Egy kutatás meglepő eredménye: a szülői hatás döntő

Az angol Sussexi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen hatások játszanak döntő szerepet a gyerek sikeres iskolai matematikatanulásában. Hétezer diákot kérdeztek meg (2020-ban), sokféle hatást vizsgáltak, és a végén meglepő eredményre jutottak.

Az általános iskolásoknál egyetlen egy dolog befolyásolja a gyerek matekhoz való viszonyát: a szülői hatás.

A friss eredmények a kutatókat is meglepték. A szeretetteljes diák-tanár kapcsolat, a tanító jó képességei és tulajdonságai, a pozitív iskolai légkör messze nincsenek olyan pozitív hatással a gyerekekre, mint a szüleik támogató hozzáállása.

Középiskolára egy egész év különbség alakul ki  a diákok tudásában

A kutatás azt is megmutatta, hogy azok az általános iskolás gyerekek, aki szeretik a matematikát, egy évvel előbbre járnak tudásukban azoknál, akik nem szeretik a tantárgyat akkorra, amikor középiskolások lesznek.

 
 

Szülőként tehát a Te kezedben van az irányítás!

Ez óriási felelősség, de nagy-nagy lehetőség is számodra!. Te magad tudsz tenni azért, hogy gyermeked jóban legyen a matekkal. Mutasd meg neki, hogy milyen fontos számodra a matek sikere, és biztasd, örüljetek együtt a sikereknek. Ha így teszel, az már önmagában jó hatással van az eredményeire.
Mi pedig tudunk Nektek segíteni, hogy megjöjjenek a sikerek.
 

A középiskolások ezzel szemben akkor teljesítenek jobban matekból, ha úgy érzik, hogy tanáruk minden osztálytársukkal igazságos. Meglepő, hogy az eredményeikre nincs jelentős hatással a matektanár tudása - állítja a tanulmány.
 
 

Saját tapasztalataim (diákként, tanárként és szülőként) alapján nem tudom a fentieket teljes mértékben alátámasztani. Sok panaszt hallottam már pl. romboló tanár-diák kapcsolatról. Ugyanakkor sok szép példa van nagy tanáregyéniségek pozitív, életre szóló hatásáról is.  

Viszont a kutatás egyértelműen a szülő meghatározó szerepére és a tanári igazságosság fontosságára irányítja rá a figyelmet.

Ha akarod, tudunk neked segíteni, hogy jóban legyen gyermeked a matekkal. Szeretetteljesen, türelmesen magyarázunk a saját otthonotokban. Neked már csak az a dolgod, hogy pozitívan állj gyermeked és a matek mellé :)

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár