KÉRDÉS

egy paralelogramma egyik átlója 16 cm hosszú.Ez az átló a paralelogramma egyik szögét 38 és 27 fok nagyságú szögekre osztja. Mekkorák -egész számra kerekítve- a paralelogramma szögei, oldalai, kerülete és területe?
én úgy csináltam, hogy berajzoltam a másik átlóját is és a derékszögű háromszögből koszinusszal számoltam ki az a és b-t és így a=9cm b=10cm-t kaptam.
a megoldásba meg szinusz tétellel van ki számolva és az oldalakra kicsivel eltérőbb eredmény jött ki. Lehet elrontottam vmit vagy a 2 átló nem derékszögekre vágja?
érdekes mert a kerületére ugyanannyi jött ki mint a megoldásba k=38cm
a területe meg 82cm^2 ami csak 2 cm-rel tér el a megoldásban lévőétől.
A másik kérdésem az lenne, hogy ha én tök másképp csinálok meg egy feladatott mint ahogyan a megoldókulcsba be van írva(mert sokszor máshogy csinálom és azok is jók) akkor nem kapok rá pontot?

VÁLASZ

A paralelogramma átlói nem merőlegesek egymásra!! Az a rombusz, aminek tényleg merőlegesek. Tehát sajnos nem jó a megoldásod, valóban szinusz-tétellel kell számolni.

Másik kérdés: ha a megoldásod elve is jó (nem csak az eredmény), akkor el kell fogadnia a tanárnak akkor is, ha nem egyezik meg egyik megoldókulcsban szereplő megoldással sem. Szóval nyugodt lehetsz, ha jól oldasz meg egy példát, meg kell kapnod rá a teljes pontot.