KÉRDÉS

Függvények teszttel kapcsolatban, a 6 feladat c. kérdése nem világos. Nem értem a kérdést. "Mennyi a függvény maximuma az értelmezési tartományban?" Megoldás: 1. Az értelmezési tartomány az x értékeit foglalja magában es az x értékei [0,5;8] tehat ilyenkor nem a 8 lenne a helyes válasz? Vagy úgy kellene értenem hogy melyik a legnagyobb érték, amelyet hozzárendelünk x-hez? Mert akkor valóban 1 lenne a válasz. De az mar nem az értékkészlet? Köszönöm!

VÁLASZ

A feladatban szereplő függvény: f left parenthesis x right parenthesis equals log subscript 1 half end subscript x

Most, a feladat szerint az értelmezési tartománya a open square brackets 1 half space semicolon space 8 close square brackets intervallum. 

Az értelmezési tartomány valóban az x értékeit foglalja magába, hogy az x helyébe milyen számokat írhatunk. De a függvény maximuma mindig a függvényértékek legnagyobb értékét jelenti, hogy melyik az a legnagyobb érték, amit hozzárendelünk valamilyen x-hez.

Az értelmezési tartomány azért fontos, mert az azon belüli x számokhoz rendelt függvényértékek közül keressük a legnagyobbat.

Ebben a feladatban ez azért is fontos, mert a függvény legbővebb értelmezési tartománya a pozitív számok halmaza, de ezen az értelmezési tartományon nincs a függvénynek maximuma, hiszen ha az x értéke egyre kisebb, akkor a függvényérték egyre nagyobb.