KÉRDÉS

Egy ékszerész eladta a készlet felét és még 4 db-ot, kedden a maradék felét és még 2 db-ot, szerdán 5 ékszert adott el, és így elfogyott az összes ékszere. Menyi ékszere volt hétfőn?

x/2+4*x/2+2+5=0
Ez jó egyenlet hozzá?

VÁLASZ

Az egyenlettel az a baj, hogy a maradék nem ugyanaz, mint amit eladtak. Így az első lépésben felírt (x/2+4)-et ki kellett volna vonni x-ből, majd ennek a felét venni . Továbbá mivel a baloldalon azt számolod össze, mennyit adtak el (és ez az összes ékszer), ezért a jobboldalon x-nek kell állni.

Az ilyen szöveges feladatot egyszerűbb megoldani egyenlet felírása nélkül visszafelé következtetéssel. Azaz először számoljuk ki hány db ékszere volt szerdán, kedden és hétfőn.

Szerdán eladott 5 db ékszert így maradt neki 0 db. Tehát szerdán: 0+5 = 5 db ékszere volt.

Kedden eladta a hétfői maradék felét és még 2-őt. Azaz mielőtt eladott 2-őt 5+2=7 db ékszere volt. Ez a hétfőről maradt ékszer fele, ezért szorozzuk meg 2-vel. 7-szer 2=14. Tehát kedden 14 db ékszerrel kereskedhetett.

Hétfőn eladta készletének felét és még 4-et így maradt neki 14. Tehát mielőtt eladott 4 db ékszert 14+4=18 db ékszere volt. Ez a hétfői készlet fele, ezért szorozzuk meg kettővel. 18-szor 2 =36. Tehát hétfőn 36 db ékszere volt a kereskedőnek.

Heti TOP videók INGYENES tananyagok KÓDOLATLAN hétvégék Tanulási TIPPEK KÜLÖNLEGES ajánlatok

380 ingyenes tananyag!