Mi mindent kell tudni a 7.-es pótvizsgán?

(Útmutató a felkészüléshez)

iránytű

A 7. osztály végére értél, jövőre már "végzős" leszel. Jön a továbbtanulás kérdése, és felkészülés a középiskolára. A 7. -es matek sok régebbi ismeret összefoglalását és gyakorlását is jelenti, ugyanakkor voltak vadiúj témák is, mint pl. a betűs kifejezések, a lineáris függvények, hasábok, hengerek. A jó hír, hogy nem kell mindent ugyanolyan súllyal tudni a pótvizsgához. Az alábbi összefoglalóval segíteni szeretnénk, hogy átlásd mi mindent kell megtanulnod, mire érdemes koncentrálni. Egyben persze ellenőrizheted is a vizsga előtt, hogy mindent átnéztél-e.

Számok, műveletek

  • Negatív számokkal, törtekkel és tizedestörtekkel is tudsz már számolni, minden műveletet el tudsz végezni, gyakorold, hogy biztosan menjen. Ilyen műveletek lehetnek a pótvizsgán is.

  • Lehet, hogy már tavaly is vettétek, de az is lehet, hogy csak idén a hatványozást, ami ismételt szorzást jelent. Kisebb számok hatványait ki kell tudni számolni, és szorozni-osztani is tudni kell őket. A számok normálalakja is ehhez a művelethez kapcsolódik: pl. 230000 = 2,3 × 105

  • Fontos a műveletek sorrendje is (1. a zárójel, 2. hatványozás, 3. szorzás/osztás, 4.összedás/kivonás)!

Algebrai kifejezések

A betűs kifejezésekkel való "számolás" az idei tanév egyik legfőbb újdonsága. Meg kell tanulnod bánni ezekkel, mert pótvizsgán is kérdezhetik.

Egyenletek, egyenlőtlenségek, szöveges feladatok

A mérlegelvet már tavaly is tanultátok. Idén már bonyolultabb egyenletek megoldásában is kell alkalmaznod. Gyakorold az egyenletek, egyenlőtlenségek megoldását, biztos lesz ilyen a pótvizsgán! A szöveges feladatok egyenletekkel történő megoldását is érdemes gyakorolni.

Arányosság, százalék

Ezeket az ismereteket is tanultátok (vagy részben vettétek) tavaly. Egyenes és fordított arányosság, százalék (százalékérték, a százalékláb, százalék-alap) - ilyeneket idén is kérdezhetnek tőled.

Függvények

Az elsőfokú függvények (vagy másképp lineáris függvények) ábrázolása, a grafikon alapján a hozzárendelési szabály felírása - ilyenekre számítani kell pótvizsgán is.

Geometria I. (Síkgeometria)

A legtöbb fontos ismeretet a háromszögekről és a négyszögekről és a körről tanultad:

Háromszögek:
  • szögei, oldalai: belő szögek összege 180°, külső szögek összege 360°, háromszögek szerkeszthetősége (két oldal összege mindig nagyobb, mint a 3. oldal)
  • nevezetes vonalak: magasságvonalak, oldalfelező merőlegesek, szögfelezők, súlyvonalak és középvonalak
  • háromszögek egybevágóságának alapesetei

Négyszögek: paralelogramma, trapéz tulajdonságai, szerkesztése.

Kör: kerületének, területének kiszámítása

A középpontos tükrözésről, középpontosan szimmetrikus alakzatokról is tudnod kell az alapokat.

Geometria II. (Testek)

A hasábokról és a hengerekről minden fontos ismeretet megtanultál: ismerned kell az elnevezéseket (alapok, magasság, oldalak, palást, stb...), és ki kell tudni számolni az ilyen testek felszínét és térfogatát.

Számelmélet, oszthatóság

Ezt a témakört lehet, hogy már tavaly vettétek. De ha idén került sorra, akkor néhány fogalommal mindenképpen tisztában kell lenned: mik egy szám osztói, két szám legnagyobb közös osztója, legkisebb közös többszöröse. Mik azok a prímszámok, és hogyan kell felbontani prímtényezőkre egy számot. Ismerni kell az oszthatósági szabályokat, hogy meg tudd állapítani, hogy pl. 34270 osztható-e 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 9-cel és 10-zel.

Halmazok, kombinatorika, valószínűség

Bár szinte biztos, hogy ilyen feladatokkal foglalkoztatok, a pótvizsgán nemigen fognak előkerülni. Esetleg egy halmazokkal kapcsolatos kérdés beeshet, de annyi fontosabb ismeret van a 7.-es anyagban, hogy ez sem valószínű.

A felkészüléseteket segítő teszteket a pótvizsga felkészítő oldal alján találjátok, méghozzá a tematika szerint, kb. három egyenlő részre osztva a teljes tananyagot. Ezekkel ellenőrizheted, hogy mennyire mennek a fontos összefüggések.

Ha azonban nem akarod Te magad keresgélni a gyakorló feladatokat, és a hozzájuk tartozó magyarázatokat, és jó lenne, ha valaki az alapoktól elmagyarázná a legfontosabb témaköröket, a Pótvizsga Felkészítő Tréningre nyugodtan rábízhatod magad. Végigvezetünk minden matekos ismereten, amire csak szükséged van a pótvizsgához, együtt begyakoroljuk a típuspéldákat, és még az önbizalmad is nőni fog, mert a tréning a sikerélményt is biztosítja neked. Tudj meg többet a Pótvizsga Felkészítő Tréningről itt.

Eredményes felkészülést, sikeres pótvizsgát kívánok!

B. Békési Beáta
Matek Oázis

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár

INGYENES matek

Heti LEGNÉPSZERŰBB videók
KÓDOLATLAN hétvégék