Nézzük át, mi mindent kell tudni a 4.-es pótvizsgán!

(Útmutató a felkészüléshez szülőknek)

iránytű

Az alsós matekból mindent kell már tudni negyedik végére. Ha gyermekednek gondjai vannak a matekkal, akkor nagyon valószínű, hogy már a régebbi anyagok sem mennek jól: a szorzótáblák, a fejszámolások két-háromjegyű számokkal, stb... Ezeket a régebbi elmaradásokat mindenképpen érdemes pótolni, mielőtt a negyedikes anyaghoz láttok (a "Pótold a hiányosságaidat!" videók a honlap alján találhatók). A következő összefoglalóval segíteni szeretnénk, hogy rálátásotok legyen, mit is kell megtanulnia. Így ellenőrizni tudjátok, mindent megtanult-e, és jobban be tudjátok osztani az időt.

Összeadás, kivonás a 10000-es számkörben

A számkör 1000-ről 10000-re bővült, tehát már nemcsak 2-3-jegyű, hanem 4 (akár 5)-jegyű számokkal is el kell tudni végezni az összeadás és a kivonás műveletét. Szerencsére egyre kevesebbet kell fejben elvégezni, mert ott vannak az írásbeli műveletek. - Ezekben viszont pontosnak és gyorsnak kell lenni.

Szorzás, írásbeli szorzás

Többjegyű számok szorzása fejben már elég nagy koncentrációt igényel. Valószínűleg a pótvizsgán csak írásban kérnek ilyen műveleteket – ezeknél viszont pontosnak kell lenni, és precíznek. (A videókkal és tesztekkel segítünk ezeket fájdalommentesen begyakorolni.)

Osztás, írásbeli osztás

Végre az osztás elvégzéséhez is megtanulták az írásbeli módszert – mert azért így sokkal könnyebb osztani a nagyobb számokat. A nehézséget az jelentheti, mikor már többjegyű számokkal kell osztani. (Ha az egyjegyűvel való osztás is gond, akkor valószínűleg be kell gyakorolni alaposabban a 2.-os anyagot a Pótold...!-fejezetből!) Érdemes ezeket az írásbeli műveleteket alaposan begyakorolni, hisz egészen nyolcadikig szükséges segédeszköz a matekfeladatok megoldásához. És persze a pótvizsgán is kérhetik. Azonban fontos, hogy a becslést ilyenkor is fejben illik elvégezni.

Átlag, nyitott mondatok, műveleti sorrend, szövegesek

Új, de könnyű fogalom idén az átlag, nagyon fontos a műveleti sorrend (1. a zárójel, 2. a szorzás/osztás, 3.összedás/kivonás), és hogy a megtanult műveleteket szöveges feladatok megoldásában is tudja használni. A nyitott mondatok megoldásában való jártasság is fontos lehet a pótvizsgán.

Törtek, negatív számok, római számok

Ezek közül pótvizsgán valószínűleg csak a törtek kerülhetnek elő (ha egyáltalán kérdeznek ilyent), mert a törtek nagyon fontos 5.-ben is. Azért persze érdemes kicsit átnézni a többit is, mert jövőre újra jönnek, már magasabb szinten.

Mértékegységek

Lényegében nincs új tudnivaló a 3.-os anyaghoz képest, de érdemes átnézni a tömeg, a hosszúság, az idő, és az űrtartalom mértékegységeit, és az ezek közötti váltószámokat. A pótvizsgán is kérdezhetnek tőle ilyen átváltásokat. (Többségét a Pótold!...-fejezetben találjátok.)

  • tömeg: g, dkg, kg, q, t

  • hosszúság: mm, cm, dm, m, km,

  • idő: s, min, óra, nap, hét, hónap, év

  • űrtartalom: ml, cl, dl, l, hl

Geometria

A kerület-terület-számítás és a felszín-térfogat a legfontosabb új idei ismeretek. Ezeket alaposan be tudjátok gyakorolni a videókkal.

A felkészüléseteket segítő teszteket a pótvizsga felkészítő oldal alján találjátok, méghozzá a tematika szerint, részekre osztva a teljes megtanulandó anyagot.

Ha pedig intenzívebb segítségre van szükségetek, ha nem akarjátok magatok keresgélni a gyakorló feladatokat, és a hozzájuk tartozó magyarázatokat, és jó lenne, ha valaki alaposan elmagyarázná a fontos összefüggéseket, a Pótvizsga Felkészítő Tréningre nyugodtan rábízhatod a gyermekedet. Végigvezetjük őt minden témakörön, együtt begyakoroljuk a típuspéldákat, és még az önbizalma is nőni fog, mert a tréning a sikerélményt is biztosítja neki. Pótvizsga Felkészítő Tréning vásárláshoz kattints ide!

Eredményes felkészülést, sikeres pótvizsgát kívánok!

B. Békési Beáta
Matek Oázis

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár

Heti TOP videók INGYENES tananyagok KÓDOLATLAN hétvégék Tanulási TIPPEK KÜLÖNLEGES ajánlatok

380 ingyenes tananyag!