Matematika érettségi: feladatok és megoldások + kalkulátor

A legfrissebb középszintű matematika érettségi feladatsorok (PDF) és megoldókulcsaik (PDF):

2022. október megoldás  
2022. május megoldás  
További feladatsorok és megoldások

Feladatsorok interaktív megoldással

Kalkulátor

Hányas lenne most a matematika érettségid?

A kalkulátor kiszámolja, hogy jelen tudásod alapján kb. hány százalékra számíthatsz az érettségin. 
(az érettségi követelményrendszer, és korábbi évek tapasztalatai alapján)

Osztályozd a tudásodat témakörönként 1-5-ig - öszintén! :) 

Gondolkodási módszerek, halmazok, logika

Kombinatorika, gráfok

Számelmélet

Algebra

Függvények

Geometria, trigonometria

Koordinátageometria

Valószínűségszámítás

Statisztika

Mit találsz ebben a cikkben?

  1. Statisztikák alapján a matematika érettségi nehéz de semmi sincs veszve!
  2. Mivel érdemes készülni az érettségire?
  3. Az interaktív tananyag előnyei a „mozizással” szemben.
  4. Gyorsabban tudsz fejlődni mint gondolnád.
  5. Mitől lesz könnyebb a matek érettségid?

A matematika érettségi nehéz a statisztikák szerint

Középszintű érettségin a matematika érettségi jegyek átlaga volt a legrosszabb az országban a 2021. májusi eredmények alapján. Az átlag 51%-ot ért el. A diákok 64%-a nem érte el a 60%-ot vagyis nem sikerült 4-es érdemjegyet szerezniük matekból. (Összehasonlításképpen, ugyan ez a szám magyar nyelv és irodalomból 35%.) (forrás: https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/statisztikak_vizsgaeredmenyek)

Statisztikák szerint (is) a matek vizsga nehéz. Szóval akkor hátra is dőlhetünk és elfogadhatjuk, hogy a matek érettségi nem fog jól sikerülni, ha most nem vagyunk jók benne? Nem, ez egyáltalán nem törvényszerű! Meglepően hamar be lehet pótolni a hiányosságokat, és fel lehet készül egy sikeres matekérettségire. Megmutatjuk, hogyan.

Kis Soma érettségitre készül a Matk Oázissal
Soma érettségire készül a Matek Oázis interaktív tananyaggal

Hogyan érdemes felkészülni az érettségire?

A legtöbben úgy készülnek a matematika érettségire, hogy megnézik a korábbi évek matek érettségi feladatsorait, majd azok megoldásait. Ez a „mozizós” tanulás azzal a jó érzéssel jár, hogy „igen, ezt értem!”, és sokan abba a tévedésbe esnek, hogy akkor már hasonló feladatokat meg is tudnának oldani. Pedig ez tévedés.

Érteni valamit, és alkalmazni – nem ugyanaz. Attól, hogy végignézzük az autószerelőt ahogy dolgozik, még nem tanulunk meg autót szerelni. Ugyanígy ha valaki előttünk megoldja és magyarázza a 2021-es májust, attól még nem készültünk fel a 2022-es érettségire. Az ilyen tanulás után sokszor jön az a frusztráció, hogy a matematika érettségin már ismertnek tűnő feladat sem megy. Hát még az ismeretlenek!

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!

Matek érettségi feladatsorok - Tanuld így!

+40 pont két hét alatt – neked is! A Matek Oázisban hihetetlenül gyorsan tudsz fejlődni.
Egyedülállóan interaktív tananyagok a biztos tudásért a végtelen gyakorolgatás helyett.

Tovább az érettségi felkészítő tananyagokhoz

 

Az interaktív tananyag előnyei a „mozizással” szemben

A feladatok magabiztos megoldásához először is ismerni kell a témakörök alapjait. Ha van egy átfogó képe valakinek egy témakörről, sokkal magabiztosabban áll neki akkor is a feladatoknak, ha új összefüggésben – szövegkörnyezetben találkozik velük.

A magabiztosság elérésében is segít, ha mozizás helyett interaktív tananyagot választunk, ami nem csak a magyarázattal próbálja belevarázsolni a tudást a fejekbe, hanem aktívan vissza is kérdez. Ezzel folyamatos koncentrációt követel az agyunktól és hatásosabb tanulást biztosít. A jól ismert, fél óra magyarázat majd egy feladatsor – még nem interaktív tananyag.

Matek Oázis interaktív tananyag (részlet)
Részlet egy érettségi felkészítő interaktív videóból (Matek Oázis)

Úgy készítettük el az oktató programjainkat, hogy valódi tudást biztosítson, és a lehető leghatékonyabban rögzüljenek azok az ismeretek is, amik újnak tűnnek még. A teljesen egyedi interaktív videók olyan élményt adnak, mintha a diák egy magánórán lenne. Egy olyan magánórán, ahol a tanár alaposan felépített terv szerint halad vele az anyagban és személyesen vele foglalkozik. Ráadásul ez a magántanár egy csomó sikerélményt biztosít a helyes válaszok nyomán. Így mire egy-egy témakör végére ér a diák, már nemcsak tudja a matekot, de neki is mer állni a különböző feladatoknak, és eredményesen meg is oldja őket.

Gyorsabban tudsz fejlődni, mint gondolnád:

Feladatsorok interaktív megoldással

Ezzel a módszerrel gyorsabban, eredményesebben érhetsz célba, mint amit el tudsz képzelni. Simon a Matek Oázissal kédszült. Siker sztorijára azért vagyunk nagyon büszkék, mert a 0-ról indulva, példás eredményt ért el. (Szívből gratulálok neki!).

 

„ Félévkor megbuktam, a semmiből érettségi előtt 2 héttel rátaláltam az oldalra. Ennek köszönhetően a 3 db 0 pontos próba érettségi után tudtam produkálni egy 41%-os érettségit. El se hittem.
Idén újra próbálkoztam...
A matektanárom annyit mondott h megeszi a kalapját ha kettesnél jobbat írok... Ehhez képest 70% lett mindössze 1 hónap tanulással, ezzel pedig felvételt nyertem egyetemre.
Hatalmas töréspontot jelentett megszeretni a matekot... Sőt ráadásul mérnök hallgató lettem, így folytathatom az emelt résszel a tanulást, aminek nagyon örülök.
Egyszóval köszönöm!

Jöhet az integrálás és társai, és alig várom!”
Homoki-Nagy Simon

Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!

Mitől lesz könnyebb a matek érettségid?

Van néhány trükk, amik segítenek a stressz csökkentésében és a jobb eredmények elérésében. Pl. feldarabolni a feladatokat, és letakarni a folytatást, vagy hogy ismerd meg jó előre a függvénytábládat, a „ne lapozz előre taktika” , stb… (ezeket is megmutatjuk a tréningen). Ha azonban igazán jobb eredményt szeretnél, akkor azt csak tanulással tudod biztosítani.

A legfőbb gond ilyenkor az időhiány. Meg kell felelni a 12. osztály követelményeinek, közben pedig fel kell készülni a nagy megmérettetésre, az érettségire több tantárgyból is Ezért kifejezetten fontossá válik a hatékony tanulási módszer megválasztása. Az oktatóprogramunk nem csak azoknak jó lehetőség, akik rosszul állnak a matek érettségi előtt matekból:

 

„Unokám felvételt nyert az ELTE programtervező informatikus szakára.
A matematika érettségire felkészülésében sokat segített a programcsomagjuk (95%-t ért el az érettségin). „
Halmosné Szilágyi Éva

 

Feladatsorok interaktív megoldással

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!