KÉRDÉS

Kedves Matek oázis csapata! A 9. osztályos tananyagoknál található Gyakorlás + számok normálalakja c. videó 5. oldalán hogy lesz az a6 / b-12 osztásból a6 · b12 szorzás?

Köszönettel: Eszter

VÁLASZ

Kedves Eszter!

A negatív kitevő azt jelenti, hogy a szám reciprokát kell venni.

a to the power of negative n end exponent equals space 1 over a to the power of n vagyis:

a to the power of 6 over b to the power of negative 12 end exponent equals fraction numerator a to the power of 6 over denominator begin display style 1 over b to the power of 12 end style end fraction equals a to the power of 6 space colon space 1 over b to the power of 12 equals a to the power of 6 space times space b to the power of 12 over 1 space equals space a to the power of 6 space times space b to the power of 12

A törtvonal osztást jelent, ezért az a6-t osztjuk 1/b12-nel. Törttel úgy osztunk, hogy a reciprokával szorzunk, így lesz végül az a6 · b12 szorzat.

De tulajdonképpen ezt az osztást így nem muszáj mindig végigcsinálnod, ha megjegyzed azt, hogy a negatív kitevő a hatvány reciprokát jelenti, tehát, ha a negatív kitevőjű hatvány a tört számlálójában van, akkor ha a - jelet elvesszük, akkor a nevezőbe kerül, illetve ha a negaív kitevőjű hatvány a nevezőben van, akkor a - jel nélkül a számlálóba kerül.