválasztása. Az oktatóprogramunk nem csak azoknak jó lehetőség, akik rosszul állnak a matek érettségi előtt matekból:

 

„Unokám felvételt nyert az ELTE programtervező informatikus szakára.
A matematika érettségire felkészülésében sokat segített a programcsomagjuk (95%-t ért el az érettségin). „
Halmosné Szilágyi Éva

 

Feladatsorok interaktív megoldással

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Nyári Matek Kihívás fődíj Nyári Matek Kihívás fődíj

MATEKOZZ ÉS NYERJ!

Értékes APPLE, SAMSUNG és menő JBL cuccok várnak Rád!

ÉRDEKEL »