A Tanulási naplóról szülőknek

A tanulási napló láthatóvá teszi számodra gyermeked haladását a matek tananyagban. Így segíti abban, hogy még eredményesebb legyen a tanulásban. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan használd.

Hol találom a Tanulási naplót?

  1. Először lépj be a Matek Oázisba.
  2. A felső menüsor jobb szélén, a Porfil-menüpontban () kattints az Eredményeim menüpontra.
  3. A választási lehetőségek közül kattints a Tanulási naplóra.

Mi minden látszik a Tanulási naplóból?

  • milyen videókat (teszteket, játékokat) nézett meg utoljára a gyermeked ( a múlt is látszik, ha legörgetsz),
  • mennyi időt töltött velük,
  • melyik oldalakon járt,
  • milyen eredményt ért el a kérdésekben.

Ha legalább egy oldalt meghallgat a gyermek, akkor egy percen belül jelzi a Tanulási napló, hogy belekezdett.

Így láthatod, hogy melyik videókkal foglalkozott gyermeked (a megjelölt kis nyilakra kattintva lenyílnak a részletek):

Ezekkel a tananyagokkal foglalkozott
Így mutatja a tanulási napló, hogy melyik tananyagokkal foglalkozott gyermeked. A kis nyilakra kattintva további részletek nyílnak meg.

 

Mennyi időt töltött egy-egy tananyaggal, és melyik kérdésekre válaszolt jól?

Minderre választ kapsz, ha a megnyíló oldalon a "További részletek"- re kattintasz:

Azt is látod, hogy az adott interaktív videó melyik kérdéseire sikerült elsőre(!) helyesen válaszolnia, és melyikre nem.

 

Biztasd gyermekedet, hogy próbáljon meg minden kérdésre válaszolni!

A videókat úgy építettük fel, hogy bárki meg tudja érteni belőle a tananyagot, és tud válaszolni  a kérdésekre, ha elgondolkodik rajtuk. Fontos, hogy ha véletlenül nem ért valamit első hallásra, ne adja fel, hallgassa meg még egyszer, és menni fog!

A kérdéseken való gondolkodás mélyebb megértést ad, ezektől fog igazán gyorsan fejlődni gyermeked.

Igazából nem lehet rossz néven venni a gyerkőcöktől, hogyha netán mindent elkövetnek azért, hogy ne kelljen matekkal foglalkozniuk. Egyáltalán nem meglepő, hogyha esetleg az eddigi rossz tapasztalatai miatt ellenáll mindennek, ami matek. Szerencsére a legtöbb gyerkőcnek elég az, ha egyszer-kétszer megtapasztalja, hogy így valóban lehet érteni a matekot, és ráadásul sikerélménye is lesz vele.

 

Mit tehetsz, ha mégis nehezen áll rá, hogy matekozzon?

Azonban vannak gyerekek, akiknek kell egy kis idő, amíg ez az attitűd egy kicsit pozitívabbá válik. Ha netán ez a helyet, akkor nagyon sokat segíthet, ha eleinte egy kicsit le tudsz ülni mellé. Ezzel azt mutatod neki, hogy ez neked is fontos. És közben biztathatod, megdicsérgetheted. Az első sikerélmények után számíthatsz rá, hogy sokkal szívesebben fog majd leülni a videók elé.

A videókkal önállóan, egyéb segítség nélkül is eredményesen fel tud készülni, amennyiben valóban lelkiismeretesen használja őket.

Azonban, ha nincs időd együtt tanulni vele, akkor a tanulási naplóban bármikor ellenőrizheted, hogy mit dolgozott, és mennyire lelkiismeretesen figyelt és válaszolt. Ne tekintse ezt ő sem a bizalmatlanság jelének, csupán a figyelem és a segítség szándékának.

Biztatásképpen hadd mutassuk meg az egyik kedves diákunk véleményét. Ő már megtapasztalta, hogy a matekot akár szeretni is lehet, pedig neki pótvizsgára kellett felkészülnie.

 

"Esküszöm mindenre, hogy eddig soha senkinek nem sikerült ennyire alaposan megvilágosítania a matek tudásom. Jártam magántanárhoz is online időszak előtt és még ő sem tudta megértetni velem a matekot. Most, hogy az életem egy kisebb lejtőt vett a bukás miatt, eléggé szégyeltem magam. Hála istennek és édesanyukámnak (ő találta meg az oldalt) és tényleg ennek a fantasztikus csapatnak, nélkülük nem sikerült volna. Egész életemben hálás leszek. Érettségi után is csak hálás lehetek, ha az is sikerül. Szívből kívánom a legjobbakat a csapatnak! Ennél jobb, figyelmes és türelmes tanárt/ tanárokat még nem fogtam. Nem tudom már hova hálálkodjak. De nagyon jól sikerült a pótvizsgám és szinte elsők között mentem át. Mindenért hálás vagyok!"                
Szeri Klaudia

 

Több ezer(!) ehhez hasonló véleményt olvashatsz a Vélemény menüpont alatt. Mindezt a pozitív hatást akkor tudjuk elérni, ha megfelelően használja gyermeked, illetve használjátok ti együtt a videókat. (Erről bővebben a Hogyan használd a Matek Oázist? c. útmutatóban olvashatsz.) Felméréseink szerint, akik követik a tippjeinket, és következetesen használják a videókat, mind hasonló dolgokat tapasztalnak. Javul az eredményük és a hozzáállásuk a matekhoz. Ennek az elérésében szeretne nektek is segíteni a tanulási napló.

 

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár
Tavaszi kihívás​​​​​​​
​​​​​​​

TAVASZI KIHÍVÁS

Matekozással most duplán nyerhetsz! 
A jobb jegyen kívűl most Laptop-ot vagy más  értékes nyereményt zsebelhetsz be!