KÉRDÉS

Kedves Bea!
Az alábbi 2 feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni, hogy kezdjek hozzá:

1. feladat: Levente elköltötte a zsebpénze felét, kedden a maradék harmadát, szerdán a megmaradt pénze negyedét, és így 300 Ft-ja maradt.
A) Mennyi pénze maradt keddről szerdára?
B)Mennyi pénze maradt hétfőről keddre?
C)Mennyi pénze volt eredetileg?

2. feladat: Három testvér közösen vásárolt egy televíziót. A legidősebb éppen annyi pénzt adott a vételárba, mint a másik kettő együtt. A középső feleannyit fizetett, mint a másik kettő együtt.
A)Mennyibe került a televízió, ha a középső testvér 18000 Ft-ot fizetett?
B)A vételár hányad részét fizette ki a középső testvér?
C)A vételár hányad részét fizette ki a legidősebb testvér?
D)A vételár hányad részét fizette ki a legfiatalabb testvér?

A segítséget előre is köszönöm.

VÁLASZ

Kedves Zsóka!

Ha elakadsz 1-1 feladat megoldásában, az lenne igazán hasznos, ha leírnád, meddig jutottál(hol akadtál el), mert abból sokkal többet tudsz tanulni.

Az első szöveges feladatot rajzolva leggyorsabb megoldani: Rajzolj egy 12 kocka hosszú "szalagot"! Ezen 6 kocka, amit hétfőn elköltött, a maradék 6 kocka harmada: 2 kocka (ennyit költött kedden), a maradék 4 kocka negyede: 1 kocka. Marad 3 kocka =300 Ft, egy kocka tehát pont 100 Ft. A teljes összeg 1200 Ft, és mindent mást le lehet olvasni a "szalag"-ról.

Algebrai megoldást lépésenként végig kell írni: (x a teljes összeg)
ha először x/2-t elköltött, akkor x/2 maradt. Ennek harmada: x/6
ha kedden már x/2+x/6-ot elköltött, akkor ez ugye 4x/6 (közös nevezőre hozás után), vagyis 2x/3, így maradt x/3. Ennek negyede: x/12.
Így szerdán már 2x/3 + x/12-t költött el, ami 8x/12 + x/12 = 9x/12, így a maradék: 3x/12 (vagy x/4), ez tehát 300 Ft. A többire pedig ezután tudsz válaszolni...

A másodikat is próbáld meg lerajzolva. Vagy ha algebrai megoldást szeretnél , annyit segítek az induláshoz, hogy ha a legidősebb annyit adott bele, mint a másik kettő együtt, akkor pont a felét fizette ki! - ez ugye következik... És sztem innen már menni fog..

Ha nem, írj!