Szabályos háromszög

A szabályos háromszög egy olyan speciális háromszög, amelynek minden oldala egyenlő. Emiatt egyébként minden szöge is egyenlő nagyságú, 60°-os.

A szabályos háromszögben egybeesik a magasságpont, a súlypont, a körül írt és a beírt kör középpontja.

Ennek oka, hogy a súlyvonalak, a magasságvonalak és az oldalfelező merőlegesek egybeesnek, sőt ezek a háromszög szögfelező egyenesei is egyben.

szabályos háromszög

A szabályos háromszög területe T equals fraction numerator a times m subscript a over denominator 2 end fraction  , ahol a egy oldal hossza ma pedig az oldalhoz tartozó magasság. Ha már nyolcadikos vagy, és tanultál gyökvonást, akkor használhatod ezt az alternatív képletet: T equals fraction numerator square root of 3 over denominator 4 end fraction times a squared 

Példa szabályos háromszöghöz kapcsolódó feladatra

Feladat: Számítsuk ki a szabályos háromszög területét, ha egy oldala 5 cm hosszú! (8. osztálytól)

Megoldás:  Ha behúzzuk a szabályos háromszög c oldalához tartozó mc magasságot, akkor kapunk két egybevágó (ugyanolyan) derékszögű háromszöget.
A derékszögű háromszög átfogója a szabályos háromszög oldala: 5 cm. A két befogó közül az egy az mc magasság, a másik pedig a c oldal fele, azaz 2,5 cm. Így fel tudjuk írni a Pitagorasz-tételt, és megkapjuk az mc magasságot.

2,52 + mc2 = 52   \  - 2,52
mc2 = 18,75         \ √
mc = 4,33

Így már mindent be tudunk helyettesíteni a területképletbe: T equals fraction numerator c times m subscript c over denominator 2 end fraction equals fraction numerator 5 times 4 comma 33 over denominator 2 end fraction equals 10 comma 825 space c m squared

A kövekező Matek Oázis videókkal tanulhatsz a szabályos háromszögről

Tükrözések
2. feladatsor megoldásai
2. feladatsor
Háromszögek; szögeik
Háromszögek (+ Pitagorasz-tétel)
Háromszögek