KÉRDÉS

Kedves Bea!
A barátaimmal "rákattantunk" a matekra,kezünkbe is akadt egy feladvány,amivel kapcsolatban nem tudunk biztos döntést hozni:
1+4=5
2+5=12
3+6=21
8+11=?
Születtek megoldások: 40,52 és 96 is.
Fogadtunk is,aki veszít a holnapi napot matekozással tölti :)

VÁLASZ

Kedves Gergő!

Az pl. egy lehetséges megoldás, hogy 1x4+1=5; 2x5+2=10; 3x6+3 = 21 (két szám szorzata plusz az első szám). Ha így nézzük, akkor a 96 egy jó megoldás. (8x11+8)

De ezek szerint lehet olyan szabályokat is találni, amihez a 40 illetve az 52 a megoldás. Írjátok meg, lszi, milyen szabállyal jött ki egyik ill. másik eredmény! Érdekel, és nincs időm keresgélni. Köszi, előre is!

Nem szeretem az ilyen feladatokat, mert aki matekból jártas, tudja, hogy ezek igazából nem egzakt matek feladatok. Egy olyan többváltozós függvény hozzárendelési szabályát kéne meghatározni, aminek három számpárhoz rendelt értékeit ismerjük csupán. Ebből még nem határozható meg egy függvény hozzárendelési szabálya egyértelműen. Így a feladatnak NINCS egyértelmű megoldása (matematikai értelemben), csak EGY LEHETSÉGES megoldása az, amire a feladat kitűzője gondolt. De emellett még sok más megoldás lehetséges.