A Tanulási naplóról

A tanulási napló láthatóvá teszi számodra vagy szüleid számára  a haladásodat a tananyagban. Így segíti azt is, hogy minél jobb eredményeket érhess el a tanulásban. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan használd.

 

Hol találom a Tanulási naplót?

  1. Először lépj be a Matek Oázisba.
  2. A felső menüsor jobb szélén, a Porfil-menüpontban () kattints az Eredményeim menüpontra.
  3. A választási lehetőségek közül kattints a Tanulási naplóra.

 

Mi minden látszik a Tanulási naplóból?

  • milyen videókat (teszteket, játékokat) néztél meg utoljára ( a múlt is látszik, ha legörgetsz)
  • mennyi időt töltöttél velük,
  • melyik oldalakon jártál,
  • milyen eredményt ért el a kérdésekben.

Ha legalább egy oldalt meghallgatsz , akkor egy percen belül jelzi a Tanulási napló, hogy belekezdtél.

Így láthatod, hogy melyik videókkal foglalkoztál (a megjelölt kis nyilakra kattintva lenyílnak a részletek):

Ezekkel a tananyagokkal foglalkozott
Így mutatja a tanulási napló, hogy melyik tananyagokkal foglalkoztál. A kis nyilakra kattintva további részletek nyílnak meg.

 

Mennyi időt töltöttél egy-egy tananyaggal, és melyik kérdésekre válaszoltál jól?

Minderre választ kapsz, ha a megnyíló oldalon a "További részletek"- re kattintasz:

Azt is látod, hogy az adott interaktív videó melyik kérdéseire sikerült elsőre(!) helyesen válaszolnod, és melyikre nem.

 

Próbálj meg minden kérdésre válaszolni!

A videókat úgy építettük fel, hogy bárki meg tudja érteni belőle a tananyagot, és tud válaszolni  a kérdésekre, ha elgondolkodik rajtuk. Fontos, hogy ha véletlenül nem értesz valamit első hallásra, ne add fel, hallgasd meg még egyszer, és menni fog! Ha sehogy sem megy, az sem baj, ha tippelsz, utána elmagyarázzuk és meg fogod érteni, hogy miért az a megoldás. Ha esetleg az jutna eszedbe, hogy előrelapozol, aztán vissza és beírod a megfelelő választ, akkor ezt a program nem fogja helyes megoldásnak tekinteni. Hidd el, jobban jársz, ha még egy kis időt szánsz az adott kérdésre, esetleg újra meghallgatod, ami előtte elhangzott, és akkor már fogsz tudni helyesen válaszolni. Így nemcsak a csillagokat tudod megszerezni, hanem az iskolában, a dolgozatokban is jobban teljesítesz majd.

A kérdéseken való gondolkodás mélyebb megértést ad, ezektől fogsz igazán gyorsan fejlődni.

Ha nem szeretsz a tanulással foglalkozni, az teljesen értehető, pláne, ha túl sok kudarcot gyűjtöttél már. Ám ha adnál még egy esélyt magadnak és a tanulásnak, hogy mégis barátságba kerüljetek, akkor engedd, hogy végigvezessünk néhány videón! Meg fogod tapasztalni, hogy így valóban el lehet sajátítani a tananyagot, és ráadásul sikerélményed is lesz. Fontos viszont, hogy a kérdésekből legalábbb 1 csillagot szerezz meg minden videónál!

 

Mit tehetsz, ha mégis nehezen tudod rávenni magad, hogy nekiállj?

Jó, ha van motivációd, tűzz ki egy konkrét célt magad elé. Szeretnél bekerülni egy középiskolába? Egy jobb jegyet szeretnél a következő dolgozatírásnál? Tudod már, hogy mi szeretnél lenni, és oda jobb osztályzatok kellenek? Dolgozz egy közeli, kis cél eléréséért. Nézd meg legalább a témakör első videóját, szánj rá egy fél órát, aztán pedig csinálj valami olyat, amit szeretsz. Folytasd másnap a következő videóval! Az első sikerélmények után számíthatsz rá, hogy sokkal szívesebben fogsz majd leülni a videók elé.

A videókkal önállóan, egyéb segítség nélkül is eredményesen fel tudsz készülni, amennyiben valóban lelkiismeretesen használod őket.

Ha egy ideig nem tudtál foglalkozni a tananyagokkal, akkor a tanulási naplóban bármikor ellenőrizheted, hogy mit dolgoztál, és milyen eredményt értél el. Ha valamelyik videóval nem sikerült csillagot szerezni, vagy csak egyet-kettőt, akkor a következő napon nézd meg újra, biztosan jobban fog már menni.

Biztatásképpen hadd mutassuk meg néhány kedves diákunk véleményét. Egyikük már megtapasztalta, hogy például a matekot akár szeretni is lehet, pedig neki pótvizsgára kellett felkészülnie. A többi tantárgy videóit is hasonló gonddal állítottuk össze, azoknál is ilyen eredményt tapasztalhatsz.

 

"Esküszöm mindenre, hogy eddig soha senkinek nem sikerült ennyire alaposan megvilágosítania a matek tudásom. Jártam magántanárhoz is online időszak előtt és még ő sem tudta megértetni velem a matekot. Most, hogy az életem egy kisebb lejtőt vett a bukás miatt, eléggé szégyeltem magam. Hála istennek és édesanyukámnak (ő találta meg az oldalt) és tényleg ennek a fantasztikus csapatnak, nélkülük nem sikerült volna. Egész életemben hálás leszek. Érettségi után is csak hálás lehetek, ha az is sikerül. Szívből kívánom a legjobbakat a csapatnak! Ennél jobb, figyelmes és türelmes tanárt/ tanárokat még nem fogtam. Nem tudom már hova hálálkodjak. De nagyon jól sikerült a pótvizsgám és szinte elsők között mentem át. Mindenért hálás vagyok   
Szeri Klaudia

 

"Most kaptam meg az értesítést az első angol leckéről. Rendkívül jónak találom. Az óra lassan éjfél felé jár, de alig bírom abbahagyni a tanulást. Rendkívül élvezem és izgatottan várom a folytatást. (...) Nagy segítség, hogy a szavakat külön is megismétli a hölgy, mert az összefüggő szöveg hallatán nekem gyors volt, de így többször meghallgatva érhetővé vált. A nyelvtan számomra teljesen logikus. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget."         
Marika

 

"Nagyon hálás vagyok, hogy kémia oktató program is felkerült a palettára.Nagyon szívesen használom.Mivel szeretnék kémiából érettségizni, nagyon megkönnyíti a felkészülést.Világos, érthető és nagyon élvezhető."                
Zsuzsa

 

Több mint kétezer-ötszáz ehhez hasonló véleményt olvashatsz a Vélemény menüpont alatt. Mindezt a pozitív hatást akkor tudjuk elérni, ha megfelelően használod a videókat. (Erről bővebben a Hogyan használd a Matek Oázist? c. útmutatóban olvashatsz.) Felméréseink szerint, akik követik a tippjeinket, és következetesen használják a videókat, mind hasonló dolgokat tapasztalnak. Javul az eredményük és a hozzáállásuk a tanuláshoz. Ennek az elérésében szeretne neked is segíteni a Tanulási napló.

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár