KÉRDÉS

Tisztelt Tanárnő!
Először is gratulálni szeretnék az oldalhoz és a videókhoz, valóban nagyon hasznos. Bár nekem nincsenek gondok a matematikával, kifejezetten szeretem, abban vannak nehézségek, hogy adott feladatot hogy tudok elmagyarázni a gyerekemnek azon a szinten, amit az általa tanultak segítségével már megért.
Most a szóbeli felvételire készülünk, ahol az egyik felsorolt követelmény szerint "Tudjon egyszerű következtetéseket levonni egyenesen arányos mennyiségek között." Meglepetésemre ez úgy tűnik, probléma, illetve megint felmerült az, hogy mi számít egyszerűnek, mert az megy, hogy ha 2 almám van, akkor azt hogy tudom 2 embernek elosztani, de ha már 6 almám van, akkor mennyi jut 2 embernek, de például pont az idei felvételiben kicsit meg volt bonyolítva, hogy a nagymama 10 palacsintához 20 dkg lisztet használ, akkor 45 palacsintához mennyi liszt kell neki, ezt már nehezen tudtam elmagyarázni, illetve nem vagyok biztos, hogy legközelebb egy hasonló feladatnál nem lesz-e ez probléma (persze próbálok ilyesmi feladatokat keresni még).
A kérdésem az, hogy jól látom, hogy a honlapon ilyen jellegű feladatról nincs videó?
Köszönettel,
Ari Mónika

VÁLASZ

Kedves Mónika!

Valóban nincs külön videó, nem szoktak ilyen kérdéseket feltenni eddig (6.-os anyag az egyenes arányosság, bár ezek végül is logikusan átgondolható következtetések talán már 4.-es szinten is). Arra kell rávezetni, hogy ha 10 palacsintához 20 dkg kell, akkor 1-hez csak 2 dkg, amiből máris látjuk, hogy 45-höz 45 x 2 = 90 dkg. (vagyis érdemes visszamenni 1-re először, csak utána a 45-tel számolni.)

Talán ez így könnyen befogadható lesz neki is.

BBBeáta