Érdemes-e még matekot tanulni, vagy az AI majd mindent megold helyettünk?

Te mit gondolsz erről?

Beszélgettél már a mesterséges intelligenciával?

Engem meglepett pl. hogy milyen szépen, helyesen beszél magyarul. Az is, hogy mennyire tájékozott. Rengeteg dolgot tud, tényleg az egész internet tudása a „fejében” van – minden valódi és ál-információval együtt persze.

És hogy mindenről van véleménye is! Tisztán mint az embereknek általában :). Természetesen arról is, amit nem biztos, hogy jól tud.

„Természetesen hibázhatok.”- írta az AI, mikor megkérdeztem, hogy biztos-e benne, hogy jó az a válasz, amit adott. (Ezt mondjuk könnyebben elismerte, mint az emberek általában :)

Tesztelgetjük az AI-t matekfeladatokon is

Kíváncsian nézzük, hogy mit tud, milyen kérdésekre milyen válaszokat ad. Érdekes a viselkedése: az egyszerű feladatokat nagyjából meg tudja oldani: levezetéseket és indoklásokat ad hozzá, és többnyire jól (előfordul azért hiba ilyenekben is).

Ám határozottan és egyértelműen mond megoldásokat olyankor is, amikor hülyeségeket beszél. Matekverseny-feladatok pl. határozottan nem mennek neki, de azokra is megoldást ír – rosszul. Vagyis nem mondja azt, hogy „ebben nem vagyok biztos, de szerintem ez a megoldás:”, hanem leírja a rossz megoldást, mintha az lenne a tutti.

Ezt tehát jó tudni, minden esetben, ha az AI által adott információt használod: többnyire igaz, amit állít, de nem biztos!

A levél elején megfogalmazott kérdés természetesen még messzebbre vezet, de megkérdeztük az AI-t is

„ÉRDEMES-e matekot tanulni?”

Erre ezt a választ kaptuk AI-tól:

„Szerintem igen, érdemes matekot tanulni, mert a matematika nem csak a feladatok megoldásáról szól, hanem a logikus gondolkodásról, a kreativitásról, a problémamegoldásról és a világ megértéséről is. A matematika sok más tudományhoz és művészethez is kapcsolódik, és sok érdekes és hasznos alkalmazása van. Én csak egy segédeszköz vagyok, aki megmutat lépéseket, de a te feladatod, hogy megértsd és alkalmazd őket. A matematika tanulása fejleszti az agyadat és a képességeidet, és sok örömet is okozhat. 😊”

Még a smiley is benne volt a válaszában, igazán kedves!

Neked mi a véleményed?

 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár