Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal
Kilépés
Kilépés
Az Oktatási Rendszer Áldozata

Ne hagyd!

hogy gyermeked az oktatási rendszer áldozata legyen

Vedd a kezedbe gyermeked sorsának irányítását, ne engedd, hogy az oktatási rendszer áldozata legyen! Hidd el, akár sokkal többre is képes, mint amit most látsz benne! - így tudom összefoglalni azokat a beszélgetéseket, amiket szülőtársakkal folytattunk a szeptemberi akció záráskor.

Sokan hívtak ugyanis minket (főleg anyukák), kihasználva az Iskolakezdési akciót. Magam is meglepődtem, hogy egyre több szülő gondolja úgy, hogy ha megteheti (vagy megtehetné), akkor inkább nem adja be a mai iskolarendszerbe a gyermekét. Miért?

Pink Floyd

Röviden azért, mert kiölik a gyerekből az érdeklődést, a szeméből a csillogást már kisiskolás korában.

A kimagasló tehetségeket kivéve csak az alkalmazkodó gyerekek (elsősorban kislányok) tudnak érvényesülni.

A nyughatatlan, a felfedezési vággyal és tudásszomjjal teli gyerekek már alsóban kiszelektálódnak, lerombolja a rendszer az önbizalmukat, és megalkuvásra kényszeríti őket.

Egyes szakértők szerint a mai oktatási rendszer középszerű, lojális, a világot ellenségesnek tekintő alkalmazottakat nevel.

Hát ez elég borzasztóan hangzik, ugye? Már megint (vagy még mindig?) itt tartunk?! Emlékszel a Pink Floyd dalra: Another brick in the wall...(egy másik tégla a falban)?

Rossz Oktatási Rendszer

Egyes beszélgetőtársak szándékosságot, összeesküvés elméletet sejtenek emögött. Ha így lenne, az gyerekeinkkel szemben elkövetett bűntett számba menne.

Én ennél sokkal jóhiszeműbb vagyok, és úgy gondolom (azt remélem), hogy ez egyszerűen "csak" az oktatási rendszer tehetetlenségének és elavultságának következménye. A magas osztálylétszámok, a roham tempóban (sem) elvégezhető (fölösleges) tananyag mennyiség és a gyerekek fejlettségét, korát meghaladó követelmény-rendszer, plusz néhány ostoba tanítási módszer (pl. 45 perc egyhelyben ülés, vagy a szorzás-osztás kevert tanítása) együttes eredője.

Meggyőződésem, hogy a tanító nénik, tanárok ugyanúgy a rendszer áldozatai, mint a gyerekek, és sokan közülük megpróbálnak tenni ez ellen, amennyire erejükből telik. (Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy akármilyen rossz is a mi oktatási rendszerünk, még mindig sokkal jobb, mint sok nálunk fejlettebb országban, ahol bevezették a gender elméletet, és a "szexuális forradalom" agymosó oktatási rendszerét.)

Otthoni Tanulás

Mit lehet ez ellen tenni?

Úgy veszem észre, hogy amelyik szülő megteheti, az magántanulónak adja a gyerekét, azaz névleg beíratja egy magyar (vagy külföldi) "fedő" intézménybe, és otthon marad vele.
Szerintem ezeknek a gyerekeknek hiányzik a közösség, minden pozitív (és negatív) hatásával együtt. Ez a megoldás sok áldozattal, és gyakran luxus számba menő tandíjakkal jár, ezért a többség ezt akkor sem teheti meg, ha szeretné megóvni gyermekét. Vannak, akik a waldorfot választják, ami sok szempontból jó, de vannak a "vadhajtásai" is, no meg nem is olcsó.

A mi 3 nagy gyerekünk már egyetemista, és többé-kevésbé átvészelte valahogy az iskola "jótékony" hatásait (rajtuk is látom, hogy legjobban a szorgalmas lányunk járt a sulival, a két fiú tényleg csak átvészelte), de a helyzet azóta is sokat romlott. A 3 éves Máténkat mi sem szeretnénk beadni egy "hagyományos" iskolába. Arról álmodozunk, hogy valamilyen "különutas" iskolát alakítunk addigra a "belső menekülteknek"..., meglátjuk hogy kapunk-e erőt hozzá.

Ha van neked is véleményed a témában, örömmel veszem, ha megírod!

Azért azok a szülők sem eszköztelenek, akiknek a gyerekei bent vannak a rendszerben.

Nekik készítettük az oktató videóinkat, hogy függetlenül attól, hogy mi zajlik a suliban, legalább a matekkal ne legyen gond. Azért pont a matek, mert (a fizikán és kémián kívül) ehhez értünk a legjobban és azért, mert a matek továbbtanulás szempontjából talán a legfontosabb, meg azért is, mert a matek jegy húzza magával a többit is.

Van remény, mert ha a matekból sikerélményeket szerez a gyerek (márpedig mi mindent megteszünk, hogy ez így legyen), akkor helyreáll az önbizalma, szárnyakat kap és felül tud emelkedni az oktatási rendszer hülyeségein. Ha ezt látják a tanítói, tanárai, akkor általában tőlük is minden segítséget megkap.

Nagyon örülnénk, ha a Te gyermekednek is "mentőövet dobhatnánk" a matek oktatóprogramunk segítségével, azaz szívesen segítünk neked abban, hogy megmentsd az oktatási rendszer negatív következményeinek legalább egy részétől.

Kattints Ide, válaszd ki az évfolyamodat, és próbáld ki a sárga színnel kiemelt INGYENES videókat, hogy lásd, hogyan lehet másként tanulni a matekot (vagy pl. a 9.-es kémiát)

Szülőtársi üdvözlettel, B. Békési Beáta