Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés
Pótvizsga felkészítés
5. osztály

Pótvizsga felkészítő tréning

Hogy gyermekednek hatékonyan segíthess abban, hogy könnyebben felkészüljön a pótvizsgára.
Útmutató a felkészüléshez szülőknek »

Bemutató videó

Szülőknek

1. 5 lépéses Matek Oázis-módszer

Megmutatjuk, hogyan működik az 5 lépéses Matek Oázis módszer, amellyel gyermeked is valódi tudáshoz és sikerélményhez juthat matekból.

2. Hogyan használjátok? - Tippek szülőknek

Hogyan érdemes használni a matek videókat, hogy a legjobb eredményt érje el gyermeked matekból? Adunk 4 tanulási tippet, hogy az eredmény a növekvő önbizalom és a jobb matekjegy legyen!

3. A hiányosságok pótlása

Ha vannak elmaradásai gyermekednek az előző évekből, azokat gyorsan és könnyen behozhatja a "Pótold a hiányosságaidat" modul videóival. Nézd meg, hogyan! A legfontosabb anyagrészeket válogattuk ki az előző évfolyamok tananyagából.

4. A Tanulási naplóról szülőknek

A Tanulási naplóból nyomon követheted gyermeked haladását a matek videókkal. Megmutatjuk, hol találod, és mit láthatsz belőle: mikor és mennyit foglalkozott a tananyaggal, milyen eredményt ért el, milyen sorrendben nyitotta meg a videókat.

Műveletek számokkalKupa

Természetes számok, műveletek, nyitott mondatokPlecsni 0/12 Csillag

1. Alapműveletek

Átismételjük a természetes számokról tanultakat

Mik azok a természetes számok?

Műveletek természetes számokkal

Összeadás, kivonás, szorzás, osztás fejben és írásban természetes számokkal.

Műveletvégzés sorrendje

Kezdjük a zárójelben lévő műveletekkel, aztán először a szorzás, osztás és végül az összeadás, kivonás.

2. Helyiértékek

Tízes számrendszer

Megfigyeljük, hogyan változik meg a számok értéke, ha egymás mellé írjuk őket. Nem mindegy, melyik helyen áll. Ennek alapja a tízes számrendszer, és a helyiértékek. Megnézzük, milyen szerepe van a nullának.

Szorzás és osztás 10-zel, 100-zal, 1000-rel

A szám végére hozzáteszünk annyi 0-t, amennyi a szorzóban van, illetve elveszünk annyi 0-t, amennyi az osztóban van.

Kerekítés

Kerekítünk tízesre, százasra.

Számegyenes

Megkeressük a számok helyét a számegyenesen.

3. Nagy számok

Helyiérték táblázat

Bővítjük a helyiérték táblázatot a milliárd, billió és trillió fogalmával. Megtanuljuk a nagyon nagy, sok számjegyből álló számokat kimondani, leírni.

Műveletek nagy számokkal

Gyakoroljuk a műveletvégzést, kerekítést is.

4. Nyitott mondatok

A nyitott mondat

Mit is jelent a nyitott mondat, mitől nyitott, és mitől mondat? Egyenleteket, egyenlőtlenségeket, szöveges feladatokat oldunk meg. Megvizsgáljuk, mikor igaz egy nyitott mondat, egy hiányos állítás. Bevezetünk az egyenlet szöveges feladattá való átalakításába és fordítva, hogyan írhatjuk fel a szöveges feladat adatait egyenletként.

Szöveges feladatok, római számokPlecsni 0/9 Csillag

1. Szöveges feladatok (alapok)

Átnézzük a szöveges feladatok megoldásának alapjait. Ez sok kis és nagy diáknak problémát okoz. Megmutatjuk, hogyan állj neki egy szöveges feladatnak. Az egyszerű szöveges feladatok értelmezését és megoldását be is gyakoroljuk.

2. Szöveges feladatok (alapok 1.)

Egyszerűbb szöveges feladatok megoldását mutatjuk be könnyen és érthetően.

Értelmezzük a több, kevesebb, összesen kulcsszavak szerepét. A szövegesek megoldásának alapjaival foglalkozunk, összeadást és kivonást tartalmazzó feladatokban. Egyszerű trükkökre hívjuk fel a figyelmedet, pl. hogy sose spórold meg elképzelni a feladatot.

3. Római számok

A római számokkal ismerkedünk ezen a videón. Tudod pl. mennyi ez a szám: MDCCCLXXXVIII ? Megtanuljuk leolvasni és leírni ezeket a több, mint kétezer éves, de még ma is használatos számokat.
Gyakorló tesztek és játékokPlecsni 0/21 Csillag

1. TESZT: Számolj fejben!

Tornáztasd az agytekervényeidet! Gyakorold a fejben számolást, az összeadást, kivonást, szorzást, osztást nagyobb számokkal. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre.

2. JÁTÉK! +- százas átlépés nélkül

Gyakorló játék az összeadás, kivonás gyakorlására kétjegyű számokkal százas átlépés nélkül. Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!

3. JÁTÉK! Szorzás nagyobb számokkal

Segíts a gólyáknak házhoz szállítani a kicsiket! Minél jobban megy a szorzás kerek tízesekkel, és a többjegyű számok szorzása fejben, annál ügyesebben tudsz segíteni. Csak akkor kezdd el a játékot, ha a Szorzás 1, Szorzás kerek számokkal, ill. kétjegyű számokkal c. videókat már megnézted. Gyakorolhatsz kezdő, haladó és profi szinten is, és ha úgy érzed, hogy jól megy, jöhet a verseny. Ki kerül fel az eredménytáblára?

4. JÁTÉK! Nagyobb számok osztása

Varázsold a hernyót lepkévé! Közben pedig egyre ügyesebben tudsz majd nagyobb számokat osztani fejben(!) kerek tízesekkel és egyjegyű számokkal. Csak akkor kezdd el a játékot, ha az Osztás 1., 2., 3. c. videókat már megnézted. Gyakorolhatsz kezdő, haladó és profi szinten is, aztán jöhet a verseny. Ki kerül fel az eredménytáblára?

5. TESZT: Írásbeli számolás

Gyakorold az írásbeli összeadást, kivonást, szorzást és osztást! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

6. TESZT: Műveleti sorrend

Gyakorold a műveletvégzés sorrendjét! Jó sok számolás vár, de kitartás, mert gyakorlás teszi a mestert. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

7. TESZT: Szövegesek 4.-eseknek

Tedd próbára tudásod! Meglátjuk, mennyire sikerült megértened a szöveges feladatokat. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.
Írásbeli műveletek gyakorlásaPlecsni 0/15 Csillag

1. Írásbeli összeadás-kivonás

Többjegyű számok írásbeli összeadása, kivonása

Négyjegyű számok írásbeli összeadását és kivonását a kisebb számokhoz hasonlóan végezzük. Ez könnyebb, mint a fejben számolás, csak pontosnak kell lenned. Elvégzünk néhány műveletet, más műveletekben a hiányzó számjegyeket kell pótolnod, majd szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

2. Írásbeli szorzás kétjegyű számokkal

Írásbeli szorzás kétjegyű számokkal

Egyjegyűekkel már megtanultál írásban szorozni, nézzük meg, hogyan megy ez kétjegyű számokkal! Nagyon fontos, hogy az írásbeli műveletek jól menjenek, hisz a legtöbb matek példában szükséged lesz az ilyen számításokra. Sok példával, szöveges feladatokkal gyakorlunk.

1-es a szorzóban

Ha 1-es számjegy van a szorzóban, akkor egyszerűbben is leírhatjuk az írásbeli szorzást, ezt is megmutatjuk.

3. Maradékos osztás

Gyakoroljuk a maradékos osztásokat is írásban!

Az írásbeli osztásnál is előfordul, hogy az eredmény mellett még maradék is van. Sok példán keresztül gyakorlunk és szöveges feladatokat is oldunk meg együtt a témában. A videó végére egyedül is menni fog, meglátod.

4. Osztás kétjegyű osztóval

Hogyan kell kétjegyű számmal osztani?

Ezen a videón megmutatjuk, hogyan is kell kétjegyű számmal osztani . Ehhez jól kell tudnod az egyszerűbb osztásokat. Fontos szerepe lesz a helyiértéknek. A maradékos osztást is gyakoroljuk.

5. Osztás többjegyű osztóval

Hogyan kell többjegyű osztóval osztani?

Ha kétjegyűvel már biztonsággal tudsz osztani, csak egy kis lépés a nagyobb számmal való osztás. Lépésről-lépésre haladva mutatjuk be ezt is, és be is gyakoroljuk számolási és szöveges feladatokban is. A becslés is a segítségünkre lesz és megmutatjuk azt is, hogyan találd meg a becsült értékeket.

Halmazok, halmazműveletekPlecsni 0/3 Csillag

1. Halmazok

Halmazok

Megismerkedünk a halmazok és részhalmazok fogalmával, és meghatározzuk a halmazok metszetét, vagyis közös részét. Elemeket válogatunk, csoportosítunk több szempont alapján, halmazábrát készítünk.

Egész számokKupa

Összeadás, kivonás, abszolút érték, ellentettPlecsni 0/9 Csillag

1. Az egész számok, összeadás

Negatív számok

Ha a számegyenest balra hosszabbítjuk meg, akkor a negatív számokhoz jutunk. Öszehasonlítjuk a negatív és pozitív számokat.

Műveletek negatív és pozitív számokkal

Pozitív és negatív számok összeadása: Hogyan lehet negatív számot adni egy pozitív számhoz? Ilyenkor nő vagy csökken a szám értéke? És mi a helyzet, ha negatív számhoz adunk negatív számot? Na, ezeket fogjuk megtanulni ezen a videón.

2. Egész számok kivonása

Műveletek egész számokkal, a kivonás

Mi lesz az eredmény, ha negatív számot vonunk ki pozitív számból, és ha negatív számot negatív számból? Milyen hideg, hány C fok van, ha 8 C fokról 10 C fokot csökken a hőmérséklet? Megkeressük a negatív számokat a számegyenesen. Ilyen típusú feladatokkal gyakorlunk.

3. Számok abszolútértéke és ellentettje

Ellentett, abszolútérték fogalma

Mit jelent a számok ellentettje, hogyan kaphatjuk meg? Emellett az abszolútérték fogalmával is megismerkedünk ezen a videón, utána pedig műveleteket is végzünk abszolútértékekkel és ellentettekkel.

Gyakorló teszt és játékokPlecsni 0/15 Csillag

1. JÁTÉK! Összeadás gyakorlás (+/-)

Összeadás pozitív és negatív egész számok körében (-20 és +20 közötti számokra)

2. JÁTÉK! Kivonás gyakorlás (+/-)

Kivonás pozitív és negatív egész számok körében (-20 és +20 közötti számokra)

3. JÁTÉK! Összeadás és kivonás gyakorlás (+/-)

Összeadás, kivonás kétjegyű pozitív és negatív egész számok körében.

4. TESZT: Egész számok

Tedd próbára tudásod a pozitív és negatív számok összeadása, kivonása terén! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

5. JÁTÉK! Abszolút érték, ellentett

Varázsold a hernyót lepkévé! Közben pedig jól begyakorolhatod az abszolút érték és az ellentett fogalmát.

Mennyiségek, mértékegységekKupa

Mértékegységek átváltásaPlecsni 0/6 Csillag

1. Tömeg, hosszúság, idő

Mit mivel mérünk?

A tömeg mértékegységei

Gramm, dkg, kg, mázsa, tonna.

A hosszúság mértékegységei

Mm, cm, dm, m, km.

Az idő mértékegységei

Sec, min, h, stb.

Összehasonlítjuk a mértékegységeket, és gyakoroljuk a mértékegység-átváltásokat.

2. Terület, űrtartalom, térfogat

A terület mértékegységei

mm2, cm2, dm2, m2, km2, hektár

A térfogat mértékegységei

mm3, cm3, dm3, m3

Az űrtartalom mértékegységei

ml, cl, dl, liter, hektoliter

Sok-sok képpel szemléltetjük ezeket. Gyakoroljuk a mértékegység-átváltásokat.

Gyakorló tesztek, játékokPlecsni 0/15 Csillag

1. TESZT: Mértékegység átváltások 1.

Ez a teszt a mértékegység átváltások gyakorlására, önellenőrzésre szolgál. Vajon valóban elsajátítottad-e az anyagot. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre.

2. JÁTÉK! Hosszúság

Hosszúság mértékegység gyakorló játék

3. JÁTÉK! Tömeg

Tömeg mértékegység gyakorló játék

4. TESZT: Mértékegység átváltások 2.

Tedd próbára tudásod a mértékegység átváltások terén. Vajon sikerült jól elsajátítanod a területről és az űrmértékről tanultakat? Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre.

5. JÁTÉK! Űrmérték - Építs hóembert!

Gyakorold az űrmérték váltásokat! A jobb oldali vagy a bal oldali űrmérték a nagyobb? Vagy lehet, hogy egyenlők? Ha jól válaszolsz, egyre nagyobb és szebb lesz a hóembered. Építsd fel minél hamarabb!

TörtekKupa

Törtek értelmezésePlecsni 0/12 Csillag

1. A törtek értelmezése

Bővebben megismerkedhetsz a törtekkel.

A tört fogalma

Mi is az egyenlő részekre osztás, mik a törtrészek és mi a tört fogalma? Kétféleképpen is értelmezzük a törteket. Mik a tört részei? Melyik a számláló, a nevező és a törtvonal?

A tört lehet 1 egésznél kisebb, nagyobb, egyenlő

Mitől függ, hogy a tört kisebb vagy nagyobb, mint 1 egész? Mikor egyenlő 1 egésszel?

Törtes gyakorló feladatok

Mennyi az egyharmad, tizenhatod stb.? Sok szemléltető képpel, és szöveges feladatokkal is várunk.

2. Vegyes tört vagy vegyes szám

Vegyes tört

Az egy egésznél nagyobb törteket felírhatjuk vegyes tört alakban. Írjuk fel a törtet vegyes számként, majd átírjuk a vegyes számot közönséges tört alakba.

Törtek a számegyenesen

Megkeressük a törtek helyét a számegyenesen. Feladatokkal gyakorlunk.

3. A törtek egyszerűsítése, bővítése

Tovább bővítjük a törtekről szerzett tudásunkat.

Megmutatjuk, hogyan lehet egy törtet egyszerűsíteni, bővíteni.

Ha a tört számlálóját és nevezőjét ugyanazzal számmal szorozzuk, vagy osztjuk, akkor a tört értéke nem változik

4. A törtek összehasonlítása

Megtanuljuk, melyik tört a nagyobb.

Azonos nevezőjű és azonos számlálójú törtek összehasonlítása

Azonos nevezőjű törtek esetén az a nagyobb, amelyiknek a számlálója nagyobb. Azonos számlálójú törtek esetén az a nagyobb, amelyiknek a nevezője kisebb.

Különböző nevezőjű és számlálójú törtek összehasonlítása

Ha közös nevezőre hozzuk a törteket, akkor össze tudjuk hasonlítani őket.

Sok képpel szemléltetjük a törtrészeket. Feladatokkal gyakorlunk.

Műveletek törtekkelPlecsni 0/15 Csillag

1. Törtek összeadása, kivonása 1.

Egyenlő nevezőjű törtek összeadása, kivonása

Ha a nevező egyenlő, akkor a számlálókat kell összeadni, kivonni.

Számolási és szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

2. Törtek összeadása, kivonása 2.

A különböző nevezőjű törtek összeadását és kivonását is elmagyarázzuk.

Közös nevezőre hozás

Mennyi vajon háromnegyed és egyötöd összege? Úgy tudod kiszámolni, ha közös nevezőre hozod a törteket, vagyis úgy bővíted mindkét törtet, hogy a nevezőjük azonos legyen.

Számolási és szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

3. Tört szorzása egész számmal

Törtek szorzása természetes számmal

A számlálót megszorozzuk a természetes számmal, a nevezőt változatlanul hagyjuk.

Megtanuljuk azt is, hogy a szorzás elvégzése előtt egyszerűsíthetünk is, ha lehet.

Számolási és szöveges feladatokkal jól begyakoroljuk.

4. Tört osztása egész számmal

Törtek osztása természetes számmal

Törtet természetes számmal úgy osztunk hogy a számlálót osztjuk, a nevező változatlan marad, vagy a nevezőt szorozzuk, a számláló változatlan marad.

Mit is jelent ez? Részletesen elmagyarázzuk, feladatokkal begyakorolju.

5. Vegyes feladatok törtekkel

Ebben a videóban többféle feladatot találsz a törtekkel kapcsolatban.

Hosszabb műveletek törtekkel

A több számból álló egyforma műveleteket balról jobbra haladva végezzük el.

Műveletek sorrendje

Ha törtekkel számolunk, akkor is figyelembe kell venni, hogy először a zárójelben lévő műveleteket kell elvégezni, a következő a szorzás, osztás és végül az összeadás, kivonás.

Szöveges feladatok törtekkel

Törtes szöveges feladatok esetén is az adatok kiírásával kezdjük, majd szépen sorban felírjuk az összefüggéseket.

Alaposan begyakoroljuk a műveleteket és a törtek alkalmazását.

Gyakorló tesztek, játékPlecsni 0/21 Csillag

1. Játék! Törtrészek kiszámolása

Győzd le a sárkányokat és számold ki a számok törtrészeit!

2. TESZT: Tört értelmezése, vegyestört

Oldd meg ezt a néhány feladatot önállóan, ezzel tesztelheted a törtekről szerzett tudásod. Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre.

3. JÁTÉK! Törtek egyszerűsítése, bővítése

Törtek egyszerűsítése, bővítése. Milyen számnak kell a kis négyzet helyére kerülni, hogy helyes legyen az egyszerűsítés vagy bővítés? Tudod, ahányszorosára változik a nevező, ugyanannyi-szorosára kell változni a számlálónak. A kezdő pályán kezdd, aztán folytathatod a gyakorlást haladó szinten, majd irány a verseny, és nyerd meg az "Ügyes denevérkutató" díjat!

4. Játék! Törtek összeadása, kivonása

Építs fel, és rendezz be egy kellemes otthont! A törtek összeadását-kivonását gyakorolhatod a feladatokkal. A közös nevezőre hozásban segítünk, de a végeredményt neked kell meghatározni, és összehasonlítani a jobboldali törttel: nagyobb-kisebb vagy egyenlő vele az eredmény? Látni fogod utána a magyarázatot is. Így a végére profin tudsz majd törteket összeadni-kivonni.

5. TESZT: Törtek I.

Gyakorolhatod a törtek egyszerűsítését, bővítését, és átírását vegyes - és közönséges tört alakba. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

6. TESZT: Törtek II.

Gyakorolhatod az azonos és különböző nevezőjű törtek összeadását, kivonását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

7. TESZT: Törtek III.

Gyakorolhatod a törtek szorzását, osztását egész számmal. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre. Kiderül, valóban elsajátítottad-e a tananyagot.

TizedestörtekKupa

Tizedestörtek értelmezésePlecsni 0/6 Csillag

1. A tizedestört értelmezése

Mi is a tizedestört?

Hogyan írjuk le? Új fogalmakat tanulunk: egészrész, tizedesvessző, törtrész.

Megtanuljuk, hogy a tizedestörteket hogyan tudjuk tört alakba írni, megkeressük a tizedestörtek helyét a számegyenesen. Feladatokkal gyakorlunk.

2. A tizedestörtek egyszerűsítése, bővítése

Tizedestörteket is tudunk egyszerűsíteni, bővíteni

Ha a tizedestört végére, az utolsó tizedesjegy után 0-kat írunk, bővítjük, ha ezeket a nullákat elhagyjuk, egyszerűsítjük a tizedestörteket.

A tizedestörtek összehasonlítása

Az egyszerűsítés vagy bővítés segítségével könnyen meg tudod mondani, hogy melyik tizedestört a nagyobb.

Tizedestörtek kerekítése

A szabályok hasonlóak ahhoz, mint amikor egész számokat kerekítünk. Feladatokkal gyakorlunk.

Műveletek tizedestörtekkelPlecsni 0/12 Csillag

1. Tizedestörtek szorzása, osztása 10-zel, 100-zal...

A tizedestörtek szorzása és osztása 10-zel, 100-zal, 1000-rel

Szorzáskor a tizedesvesszőt jobbra kell vinni: 10-zel való szorzás esetén eggyel, 100-nál kettővel, 1000-nél hárommal. Osztáskor balra kell vinni a tizedesvesszőt.

Mértékegységek átváltása

A mértékváltásnál is 10-zel, 100-zal, 1000-rel kell szorozni és osztani a számokat, ezt is jól begyakorolhatod.

2. Tizedestörtek összeadása, kivonása

Hogyan kell tizedestörteket összeadni, kivonni?

Tizedestörteket összeadni, kivonni ugyanúgy kell, mint a természetes számokat, de figyelni kell arra, hogy a tizedesvesszők mindig egymás alatt legyenek.

Gyakoroljuk közösen számolási és szöveges feladatokban!

3. Tizedestörtek szorzása és osztása természetes számmal

Tizedestörtek szorzása természetes számmal

A tizedestörtek szorzásánál ugyanúgy járunk el, mintha egész szám lenne, csak szorzatban annyi tizedesjegyet jelölünk, amennyi a tizedestörtben volt.

Tizedestörtek osztása természetes számmal

Az osztást is az egész számokhoz hasonlóan végezzük, de amikor az osztandóban a tizedesvesszőhöz érünk, a hányadosban is kitesszük azt.

A törtszámok tizedestört alakja

Megtanuljuk, hogy egy törtszámot hogyan tudunk tizedestört alakba írni.

Megismerkedünk a véges tizedestört, végtelen szakaszos tizedestört fogalmával. Feladatokkal gyakorlunk.

4. Vegyes feladatok tizedestörtekkel

Többféle feladatot oldunk meg, tizedestörtekkel számolva

Írd fel növekvő sorrendben a számokat! Számoljuk ki! Ügyeljünk a műveleti sorrendre! Tizedestörtekkel dolgozunk egy szöveges matek feladatban. Mértékegység átváltásokat végzünk tizedestörtekkel.

Gyakorló tesztekPlecsni 0/9 Csillag

1. TESZT: Tizedestörtek I.

Tedd próbára tudásod a tizedestörtek terén! Oldd meg a feladatokat önállóan: tizedestörtek írása, átírása tört alakba; tizedestörtek kerekítése, összehasonlítása, szorzása/osztás 10-zel, 100-zal, 1000-rel. Értékelés után levezetjük a megoldást lépésről-lépésre.

2. TESZT: Tizedestörtek II.

Tizedestörtek összeadását és kivonását gyakorolhatod ezzel a teszttel. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Tizedestörtek III.

Gyakorold a tizedestörtek szorzását, osztását természetes számmal. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

Arányosság, adatok ábrázolásaKupa

Arányos következtetések, adatok ábrázolásaPlecsni 0/9 Csillag

1. Arányos következtetések

Egyenes arányosság

Ezt a kifejezést még általában nem tanulják ötödik osztályban de kiszámoljuk, hogy hányszor kerül többe 2 kg narancs, mint 10 kg narancs? Először meghatározzuk az egységnyi mennyiség értékét, árát, és abból következtetünk a többre.

Fordított arányosság

Ha kétszer annyi ember dolgozik egy munkán, akkor több vagy kevesebb idő szükséges? Ehhez hasonló feladatokat is megoldunk. sok érdekes példával gyakorlunk.

2. Diagramok, átlag

Mi az a grafikon, oszlopdiagram, kördiagram?

Példákkal és szöveges feladatokkal mutatjuk be. Megtanuljuk leolvasni az adatokat a diagramokról, és készítünk is diagramot.

Átlag

Foglalkozunk az átlag kiszámításával. Példákkal gyakorlunk.

3. Pontok koordinátái

Koordináta-rendszer

A koordináta-rendszerrel ismerkedünk meg ezen a videón. Megtanuljuk, mit jelentenek a koordináták, és hogy hogyan kell leolvasni a pontok koordinátáit, illetve hogyan kell ábrázolni az adott koordinátájú pontokat. A koordináta-rendszer síknegyedeivel is megismerkedünk, megvizsgáljuk, hogy melyik síknegyedben milyen előjelűek a pontok koordinátái.

Végül egy hőmérsékletet ábrázoló grafikont is készítünk.

Gyakorló tesztekPlecsni 0/6 Csillag

1. TESZT: Arányos következtetések

Feladatokat találsz egyenes és fordított arányosság számításának gyakorlásához. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Koordináták

Gyakorold a pontok ábrázolását koordináta-rendszerben, és olvasd le a pontok jelzőszámait! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük az eredményt lépésről lépésre.

Geometriai alapismeretekKupa

Alakzatok, szögekPlecsni 0/9 Csillag

1. Egyenesek, síkok helyzete

Térelemek kölcsönös helyzete

Hogy helyezkedhetnek el egymáshoz képest az egyenesek, síkok? Tanulunk párhuzamos egyenesekről, párhuzamos síkokról, merőleges egyenesekről, merőleges síkokról.

Továbbá megvizsgáljuk a párhuzamos, metsző, kitérő egyeneseket síkban és térben. Példákkal gyakorlunk. Párhuzamos és merőleges egyeneseket szerkesztünk.

2. Szögek, szögmérés

Szögek fogalma, szögmérés

Mi a szög csúcsa, szögszárak? Szögek fajtáit is megtanuljuk: nullszög, hegyesszög, derékszög, tompaszög, egyenesszög, homorú szög, teljesszög. Bemutatjuk a szögmérést szögmérővel, és megtanuljuk a szögek rajzolását is.

3. Speciális szögek, merőleges szerkesztése

Szerkesszünk 60°-os szöget, derékszöget!

Megtanuljuk a szögszerkesztést körzővel és vonalzóval. Vannak olyan szögek, amelyek szerkesztéséhez egyáltalán nincs szükségünk szögmérőre. Szerkesszünk 60 fokos, 120 fokos szöget és derékszöget! A szögfelezést is elsajátítjuk, így könnyen szerkeszthetünk 30 fokos, 15 fokos és 45 fokos szöget is. Ezek az Euklideszi szerkesztések.

Háromszögek, négyszögekPlecsni 0/6 Csillag

1. Háromszögek szerkesztése

Háromszög szerkesztése

Megtanuljuk, hogyan szerkesszünk háromszöget körzővel, szögmérővel és vonalzóval a háromszög három különböző adatából (oldalak,két oldal és a közbezárt szög, egy oldal és a rajta fekvő két szög, egyenlő szárú háromszög alapja, szára és szárszöge). Vegyél elő papírt, ceruzát, körzőt, vonalzót és szögmérőt!

Megtanuljuk a háromszög egyenlőtlenség szabályát is.

2. Négyszögek szerkesztése

Speciális négyszögek szerkesztése

Ebben a videóban négyszögek szerkesztését tanuljuk meg. Körzővel és vonalzóval szerkesztjük meg a négyzetet, téglalapot, rombuszt, szimmetrikus trapézt (húrtrapéz), deltoidot. Az alapos begyakorláshoz ceruzára, papírra, vonalzóra és körzőre is szükséged lesz.

Kerület, területPlecsni 0/6 Csillag

1. Sokszögek kerülete

A sokszögek kerülete a határoló oldalak hosszának az összege

Hogyan számoljuk kis egy általános sokszög, háromszög, négyzet, téglalap kerületét? A kerület mértékegységeiről is tanulunk. Számolási feladatokat végzünk.

2. Sokszögek területe

Terület: a síkidom a síknak mekkora részén terül el.

Hogyan számoljuk ki a négyzet és a téglalap területét? Mekkora helyen terül el? Mi a mértékegysége a területszámításnak? Feladatokkal gyakorlunk.

Gyakorló tesztek, játékPlecsni 0/12 Csillag

1. TESZT: Szögek, szögmérés

Feladatok, melyek megoldásával gyakorolhatod a szögmérést. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Sokszögek kerülete

Életszerű feladatok, melyek megoldásával gyakorolhatod a sokszögek kerületszámítását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Sokszögek területe

Életszerű feladatok megoldásával gyakorolhatod a sokszögek területszámítását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. Játék! Területszámítás

Építsd fel és rendezd be a babaházat! Számítsd ki a téglalapok és négyzetek területét, és hasonlítsd össze őket egymással vagy a megadott számmal! Kattints a helyes relációs jelre, és látni fogod a magyarázatot is. Ügyelj a mértékegységekre is! Mire a babaház felépül, biztosan alaposan begyakorlod a terület kiszámítását!

TestekKupa

Alapfogalmak, felszín, térfogatPlecsni 0/12 Csillag

1. Síkidomok, testek, alapfogalmak

Geometriai testekről, síkidomokról, ezek tulajdonságairól lesz szó.

Mi a test lapja, éle, csúcsa? A sík alakzatai: végtelen alakzatok, konvex alakzatok, konkáv alakzatok. Sokszögek: háromszögek, négyszögek, négyzet, téglalap, átló. Kör: körvonal, körlap, sugár, átmérő, körív, körcikk.

2. Kocka, téglatest

Testek, kocka, téglatest

Kockát és téglatestet építünk, és felsoroljuk a tulajdonságaikat. Kiterítjük a testeket, megismerjük a hálójukat.

3. Testek felszíne

Hogyan számítjuk ki a téglatest és a kocka felszínét?

A testek felszíne a határoló lapok területeinek összege. Ehhez a területszámítást kell ismernünk, a téglalap és a négyzet területét. Átismételjük a mértékegységeket, mértékegység váltásokat.

4. Testek térfogata

Megtanuljuk kiszámítani a téglatest és a kocka térfogatát.

Mekkora helyet foglalnak el a térben a testek? Ezt mutatja meg a térfogat. Mértékegysége a köbméter, köbcentiméter. Feladatokkal gyakorlunk.

Gyakorló tesztekPlecsni 0/6 Csillag

1. TESZT: Testek felszíne

Ezekkel a feladatokkal gyakorolhatod a téglatest és a kocka felszínének a kiszámítását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Testek térfogata

Itt egyszerűbb feladatokat találsz, melyekkel gyakorolhatod a téglatest és a kocka térfogat számítását. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

Összefoglaló/ellenőrző tesztekKupa

TesztekPlecsni 0/9 Csillag

1. TESZT: Összefoglalás 1.

Tedd próbára tudásod a nagy számok terén! Számoljunk negatív számokkal! Oldd meg a nyitott mondatokat! Oldd meg a szöveges feladatot! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

2. TESZT: Összefoglalás 2.

Tedd próbára tudásod a törtek, tizedestörtek terén! Szöveges feladok és alapműveletek végzése vár törtekkel kapcsolatosan. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után megmutatjuk a helyes megoldást lépésről lépésre.

3. TESZT: Összefoglalás 3.

Tedd próbára tudásod a kerület-terület, felszín-térfogat, mértékegységek terén! Hét különböző feladat vár. Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után megmutatjuk a helyes megoldást.

Pótold a hiányosságaidat!

Ha vannak esetleges korábbi hiányosságaid, akkor először azokat pótold,
hogy ne okozzon úja és újra gondot az új tananyag megértésében.

A korábban itt található "Pótold a hiányosságaidat!" modult önálló oktatási oldalra költöztettük.
Ide kattintva tudod megnyitni.

Bea
A 5.-­es tananyag gyakorló teszteken és videókon (törtek és tizedestörtek, negatív számok, nyitott mondatok, mértékegységek, geometria) . A videókkal gyorsan, gond nélkül pótolhatod a hiányosságaidat, a tesztekkel gyakorolhatsz és felkészülhetsz a vizsgára.

Nem nehéz a felsős matek! (Így legalábbis nem...)

Vevővélemény
Sokkal könnyebbé tette az iskolában a matek órai tanulásomat. Ha valamit nem értek, nagyon jó, hogy a program segítségével utána tudok nézni, akár többször is. A geometria tanulásában óriási segítséget jelentett.

Dani