A matek fejleszti a pénzügyi intelligenciádat?


Karácsonyra szokás szerint vettünk magunknak jó néhány könyvet. Elhatároztuk, hogy a téli szünetben mi is pihenünk, így a társasozás, vendégeskedés, és babázás mellett olvasgatásra is jut végre idő. Egyik friss olvasmányom a "Fejleszd pénzügyi IQ-dat - bánj okosabban a pénzeddel". Izgalmas, hasznos olvasmány, és meglepetésemre még a matekról is szó van benne. De mi köze a pénzügyi intelligenciának a matekhoz? Vajon csak a számokról, vagy valami sokkal fontosabbról van itt szó?

Robert Kiyosaki a szerző, aki a "Szegény papa, gazdag papa" c. könyvével tört be már sok évvel ezelőtt az bestsellerek világába. Azóta Kiyosaki-t a legismertebb pénzügyi "tanítóként" tartják számon a világon, aki elhivatottan igyekszik felvilágosítani az embereket a pénz valódi működéséről azért, hogy a pénzzel kapcsolatos problémáikra könnyebben megoldást találhassanak. Amerikában pénzügyi iskolái vannak, és több könyve jelent már meg magyarul is, és mindegyik nagyon népszerű. Nézzük mit ír a matekkal kapcsolatban a "Mi is a pénzügyi intelligencia?" c. fejezetben!

     "...A lényeg az, hogy a pénzügyi problémák valójában gondot, de egyúttal megoldást is jelentenek. A nehéz helyzeteket megoldó emberek okosabbá válnak. Pénzügyi IQ-juk megnövekszik. Ha egyszer okosabb valaki, akkor már nagyobb problémákkal is megbirkózik. Ha pedig meg tudja oldani a nagyobb pénzügyi problémákat is, akkor gazdagabb lesz.
     Erre példaként a matematikát szeretem felhozni. Számos ember utálja a matematikát. Mint azt te is tudod, ha nem végzed el a házi feladatot matematikából (ha nem gyakorlod a matematikai problémák megoldását), akkor képtelen leszel a matematikai feladványokat megoldani. E nélkül pedig nem mész át a matematika teszten. Ha nem sikerül a teszted, elégtelent kapsz matematikából. Az elégtelen osztályzat azt jelenti, hogy nem tudsz leérettségizni. Így legfeljebb a McDonald’s-nál szerezhetsz egy állást, minimálbérrel. Ez a probléma is jól szemlélteti, hogy hogyan csaphat át egy kis probléma, egy nála sokkal nagyobb problémába.
     Abban az esetben azonban, ha szorgalmasan gyakorlod a matematikai feladatok megoldását, egyre intelligensebbé válsz, és képes leszel egyre bonyolultabb egyenletek megoldására is. Egy éves kemény munka után, akár matematikai zseni is lehetsz, és a korábban keménynek látszó dolgok, most már egyszerűek a számodra. Mindannyian az egyszereggyel indulunk. A sikeresek azonban nem állnak itt meg."

Láthatod tehát, hogy Robert Kiyosaki szerint is a matekkal való boldogulás (vagy éppen nem boldogulás) kihatással lehet az egész életedre. Továbbá, egész könyvében arról próbál meggyőzni, hogy fontos, hogy profi problémamegoldóvá válj, mert a problémák megoldása fejleszti az IQ-dat, a pénzügyi problémák megoldása a pénzügyi IQ-dat. A matek tehát – mint olyan tárgy, amelyik mindennél hatékonyabban fejleszti a problémamegoldó képességeidet - jó alap lehet a későbbiekben a pénzügyi sikereidhez. Kiyosaki szerint a pénzügyi IQ az, ami a gazdag embereket megkülönbözteti a szegényektől. Bizonyítsd hát be, elsősorban magadnak, hogy képes vagy keményen dolgozni saját sikereden, azaz munkálkodj kitartóan a matek eredményeiden. Tekintsd ezt a tanulási kalandot bemelegítő gyakorlatnak, örömteli lehetőségnek későbbi sikereidhez!
B. Békési Beáta

2012. december 30.
Érdekesnek találtad a cikket?
Kattints és oszd meg a Facebookon!
Próbáltad már?
Próbáld ki a sárgával kiemelt ingyenes online videókat.
Demó és ingyenes videók
Vélemények
Nézd meg mit írtak, akik velünk matekoznak.
Felhasználói vélemények
Hívj minket bizalommal!
Ügyfélszolgálat munkanapokon 8:00-16:00:
0630/3822-555

Munkaidőn kívül SOS hibaügyelet:
0630/9870-551
Online vásárlás
Teljes felkészítést biztosító matek videó csomagok
Katalógus és rendelés

Copyright © 2007-2019. Baloghné Békési Beáta és Balogh András, Matek Oázis Kft. All Rights Reserved. Minden jog fenntartva.