Sok szülő (bizonyára minden szülő) boldog lenne, ha gyermekének nem okozna gondot a matek. Arra azonban talán nem is gondolnak, hogy lényegesen többről van szó, mint egy jobb osztályzatról. De vajon milyen más - a matekjegynél is fontosabb - dologra lehet még hatással a matek eredményesség?

SIKERÉLMÉNY ÉS ÖNBIZALOM

A jó vagy rossz matek jegy meghatározhatja a továbbtanulási esélyeit, ezen keresztül közvetve a gyermek boldogulására van hatással. Az iskolai végzettség meghatározhatja a jövedelmet. Azonban a boldogsága sokkal inkább múlik azon, hogy mennyire egészséges, érett lelkületű felnőtt válik belőle. Ebből a szempontból is döntő fontosságú, hogy milyen eredményeket ér el gyermeked matekból, de vajon miért? A kulcsszó a sikerélmény és az önbizalom.

Egyáltalán nem mindegy, hogy 12 éven keresztül (vagy még tovább) folyamatos kudarcélményekkel vagy sikerélményekkel kell együtt éljen. A kudarcélmények generálta szorongás akadályozza a nyitott személyiség kibontakozását. Nem csak közönyösséghez, közömbösséghez vezet, de pszichológiai tény, hogy a szorongó ember tanulási képességei jelentősen romlanak önmagához képest is! Az pedig a napnál is világosabb, hogy mennyivel könnyebb az élete annak a felnőttnek, aki a problémáknak, a nehézségek megoldásának kellő önbizalommal lát neki.

Sajnos pont a matek az a tantárgy, ami a legtöbb kudarcélményhez vezet, és ez aláássa a gyermek önbizalmát is:
Nem azért, mert a matek megtanulhatatlan! Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a középszintű matek megfelelő segítséggel bárki által megtanulható. (Már több, a szellemi fogyatékosság határát súroló diákot is sikeresen átjuttattunk a matek érettségin!)

A matek azért kritikus, mert a legtöbb tantárggyal ellentétben újra és újra a korábban megtanultakra építkezve halad előre. Ha az alapok valahol ingatagok, akkor előbb-utóbb az egész építmény összeomlik. Egy elnyúló megfázásos hiányzás, egy hosszabb helyettesítés, vagy egy nem eléggé felkészült tanár komoly károkat tehet az építmény szilárdságában.

Ezzel szemben, ha sikerül elérnie, hogy gyermekednek jól menjen a matek, akkor láss csodát, szárnyakat kap, és nemcsak matekból, hanem, minden másból is :)

Szülőként tudom, hogy Te is a legjobbakat akarod a gyermekednek. És ezért érzünk mi is elhivatottságot arra, hogy minden gyermeknek érthetően, könnyen és gyorsan elmagyarázzuk a matekot.

MIT TEHETSZ TE A SIKEREKÉRT?

Az első és legfontosabb az együttérzésed és a támogatásod. Azt kell éreznie gyermekednek, hogy Neked fontosak az ő érzései (még ha ellenérzések is), elfogadod őket, ugyanakkor nem engeded, hogy elmerüljön a matek utálatában, mint sokan teszik: "Jól van, kisfiam (kislányom), ne is törődj vele, hülye a tanár, hülye a matek, nem érdemes foglalkozni vele!" Ha gyermeked azt látja, hogy a matek sikere fontos Neked, ő is fontosabbnak fogja érezni, és többet hajlandó tenni érte.

Ugyanakkor, ha tényleg nem érti, mindenképpen szüksége van segítségre. Olyan segítségre, ahol nemcsak érhető magyarázatot, hanem elfogadó és barátságos légkört is talál. Ahol a hibáit elfogadják, sőt lehetőségnek tekintik, amiből tanulni lehet. Ahol saját tempójában haladhat, ahol szabad és jó dolog gondolkodni, ahol gondoskodnak az ő sikerélményéről.

MIT TESZÜNK MI A SIKEREKÉRT?

Érthetően elmagyarázzuk, de nem akárhogy! Apró, pici, emészthető részekre tagoljuk a megtanulandó anyagot: minden lépésben visszakérdezünk, nemcsak az ellenőrzés végett, hanem mert ezzel folyamatos sikerélményt biztosítunk. Szabad hibázni, szabad elkalandozni, szabad visszalépni: ez mind, mind a tanulási folyamat természetes része.

A "Pótold a hiányosságaidat!" modullal arról is gondoskodunk, hogy a régebbről felhalmozott hiányosságokat ne kelljen tovább cipelnie.

Rendszeres sikerélményekkel, gyakorló játékokkal és játékosított tanulási folyamattal tesszük motiválttá a tanulásra.

Felszabadult, ítélkezés-mentes, örömteli tanulási környezetet biztosítunk pozitív hangvétellel, biztatással, változatossággal.

Segítsük át együtt gyermekedet a matek nehézségein! Adjunk több sikerélményt és nagyobb önbizalmat a matek és más tárgyak tanulásához!

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Elolvasom Így segíthetsz gyermekednek matekból (rádió riport)

Így segíthetsz gyermekednek matekból (rádió riport)

2022. szeptember 05.

Hogyan segíthetjük gyermekeinket, hogy minél gördülékenyebben vegyék az új tanévben az új matekos akadályokat?

Nyári matek gyakorlás ?!
2022. július 12.