Gázdíj és áramdíj | Alapdíj | Rezsicsökkentett árak összehasonlítása | Piaci árak összehasonlítása | Áram vagy gáz? | Készülékek hatásfoka | Inverteres klíma | Összefoglalás

Árammal vagy gázzal olcsóbb a fűtés? Érdemes-e légkondival fűteni? Kimatekoztuk a választ. Konkrét számolásokkal és átváltásokkal segítünk kiigazodni a témában.

Gázdíj és áramdíj

Az összehasonlítás nehézségét az adja, hogy a gázfogyasztást köbméterekben illetve MJ -ban (MegaJoule - ejtsd “megazsúl”) mérjük, míg az áramot kilowattórában (kWh). Úgy tudjuk összehasonlítani őket, ha megnézzük, hogy egységnyi hőenergia előállítása hány forintba kerül árammal és földgázzal.

Az alábbi táblázatban az 1 MJ energia árát számítottuk ki lakossági felhasználók számára gázra és villanyra rezsicsökkentett és piaci áron:

Fűtőanyag Alapdíj évente Rezsicsökkentett ár Piaci ár
Gáz 11 674 Ft 2,9 Ft/MJ vagy 99,9 Ft/m3 22 Ft/MJ vagy 767,2 Ft/m3
Áram 1836 Ft 10,1 Ft/MJ vagy 36,4 Ft/kWh 19,4 Ft/MJ vagy 70,1 Ft/kWh

 

 1 kWh (kilowattóra) = 3,6 MJ  - mindkettő az energia=hő mértékegysége. Az áram esetén az MVM által megadott 36,4 Ft/kWh-ból 3,6-del osztva kapjuk a 10,1 Ft/MJ árat.

fűtés gázzal

Alapdíjak

Ha be van kötve a gáz és a villany is, akkor az éves alapdíjat akkor is ki kell fizetni, ha keveset fogyasztunk, és akkor is, ha többet. Tehát amikor azt kérdezzük, hogy inkább gázzal, vagy villannyal fűtsünk, akkor az alapdíjat nem kell számításba venni.

Rezsicsökkentett gázdíj és az áramdíj összehasonlítása

A táblázatból látjuk, hogy 1 MJ hő előállításához szükséges gáz ára 2,9 Ft, míg ugyanez  árammal 10,1 Ft-ba kerül, azaz a rezsicsökkentett áram több, mint  háromszor kerül többe mint a rezsicsökkentett földgáz.

Az egyetemes szolgáltató, az MVM honlapján van egy összefoglaló arról, hogy átlagosan mennyit fogyaszt egy-egy háztartási gép.

Kiszámolható, hogy fűtés nélkül egy átlag háztartás áramfogyasztása megközelíti, vagy akár túl is lépi a rezsicsökkentett 2523 kWh-s határt. Ha erre még rájön a fűtés, akkor biztosak lehetünk benne, hogy átlépjük a határt és már piaci áron kell vennünk az áramot.

Tehát rezsicsökkentett elektromos fűtéssel nem számolhatunk, mert szinte biztosan belecsúszunk a piaci áras tartományba, ami több, mint 6-szor drágább, mint a rezsicsökkentett gáz.

Kivétel, ha saját napelemmel saját magunknak termelünk villamos energiát.

Piaci áras gázár és áramár összehasonlítása

1 MJ hő előállítása gázzal nem rezsicsökkentett, azaz piaci áron 22 Ft, míg árammal 19,4 Ft, azaz az áram majdnem olyan drága, mint a piaci áras földgáz. 

Szeretnél magabiztosan számolni egyedül?

Heti TOP videók INGYENES tananyagok KÓDOLATLAN hétvégék Tanulási TIPPEK KÜLÖNLEGES ajánlatok

380 ingyenes tananyag!

 

Árammal vagy gázzal fűtsek az idén?

Ha tavaly belefért a lakásunk gázos fűtése a rezsicsökkentett keretbe, akkor nincs okunk aggodalomra, idén is várhatóan bele foguk férni, és sokkal jobban járunk vele, mintha árammal fűtenénk.

Ha a földgáz fogyasztással nem férünk bele az éves rezsicsökkentett (1728 m3-es) keretbe, akkor annál minden más megoldás olcsóbb.

gázszámla

Mennyit változtat a matekon a készülékek hatásfoka?

Az elektromos fűtés hatásfoka 100%, mert a betáplált áram teljes egészében hővé alakul. (A hőérzet viszont más egy olajradiátorral, vagy egy hősugárzóval, vagy hőségfúvóval.) A Hatásfok című Matek Oázis tananyagban bővebben megismerkedhetsz a témával!

Gázkészülékeknél már van veszteség, mert az előállított hő egy része a füstgázokkal a kéményen keresztül távozik. A korszerű készülékek (gázkazán, gázkonvektor) hatásfoka 90-95% között van.

A veszteség miatt a gyakorlatban kb. 5-10%-kal drágább a földgáz által fűtésre fordított energia, mint a fenti táblázatban megadott érték:

  Rezsicsökkentett áron a gázkészülék által leadott hő ára Piaci áron a gázkészülék által leadott hő ára
Gázkészülék 90-95% hatásfokkal 2,9 Ft/MJ helyett 3-3,2 ft/MJ 22 ft/MJ helyett 23,2-24,4 ft/MJ

Mennyire éri meg inverteres légkondicionáló berendezéssel fűteni?

Az inverteres klíma hőszivattyúként működik. A hidegebb helyről “pumpál” hőt a melegebb helyre. Mivel ez pont ellentétes irányú a szokásos hőáramlással, ezért energiát kell befektetni. Ez a befektetett energia lesz a légkondi fogyasztása.

Viszont ami fantasztikus, hogy 3-5-ször több hőt pumpál keresztül, mint amit be kell fektetnünk. Azaz a klíma működése lehetővé teszi a 300-500% körüli hatásfokot!

Az inverteres klímákkal 3-5-ször olcsóbb fűteni, mint bármilyen más elektromos fűtőtesttel. A hatásfok elsősorban a külső és belső hőmérsékletkülönbségtől függ. Minél hűvösebb van kint, annál rosszabb lesz a hatásfok.

A következő táblázatban kiszámoltuk a légkondival termelt hő árát rezsicsökkentett és piaci áras áram felhasználásával. (A speciális hőszivattyús H tarifára ebben a cikkben nem térünk ki.)

A táblázatba betesszük a gázfűtés árát és az egyéb elektromos fűtés árát is, hogy le tudjuk vonni a végső következtetéseket.

Fűtőkészülék Rezsicsökkentett ár Piaci ár
Gázkészülék (kondenzációs kazán, modern konvektor,...) 90-95%-os hatásfokkal 2,9 Ft/MJ helyett 3-3,2 Ft/MJ 22 ft/MJ helyett 23,2-24,4 Ft/MJ
Elektromos fűtőtest (olajradiátor, hősugárzó, stb..) 100%-os hatásfokkal 10,1 Ft/MJ (elektromos fűtésnél szinte biztosan nem férünk bele a rezsicsökkentett árba) 19,4 Ft/Mj
Légkondicionáló 300-500%-os hatásfokkal 2-3,4 Ft/MJ (elektromos fűtésnél szinte biztosan nem férünk bele a rezsicsökkentett árba) 3,9 - 6,5 Ft/MJ

Tehát a légkondis fűtés kb. 1,5 - 2-szer drágább, mint rezsicsökkentett gázzal fűteni, viszont lényegesen (kb. 4-6-szor) olcsóbb, mint a piaci áras földgázzal fűteni.

inverteres légkondicionáló

Összefoglalva

  1. A rezsicsökkentett gáznál nincs olcsóbb megoldás (kivéve, ha napelemmel termeljük az áramot).
     
  2. A piaciáras földgáznál minden más megoldás kedvezőbb.
     
  3. Ha nem férünk bele az hatósági áras földgáz keretbe, akkor lehetőleg ha lehetőségünk van rá, fűtsünk légkondival, mégpedig olyankor, amikor nincs túl hideg kint.

A pénztárcánk, de a Földünk érdekében is spóroljunk, használjuk észszerűen az energiaforrásainkat, és figyeljünk a környezetünkre. Ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez, és járjuk körül alaposan a témát.

Dancsó Imre
Dancsó Imre
Matek- és fizikatanár

Elolvasom Egészrész és törtrész függvény: definíció, feladatok

Egészrész és törtrész függvény: definíció, feladatok

2024. május 27.

Mi az egészrész fogalma? Mi a törtrész fogalma? Mit kell tudni az egészrész függvényről? Mit kell tudni a törtrész függvényről?

Függvények ábrázolása
2024. május 27.

Szinusztétel bizonyítása
2024. február 21.
Thálesz-tétel bizonyítása
2024. február 21.
Végtelen tizedes törtek
2022. október 28.