Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés

Matematika 1. osztály: Nyári gyakorló

Videók, tesztek és játékok nyári matek gyakorláshoz, ha most mész 2. osztályba

Számolás 10-ig Kupa

Számok 9-igPlecsni 0/15 Csillag

1. JÁTÉK! Műveletek 6-ig

Gyakorold a műveleteket 6-ig!

Végezd el a ügyesen a műveleteket és gyűjtsd össze a vízen úszkáló gumikacsákat!

Kezdd egy kis gyakorlással :), azután irány a verseny, és nyerd meg "A fejben számolás Mestere" díjat!

2. JÁTÉK! Műveletek 7-ig

Végezz műveleteket 7-ig a farmon!

Varázsold el a tojásokat, hogy kikelhessenek a kiscsibék! Kezdd egy kis gyakorlással :), azután irány a verseny, és nyerd meg "A fejben számolás Mestere" díjat!

3. Számok 8-ig, gyakorlás

Műveletek 8-ig

Összeadás, kivonás, több szám összeadása és kivonása a 8-as számkörben.

Nehezebb feladatok 8-ig

Megtanuljuk, hogyan tudod pótolni a hiányzó számokat az összeadásban, és a kivonásban. Meghatározzuk a táblázat szabályát és kitöltjük a táblázatot. Végül egy szöveges feladattal is gyakorlunk.

4. JÁTÉK! Műveletek 8-ig

Gyakorold a műveleteket 8-ig az erdőben. Dobj egy almát a süniknek, hogy megetesd őket! Ha ügyesen számolsz, a sünik elkapják az almákat.

5. JÁTÉK! Műveletek 9-ig

Gyakorold a műveleteket 9-ig.

Számolj ügyesen és varázsold ki a fogságban ragadt nyuszikat a kalapból!

Kezdd egy kis gyakorlással :), azután irány a verseny, és nyerd meg "A fejben számolás Mestere" díjat!

Összeadás, kivonás, pótlás 10-igPlecsni 0/15 Csillag

1. Számoljunk fejben 10-ig I.

Átismételjük a számokat 10-ig. Megkeressük a számokat a számegyenesen. Gyakoroljuk az összeadás műveletét 10-ig. Fejben számolunk. Megkeressük, melyik a nagyobb. A relációs jelekről is szó lesz.

2. JÁTÉK! Halászat - Összeadás 10-ig

Gyakorold az összeadást, hogy gond nélkül menjen! Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!

3. Számoljunk fejben 10-ig II. (Kivonások 10-ig)

Még mindig a 10-es számkörben mozgunk, de a kivonás műveletével egészítjük ki a számolásokat. Megnézzük, mi mindenre jó a kivonás, és (pl. a számegyenes segítségével) igyekszünk áttérni a kézzel számolásról a fejben számolásra.

4. JÁTÉK! Felhő vadászat - Pótlás 10-re

Mennyit kell hozzáadni, hogy 10 legyen? Ha ügyesen számolsz, eltűnik a mérges felhő és kisüt a napocska! Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!

5. JÁTÉK! Célba dobás - Kivonás 10-ig

Gyakorold a kivonást a 10-es számkörben! Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!
Nyitott mondatok, szövegesek, gyakorlásPlecsni 0/15 Csillag

1. TESZT: Számolás 10-ig

Próbáld ki magad, mennyire megy a számolás 10-ig! Végezd el a műveleteket, állítsd sorrendbe a számokat, és keress számszomszédokat!

2. JÁTÉK! Kisebb-nagyobb, több-kevesebb 10-ig

Noé bárkájára gyülekeznek az állatok. Segíts nekik, hogy időben be tudjanak szállni! Melyik számra igaz az állítás? Kattints rá! Látni fogod utána a magyarázatot is. Így a végére alaposan begyakorolhatod a kisebb-nagyobb és a több-kevesebb kifejezések használatát.

3. Kréta kaland - Műveletek 10-ig

Utazz vissza a Kréta korba, a dinók világába, gyűjts pteranodonokat! Gyakorold az összeadást, a kivonást és a pótlást is 10-es számkörben!

4. Szöveges feladatok 10-ig

A szöveges feladatok megoldásának titkait mutatjuk meg ezen a videón, és gyakorolhatod is az ilyen feladatok megoldását. Igaz-hamis állításokból indulunk ki. Alaposan elmagyarázzuk, érthetővé tesszük az állításokat. Mindezt interaktív módon, nem hagyjuk, hogy elkalandozzon a figyelmed.

5. Nyitott mondatok 10-ig

Hogyan oldjunk meg nyitott mondatokat? (10-es számkörben). Szöveges feladatoktól indulunk, de részletesen elmagyarázzuk azt is, hogyan tudod úgy is megoldani a nyitott mondatokat, ha nem szöveges feladathoz kapcsolódnak.

Számolás 20-igKupa

Összeadás 20-igPlecsni 0/12 Csillag

1. Átlépjük a 10-et

A 10-nél nagyobb számok világában sok műveletet könnyen el tudunk végezni. Gyakoroljuk először ezeket az összeadásokat, kivonásokat! Majd pedig azok a műveletek következnek, amelyek tízesátlépést igényelnek. Számolunk a számegyenesen, majd fejben. Az egyszerűbb összeadásoktól haladunk a nehezebbek felé.

2. JÁTÉK! Átlépjük a 10-et (egyszerű összeadások 20 alatt)

Az 20 alatti legegyszerűbb összeadásokat gyakorolhatod ezzel a játékkal. Célszerű az "Átlépjük a 10-et" c. videót megnézni, mielőtt elkezded ezt a játékot.

3. Összeadások 20-ig

Összeadás a 20-as számkörben: gyakoroljuk a tízesátlépést! Különböző számokhoz adunk hozzá, és próbáljuk készséggé fejleszteni ebben a számkörben az összeadást. Még több gyakorló feladatot találsz ebben a videóban.

4. JÁTÉK! Sárkány vadászat - Egyjegyűek összege

Gyakorold az összeadást egyjegyű számokkal! Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!
Kivonás 20-igPlecsni 0/30 Csillag

1. 11-ből és 19-ből vonunk ki

Kivonások a 20-as számkörben. Kivonunk 11-ből és 19-ből, és sokat gyakoroljuk ezeket a kivonásokat és bontásokat, hogy minél automatikusabbá váljanak. Számolunk a számegyenesen, majd fejben is.

2. Kivonunk 12-ből és 18-ból

12-ből és 18-ból vonunk ki

Átismételjük a 12 és a 18 bontásait, és játékosan gyakoroljuk ezeket a kivonásokat és bontásokat, hogy fejből jól menjenek.

3. JÁTÉK! Kivonások 20-ig 1.

A hernyók lepkévé változnak, ha ügyes vagy. Végezd el a pótlásokat és a kivonásokat (11;12;18;19-re pótolunk, ill. ezekből a számokból vonunk ki)! Gyakorold be alaposan ezeket a műveleteket!

4. 13-ból és 17-ből vonunk ki

Kivonások a 20-as számkörben, folytatás. Kivonunk 13-ból és 17-ből, és jól begyakoroljuk! Bemutatjuk a számok bontásait. Sok érdekességre hívjuk fel a figyelmet ebben a videóban is. Aranyos feladatok várnak.

5. Kivonunk 14-ből is

Kivonások 14-ből

Felsoroljuk a 14 bontásait, ha azokat jól tudod, könnyebben mennek a kivonások. Sok gyakorlófeladatot, játékot találsz, hogy minél alaposabban begyakorold ezt is.

6. JÁTÉK! Kivonások 20-ig 2.

Fogd el az oroszlánokat! Pótold a hiányzó számokat, illetve végezd el a kivonásokat! (13; 14; 17-re pótolunk illetve ezekből a számokból vonunk ki) Gyakorold be alaposan ezeket a műveleteket!

7. Kivonunk 15-ből és 16-ból

Kivonások a 20-as számkörben, folytatás. Kivonunk 15-ből és16-ból. Bemutatjuk a számok bontásait. Jó kis feladatok várnak, hogy alaposan begyakorolhasd ezeket a kivonásokat.

8. Kivonunk 20-ból is

Hogyan végezzük el ezeket a kivonásokat gyorsan, egyszerűen? Ha végignézed a videót, és gyakorolsz a feladatokkal, biztos nem lesz gondod velük.

9. JÁTÉK! Kivonások 20-ig 3.

Győzd le a sárkányokat! Pótold a hiányzó számokat, illetve végezd el a kivonásokat! (15; 16; 20-ra pótolunk illetve ezekből a számokból vonunk ki) Gyakorold be alaposan ezeket a műveleteket!

10. JÁTÉK! Kivonások 20-ig

Gyakorold a kivonást a 20-as számkörben! Kezdő, haladó és profi szinten is gyakorolhatsz. Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott tananyagot!
Szöveges feladatokPlecsni 0/18 Csillag

1. JÁTÉK! Kisebb-nagyobb, több-kevesebb 20-ig

Építs akváriumot és népesítsd be szebbnél szebb halacskákkal! Hasonlítsd össze a kifejezéseket a számokkal! Melyik nagyobb, vagy esetleg egyenlők? Kattints a megfelelő relációs jelre! Látni fogod utána a magyarázatot is. Így a végére alaposan begyakorolhatod a kisebb-nagyobb és a több-kevesebb kifejezések használatát.

2. Szöveges feladatok 20-ig

Hogyan kell megoldani a szöveges feladatokat?

A szöveges feladatok megoldásához nagyon fontos az adatok kigyűjtése, utána megállapítjuk az összefüggéseket, hogy milyen műveleteket kell végeznünk, és elvégezzük a számolást. Végül szöveges választ adunk. Ha mindig szépen sorban végigmész ezeken a lépéseken, hidd el, nem is lesz olyan nehéz.

3. TESZT: Szöveges feladatok

Ellenőrizd magad, hogy megy a szöveges feladatok megoldása! Több, kevesebb, összesen, ugye meg tudod oldani, ha ezek a szavak szerepelnek a feladatban?

4. Nyitott mondatok 20-ig

Hogyan oldjunk meg nyitott mondatokat?

A nyitott mondatok igazából hiányos állítások. Szerepelhet benne egyenlőségjel, vagy kisebb, nagyobb, illetve kisebb egyenlő, nagyobb egyenlő jelek.

Megmutatjuk és begyakoroljuk, hogyan kell az ilyen feladatokat megoldani.

5. Összetett feladatok, táblázatok

Nehezebb feladatok 20-as számkörben

Többféle feladattípust gyakorolhatsz: több számból álló műveletek; pótlás; igaz, hamis állítások; táblázatok.

6. Összetett feladatok 2.

Nehezebb feladatok 20-as számkörben/h2>

További feladattípusokat is gyakorlunk: összehasonlítás; találd ki a műveleti jeleket; táblázat; bűvös négyzetek.

GyakorlásPlecsni 0/21 Csillag

1. Ismétlés 20-ig 1.

Ebben a videóban számokat és műveleteket találtok 1-től 20-ig, összeadást, kivonást tízes átlépés nélkül a 20-as számkörben. Találd meg a számokat a számegyenesen! Milyen műveletet végeztünk, összeadást vagy kivonást? Írd be a megfelelő számszomszédokat! Számoljunk kettesével, hármasával, négyesével! Számoljunk visszafelé!.

2. JÁTÉK! Lufi vadászat - Számok 20-ig (1)

Játszva gyakorolhatod az összeadást és kivonást tízesátlépés nélkül! Ha először csak kevés pontszámot érsz el, ne add fel, meglátod, egyre jobban megy majd!

3. TESZT: Számok 20-ig I.

Tesztelheted a tudásodat a 20-as számkörben való összeadásból és kivonásból! Rendezd növekvő sorrendbe a számokat! Számoljunk kettesével! Írd le a számok összegét! Egészítsd ki 10-re! Végezd el a kivonásokat! Pótold a hiányzó számokat!

4. Ismétlés 20-ig 2.

Ebben a videóban számokat és műveleteket találtok 1-től 20-ig, összeadást, kivonást tízes átlépéssel a 20-as számkörben. Hogyan adunk hozzá a 6-hoz 7-et? A számok bontását is tudni kell ehhez a művelethez. Gyakoroljuk a pótlást 10-ig. Láncszámolásokat végzünk, folytasd a sort! Pótold a hiányzó számokat!

5. JÁTÉK! Barlangi vadászat - Számok 20-ig (2)

Játszva gyakorolhatod az összeadást és kivonást tízes átlépéssel a 20-as számkörben! Ha először csak kevés pontszámot érsz el, ne add fel, meglátod, egyre jobban megy majd! Játékba mindig csak akkor kezdj, ha már érted, elsajátítottad az adott témakört!

6. TESZT: Számok 20-ig II.

Lássuk, hogy mennek a nehezebb összeadások-kivonások a 20-as számkörben! Gyakorold és ellenőrizd a tudásodat! Számolj négyesével visszafelé! Folytasd a sorozatot! Írd be a hiányzó számokat! Rendezd csökkenő sorrendbe a műveletek eredményeit! Melyik a nagyobb?

7. JÁTÉK! Pótlás 20-ig

Gonosz farkasok ólálkodnak az erdőben. Végezd el helyesen a pótlásokat és varázsold őket ártatlan és meglepett báránykává, hogy ne okozzanak több galibát!
Bea
Az elsős anyag az alapja a továbblépésnek
Fontos, hogy jól menjenek az elsőben tanultak, mielőtt elkezded a másodikat. Nézd át a videókról 20-ig az összeadást, kivonást, és ami még kell. Gyakorold be alaposan a tesztekkel és játékokkal!
Bea

Minden matekos probléma 2. osztályban kezdődik...

...a szorzótáblával, no meg azzal, hogy elsőben aranyosan eljátszadoznak a számokkal, másodikban pedig akkora az ugrás az elvárásokban (amik persze nem megfelelően megalapozottak), hogy ott a gyerekek jelentős része elveszti a fonalat.

Ezeket a videókat és játékokat a jövő másodikosainak állítottuk össze, hogy gyakoroljanak és pótolják az esetleges hiányosságaikat. Ezzel segítsünk nekik felkészülni a 2. osztály amúgy irreális kihívásaira.

"Mi véletlenül találtunk az oldalra, de nem bánom!!! A kislányom 2.-os és szombaton 2x is megcsinálta egymás után a feladatokat. Jó volt hallani, ahogy örült annak, hogy sikerült a feladatokat megoldania. -Igeeeen! -De jóóó! -Ez az! Ezeket hallottam ki. :-) ;-) Azt mondta: - Anya olyan aranyos ez a néni, mindig megvárja, hogy megcsináljam a feladatokat! ;-) :-) Úgy gondolom, ez mindent elmond. Köszönjük!!"
Szabó Zsanett - (facebook bejegyzés)