Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés

Matematika felvételi felkészítő 8. osztály

A sikeres négyosztályos gimnáziumi felvételihez
Ezen az oldalon jelenleg nem tudsz jutalmakat gyűjteni. dicsőségfal

Készülj velünk a felvételire!

Bemutató videók

1. Készülj velünk a felvételire!

Ha középiskolai felvételire készülsz matekból, kattints ide! Segítünk, hogy könnyen vedd az akadályokat. Megmutatjuk, hogy állj neki a felvételinek és az egyes feladatoknak. Néhány bemutató példát is találsz ezen a videón, és elmondjuk, hogyan érdemes velünk tanulni, hogy hatékony és eredményes legyen a matekozás.
A hét legnépszerűbb videója (hétfőnként cseréljük)

1. Egyenes és fordított arányosság

Az egyenes és fordított arányosságot tanulmányozzuk a szöveges feladatokban. Egyenesen és fordítottan arányos mennyiségeket ábrázoljuk grafikonon. Összetartozó értékpárokat foglalunk táblázatba. Példákat, feladatokat oldunk meg egyenes és fordított arányosságra.

Kezdjük az alapfeladatokkal!

1. modul: Törtek

1. Törtek (bevezetés)

Rövid bevezetés a Matek Felvételi Felkészítő Tréninghez és annak 1. moduljához, ahol a törtek lesz a téma. A törtek minden feladatsorban előkerülnek, ezért ez egy kiemelkedően fontos témakör a matematikában. Számolunk törtekkel, és szöveges feladatokat oldunk meg.

2. TESZT: Mit tudsz a törtekről?

Törtek összeadása, kivonása, osztása és szorzása egyszerű számolásos feladatokban és szöveges feladatokban. Ha a teszted eredménye nem éri el a 90%-ot, nézd meg a Törtek I. és Törtek II. videót is az első Számoljunk! (törtek, negatív számok, műveletek) c. témakörben

3. Mit kell tudni a törtekről?

Kiértékeljük a teszt feladatokat. Gyakoroljuk együtt a törtes matek feladatok megoldását! Két törtes feladatot számolunk végig, és egy összetett törtes szöveges feladatot oldunk meg. Pótoljuk a fennálló hiányosságokat. Felhívjuk a figyelmedet arra, hogyan gyakorolj a továbbiakban.

4. Felvételi feladatsor: 2004 M1 1-6. feladat

Bemutatjuk, hogyan oldjuk meg a felvételi feladatokat. Hogyan töltsük ki a bűvös négyzetet. Előkerülnek százalékszámításos szöveges feladatok, terület színezéses kombinatorika feladat, mértékegység átváltások, négyszögek tulajdonságai, törtes szöveges feladat.

5. Felvételi feladatsor: 2004 M1 7-10. feladat

A 2004-es felvételi feladatlap második felét számoljuk végig: Grafikon értelmezése szöveges feladatban, térgeometria (kocka, háló), szöveges matematika feladat, geometria (háromszög szögei és oldalai).
2. modul: Mértékegységek, tizedestörtek

1. Bevezetés (2. modul)

A Matek Felvételi Felkészítő Tréning 2. moduljában a mértékegységek kerülnek középpontba. A mértékek, mértékegységek használata életünkben mindennapos, ezért fontos, hogy alkalmazásukban toppon legyünk. A hosszúság, terület, térfogat, űrmérték, tömeg, idő, szög mértékegységeit ismételjük át, gyakoroljuk az átváltásokat.

2. Feladatok (mértékegységek)

Különböző gyakorló feladatokat, műveleteket oldunk meg a mértékegységekkel, mértékegység átváltásokat végzünk. Szöveges feladatokat oldunk meg, kiszámoljuk a téglatest és egy henger térfogatát, arányszámításra is sor kerül.

3. Felvételi feladatsor: 2008 M2 1-5. feladat

Oldjuk meg együtt a 2008-as felvételi feladatsor 2. feladatlapjának első feladatait! Algebrai számításokat végzünk. Keresd meg az összes lehetőséget: hány trapéz jön létre a háromszögekben? Mértékegység átváltásokra kerül sor. Adatokat olvasunk le grafikonról, szöveges feladatokat végzünk.

4. Felvételi 2008 2. feladatsor 6-10. feladat

Gyakoroljuk a felvételi feladatok megoldását a 2008-as felvételi nehezebb feladataival! Szöveges geometriai feladatokat (háromszög szöge, területe), számjegyekkel kapcsolatos szöveges feladatokat oldunk meg. Igaz vagy hamis az állítás? Térgeometriai feladatokra is sor kerül: térfogat- és felszínszámítás. Gyakoroljuk az arányos osztást.

Arányosság, százalék

3. modul: Arányok, arányosságok

1. Bevezetés (3. modul)

A 3. modulban az arány, arányosság a téma. Az arányosság gyakran előkerül szöveges matematikai feladatokban, ezért kiemelten foglalkozunk az arányosság témakörrel. Bemutatunk néhány szöveges feladatot, melyek arányokról szólnak, majd segítünk ezt a témát is megérteni.

2. Feladatok megoldása

Az előző videón bemutatott szöveges matek feladatokat oldjuk meg. Szó lesz arányosságról, arányos osztásról, egyenes és fordított arányosságról.

3. Felvételi feladatsor: 2006 M2 1-6. feladat

Oldjuk meg együtt a 2006-os 2. feladatlap első feladatait! Műveleteket végzünk törtekkel, pozitív és negatív egész számokkal. Megkeressük a legnagyobb közös osztót. Átlagot számolunk. Ötszög oldalszínezéses kombinatorikai feladatot, arányszámításos szöveges feladatot, igaz-hamis feladatot végzünk. Diagramot értelmezünk.

4. Felvételi feladatsor: 2006 M2 7-10. feladat

Oldjuk meg együtt a 2006-os felvételi 2. feladatlapjának nehezebb feladatait! Számjegyekkel kapcsolatos szöveges feladatokat, síkgeometriai feladatokat találsz itt: A kartonnak mekkora része lett hulladék? Térgeometriai feladatokat oldunk meg: kocka felszíne, térfogata. Szöveges matematika feladatok várnak.
4. modul: Százalék

1. Bevezetés (4. modul)

A Matek Felvételi Felkészítő Tréning 4. moduljában a százalékszámítás a téma. A százalékszámítás minden matek feladatsorban előfordul, ezért alaposan körüljárjuk ezt a témakört is.

2. Felvételi feladatsor: 2007 M1 1-6. feladat

Oldjuk meg együtt! Egyszerű műveleteket végzünk egész és tört számokkal. Háromszöges kombinatorikai feladatot és méretarányos (térképes) szöveges feladatot oldunk meg. Grafikont értelmezünk. Számjegyekkel kapcsolatos szöveges feladat és geometriai feladat is vár: háromszög szögei és oldala.

3. Felvételi feladatsor: 2007 M1 7-10. feladat

Oldjuk meg együtt a felvételi feladatsor nehezebb feladatait! Számjegyekkel kapcsolatos szöveges feladat, Igaz vagy hamis? feladat, térgeometriai feladat - test felszíne, térfogata, élei, lapjai - és százalékszámításos szöveges feladat vár.

Egyenletek és szövegesek

5. modul: Algebra és egyenletek

1. Bevezetés (5. modul)

Ebben a modulban az a célunk, hogy az egyenletek megoldásában minél profibbá válj. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a betűs kifejezésekkel is jól tudjál bánni, így e modulban átismételjük, amit a matematikában a betűs kifejezésekről tudni kell.

2. Felvételi feladatsor: 2005 M1 1-6. feladat

Ezen a videón a 2005-ös feladatlap első hat feladatát számoljuk végig. Racionális számokkal, százalékszámításos szöveges feladattal, kombinatorikai és gráfos feladattal, arányszámításos szöveges feladattal fogunk dolgozni.

3. Felvételi feladatsor: 2005 M1 7-10. feladat

A 2005-ös felvételi feladatsor második részét oldjuk meg együtt. Grafikonokat értelmezünk, geometriai szöveges feladatokat oldunk meg: terület, oldal, háromszög szögei, négyzet területe. Szöveges feladatot oldunk meg egyenlettel.
6. modul: Szövegesek, egyenlőtlenségek

1. Bevezetés (6. modul)

A 6. modulban a szöveges feladatokkal foglalkozunk, mert a szöveges feladatok nagy súllyal szerepelnek a felvételi feladatokban. A célunk, pótold a hiányosságaidat és gyakorold a szöveges feladatok megoldását, hogy igazán profivá válj bennük. Az egyenlőtlenségek bár kisebb súllyal, ritkábban szerepelnek a felvételiben, ebben a modulban azokat is átnézheted.

2. Nehezebb szöveges feladatok

Összetett, bonyolult és törtes szöveges feladatok megoldásának titkait boncolgatjuk ezen a videón. Ha szépen sorban, lépésről lépésre minden mondatból kiírod, esetleg lerajzolod az adatokat és összefüggéseket, végül kikerekedik a megoldás. Gondolkozzunk együtt, hogy aztán önállóan is meg tudd oldani a hasonló nehezebb szöveges feladatokat!

3. Felvételi feladatsor: 2009 M2 1-6. feladat

Táblázat hiányzó adatainak meghatározása; Szöveges kombinatorikai feladat; Mértékegység átváltások; Halmazábrás, arányszámításos, geometriai (szög, oldal, terület) szöveges feladatok.

4. Felvételi feladatsor: 2009 M2 7-10. feladat

Számsorozatos szöveges feladat; Igaz vagy hamis? Geometriai szöveges feladat (oldal, terület, felszín); Egyenlettel megoldható szöveges feladat.

Síkgeometria és oszthatóság

7. modul: Háromszögek, négyszögek

1. Bevezetés (7. modul)

A 4. modulban a geometria témakör kerül középpontba. Átnézzük, hogy mi mindent kell tudni a háromszögekről, négyszögekről és a sokszögekről, mert a felvételi feladatsorokban is jó néhány geometriai feladat van.

2. Felvételi feladatsor: 2008 M1 1-6. feladat

Rövid műveletek; Szöveges feladat; Műveletek mértékegységekkel, átváltások; Grafikon értelmezése; Egyenlettel megoldható szöveges feladat; Geometria (szimmetrikus trapéz oldalai, szögei).

3. Felvételi feladatsor: 2008 M1 7-10. feladat

Számsorozatos szöveges feladat; Geometria: Igaz vagy hamis az állítás? Térgeometriai szöveges feladat (terület, térfogat); Arányszámításos szöveges feladat.
8. modul: Számelmélet

1. Bevezetés (8. modul)

Ebben a modulban a számelmélettel kapcsolatos ismereteket tekintjük át: oszthatósági szabályok, prímszámok, osztási maradékok...; Ismétléshez nézd végig a Számelmélet I. és Számelmélet II. videókat.

2. Felvételi feladatsor: 2004 M2 1-10. feladat

Ezen a videón a 2004. évi második felvételi feladatsor tíz feladatát látod (megoldás nélkül). Próbáld meg 45 perc alatt megoldani a feladatsort, mind a tíz feladatot. Ha elkészültél nézd meg a megoldásokat tartalmazó videókat.

3. Felvételi feladatsor: 2004 M2 1-6. feladatok megoldásai

Írd be az ábrába a hiányzó számokat! Százalékszámításos szöveges feladat; Háromszöges kombinatorikai feladat; Mértékegység átváltások; Igaz vagy hamis? Arányszámításos szöveges feladat.

4. Felvételi feladatsor: 2004 M2 7-10. feladatok megoldásai

A 2004. évi felvételi feladatsor megoldásait találod ezen a videón. Grafikon értelmezése; Dobókockás feladat; Egyenlettel megoldható szöveges feladat; Geometriai szöveges feladat (derékszögű trapéz szögei, oldalai).

Térgeometria és grafikonok

9. modul: Testek hálója, felszíne, térfogata

1. Bevezetés (9. modul)

Minden felvételi feladatsorban szerepel térgeometria is: felszín, térfogat számítás. Ahhoz, hogy ezekkel a feladatokkal jól boldogulj, tisztában kell lenni az alapokkal. Ezeket az ismereteket megtalálod a Geometria II. fejezet első három videóiban.

2. Felvételi feladatsor: 2009 M1 1-6. feladat

Műveletek törtekkel, pozitív és negatív egész számokkal; Műveletek mértékegységekkel; Pénzérmés kombinatorikai feladat; Grafikon értelmezés; Igaz vagy hamis? Geometria (háromszög szögei, oldala).

3. Felvételi feladatsor: 2009 M1 7-10. feladat

Számsorozatos szöveges feladat; Egyenlettel megoldható szöveges feladat; Térgeometria: téglatest felszíne, térfogata; Szöveges feladat.
10. modul: Grafikonok

1. Függvények, grafikonok

Meghatározzuk, definiáljuk, mi a függvény, mi az alaphalmaz, képhalmaz, értelmezési tartomány, értékkészlet. Megrajzoljuk a függvények grafikonját. Egyéb grafikonokkal is foglalkozunk. Adatok ábrázolunk oszlopdiagrammal, vonaldiagrammal, kördiagrammal.

2. Felvételi feladatsor: 2006 M1 1-6. feladat

Egyszerű, rövid műveletek; Kombinatorikai feladat; Szabályjáték; Diagramok értelmezése; Geometria: Igaz vagy hamis? Paralelogramma szögei, rombusz kerülete.

3. Felvételi feladatsor: 2006 M1 7-10. feladat

A 2006. évi felvételi feladatsor utolsó négy feladatát nézzük át együtt: számjegyekkel kapcsolatos, egyenlettel megoldható szöveges feladatok, térgeometriai feladat: négyzetes oszlop festése. (8.-os felvételi feladatsor, 6.-osoknak)

Kombinatorika és sorozatok

11. modul: Hányféleképpen?

1. Bevezetés (11. modul)

A 11. modulban azokkal a feladatokkal foglalkozunk, ahol össze kell gyűjteni a lehetséges eseteket. (pl.: Hányféle színezés lehetséges?) Ilyen feladat minden felvételi feladatsorban előfordul, ezért gyakorlásnak, ismétlésként nézd meg a Hányféleképpen című videónkat.

2. Felvételi feladatsor: 2005 M2 1-6. feladat

Százalékszámításos szöveges feladat; Hányféle színezés lehetséges? Számjegyes szöveges feladat; Igaz vagy hamis? Arányszámításos szöveges feladat.

3. Felvételi feladatsor: 2005 M2 7-10. feladat

Grafikon értelmezés; Térgeometriai feladat (kocka); Arányszámításos szöveges feladat; Geometria (háromszög szögei). (8.-os felvételi feladatsor, 6.-osoknak)
12. modul: Sorozatok

1. Bevezetés (12. modul)

Az utolsó modulban a sorozatok témakört ismételjük át, mert a felvételin rendszeresen szerepelnek sorozattal kapcsolatos feladatok is. Ismétlésként a Sorozatokról általában és a Számtani sorozatok című videókat nézd meg.

2. Felvételi feladatsor: 2007 M2 + útmutató (praktikus tanácsok)

Ebben a videóban a 2007. évi második felvételi feladatsor feladatait láthatod (megoldás nélkül). Oldd meg önállóan mind a tíz feladatot (ha lehet 45 perc alatt) úgy, mintha a felvételin lennél.

3. Felvételi feladatsor: 2007 M2 1-6. megoldások

Egyszerű, rövid számolások; Kombinatorika: Hányféle sorrend lehetséges? Arányszámításos szöveges feladat; Grafikon értelmezés; Egyenlettel megoldható szöveges feladat; Geometria: területszámítás.

4. Felvételi feladatsor: 2007 M2 7-10. megoldások

Számkombinációs szöveges feladat; Igaz vagy hamis? Térgeometria: test lapjai, élei, felszíne, térfogata; Százalékszámításos szöveges feladat.

Tematikus videók az alapok erősítéséhez

Számok és műveletek

1. Törtek I. (egyszerűsítés, összeadás, kivonás)

Átismételjük a törtek jelentését, ábrázolását a számegyenesen, egyszerűsítését és bővítését. A vegyes számokról is tanulunk. Műveleteket végzünk a törtekkel: egyenlő és különböző nevezőjű törtek összeadása és kivonása (közös többszörös). Feladatokkal gyakorlunk.

2. Törtek II. (szorzás, osztás)

Hogyan szorozzunk, osszunk törtet egész számmal? Mi a számok törtrésze? Törtet szorzunk, osztunk törttel. Egész számot osztunk törttel. Feladatokkal gyakorlunk.

3. TESZT: Törtek I.

Gyakorlás: törtek

Tedd próbára tudásod a törtek egyszerűsítése, bővítése, különböző nevezőjű törtek összeadása és kivonása terén! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. TESZT: Gyakorlás
Törtek II. (műveletek törtekkel)

Műveletek törtekkel

Tedd próbára tudásod a tört törttel és egész számmal való szorzása, osztása, törtek összeadása, kivonása, egyszerűsítése terén! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

5. Egész számok I.
(összeadás-kivonás)

A negatív és pozitív egész számok összeadását, kivonását gyakoroljuk. Számegyenesen szemléltetjük. Alkalmazásukat nézzük át matek feladatokban, példákban.

6. Egész számok II.
(szorzás-osztás-hatványozás)

Pozitív és negatív egész számok szorzását, osztását gyakoroljuk pozitív és negatív egész számokkal. Hogyan változnak az előjelek? Gyakoroljuk a hatványozást: Pozitív és negatív egész számok hatványa. Megnézzük, mi történik páros és páratlan számú negatív tag szorzata esetén. Átismételjük a műveleti sorrendről szóló tudnivalókat.

7. TESZT: Egész számok összeadása, kivonása

Gyakorló feladatokat találsz a pozitív és negatív egész számok hozzáadása (és kivonása) pozitív és negatív egész számhoz (egész számból) témában. Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

8. TESZT: Egész számok összeadása, kivonása /b

További gyakorló feladatok várnak a pozitív és negatív egész számok hozzáadása (és kivonása) pozitív és negatív egész számhoz (egész számból) témában. Tedd próbára tudásod!

9. Tizedestörtek

Miért hívjuk törtnek a tizedestörteket, ha nincs bennük törtvonal? Megvizsgáljuk a helyiérték és a negatív hatvány viszonyát. Mi a közelítő érték? Műveleteket végzünk tizedestörtekkel: tizedestörtek összeadása/kivonása tizedestörttel (tizedestörtből), tizedestört szorzása/osztása (10-zel, 100-zal, 1000-rel), tizedestörttel és egész számmal. Összetett feladatokat oldunk meg.

10. TESZT: Gyakorlás
Tizedestörtek

Tedd próbára tudásod a tizedestörtek összeadása/kivonása tizedestörttel (tizedestörtből), tizedestört szorzása/osztása tizedestörttel, egész számmal (10-zel, 100-zal, 1000-rel) terén! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.
Mértékegységek

1. Mértékegységek I.

Átismételjük a méréssel, mennyiségekkel kapcsolatos tudnivalókat: Hosszúság mértékegységei, terület mértékegységei, térfogat mértékegységei. Gyakoroljuk az átváltásokat. Szorozni vagy osztani kell a váltószámokkal? Feladatok oldunk meg az átváltások gyakorlására.

2. Mértékegységek II.

Átismételjük az űrmérték, tömeg, idő, szög mértékegységeit. Mennyiségekről, átváltásokról, váltószámokról tanulunk. Mértékrendszerek közötti kapcsolatokról lesz szó. Példákat, feladatokat oldunk meg az átváltások gyakorlására.

3. TESZT: Gyakorlás
Mértékegységek

Tedd próbára tudásod a mértékegységek terén: hosszúság, terület, térfogat, űrmérték, tömeg, idő, szög! Mértékegység átváltások gyakorlása: átváltások kisebb mértékegységből nagyobba vagy nagyobból kisebbe. Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.
Arányosságok, százalék

1. Egyenes és fordított arányosság

Az egyenes és fordított arányosságot tanulmányozzuk a szöveges feladatokban. Egyenesen és fordítottan arányos mennyiségeket ábrázoljuk grafikonon. Összetartozó értékpárokat foglalunk táblázatba. Példákat, feladatokat oldunk meg egyenes és fordított arányosságra.

2. Arányok, arányos osztás

Mennyiségek arányának kiszámítását, az arányos osztást gyakoroljuk példákon, feladatokon keresztül. Az arányos osztást megtaláljuk szöveges feladatokban, geometriai alakzatok, szakaszok arányát hasonlítjuk össze, hosszát számoljuk ki arányos osztás segítségével.

3. TESZT: Gyakorlás
Arányosság

Oldd meg önállóan a szöveges feladatokat az egyenes arányosság, fordított arányosság, arányos osztás gyakorlásához! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.

4. Százalékszámítás I.

Oldd meg a százalékszámításos szöveges feladatokat, és ellenőrizd a megoldásaidat! Átismételjük, mi a százalék (%), századrész, százalékérték, százalékláb, kamat. Szöveges matek feladatokat, példákat oldunk meg.

5. Százalékszámítás II.

Hogyan lehet kiszámolni százaléklábat? Hány százaléka egy mennyiség egy másik mennyiségnek? Számoljuk ki a százalékalapot a százalék alapján! Szöveges matek faladatokat oldunk meg, gyakoroljuk a százalékszámítást.

6. TESZT: Gyakorlás
Százalék

Tedd próbára tudásod a százalékszámítás terén: Százalékérték, százalékláb, százalékalap, századrész meghatározása! Oldd meg a feladatokat önállóan! Kiértékelés után levezetjük a megoldást lépésről lépésre.
Függvények

1. Függvény-transzformációk 1. rész

Ezen a videón nagyon látványosan mutatjuk be a legalapvetőbb függvénytranszformációkat. Azokat a függvénytranszformációkat gyakorolhatod itt be a másodfokú függvények példáján, melyek a függvények x-tengellyel illetve y-tengellyel párhuzamos eltolását eredményezik. Merre toljuk el a függvény grafikonját, ha a függvény értékéhez adunk hozzá (értékéből vonunk ki) egy számot? Merre toljuk el a függvény grafikonját, ha az x értékéhez adunk hozzá (értékéből vonunk ki) egy számot? Ezekre a kérdésekre kaphatsz kimerítő választ.

2. Függvény-transzformációk 2. rész

Ez a videó függvénytranszformációk közül a függvények nyújtásával foglalkozik. Ha egy számmal szorzunk egy függvényt, akkor az y tengely irányában vagy nyújtani kell, vagy épp ellenkezőleg, "össze kell nyomni". És az sem mindegy, hogy pozitív, vagy negatív számmal szorzunk. Ezzel a videóval az ilyen típusú transzformációkat alaposan begyakorolhatod.

3. Függvénytípusok

A különböző függvénytípusokkal foglalkozunk. A legegyszerűbb függvények a lineáris függvények, ezeknek a tengelymetszetét és a meredekségét kell tudnunk. További függvénytípusok: másodfokú függvény, hatványfüggvény, abszolútérték függvény, négyzetgyökfüggvény, törtfüggvény. Feladatokkal, példákkal gyakorlunk.
Algebra, egyenletek, szövegesek

1. Az algebra alapjai 1.

Átismételjük az algebrai (betűs) kifejezések használatát a matematikában. Algebrai kifejezések felírását gyakoroljuk szöveges feladatból. Algebrai kifejezések átalakítása: egynemű kifejezések összevonása, zárójelek felbontása. Példákat oldunk meg algebrai kifejezések megoldására.

2. Az algebra alapjai 2.

Az algebrai (betűs) kifejezésekről lesz szó bővebben: Kiemelések, összevonások, többtagú kifejezés szorzása többtagúval, szorzattá alakítás, műveletvégzés. Algebrai átalakításokat gyakorlunk.

3. Az algebra alapjai 3. (törtek)

Bemutatjuk a tört alakú algebrai (betűs) kifejezéseket a matematikában. Mihez kezdjünk, ha betűkkel találkozunk a tört számlálójában és nevezőjében? Műveleteket végzünk algebrai törtekkel: összeadás/kivonás, szorzás/osztás. Gyakorló feladatokat oldunk meg.

4. Mérlegelv

Az egyenlő mennyiségek egyforma változtatásáról lesz szó. Ez a mérleg-elv. Zárójelek felbontására, összevonásokra, tört eltüntetésére kerül sor. Egyenletrendezést végzünk: azonos kifejezések egy oldalra rendezése, ismeretlen (x) kifejezése, behelyettesítés, ellenőrzés. Gyakorló feladatok várnak.

5. További egyenletek

Egyenletek megoldását gyakoroljuk: zárójelfelbontás, átalakítások, tört eltüntetése, egyenletrendezés, ismeretlen kifejezése. Előfordul, hogy nincs megoldása az egyenletnek. Azonosságról is beszélünk. Átismételjük a számhalmazokat: természetes számok, pozitív és negatív egész számok, racionális számok, irracionális számok, valós számok.

6. Szöveges feladatok 1.

A szöveges feladatok a matematikában igazi mumusnak számítanak, pedig nem kell tőlük megijedni. Bebizonyítjuk, hogy egyáltalán nem olyan bonyolultak, mint első ránézésre tűnnek. Megmutatunk néhány trükköt a szöveges feladatok megoldásához.

7. Szöveges feladatok 2.

További szöveges feladatokat találsz a gyakorlásra. Típusfeladatok: keverési feladatok, munkavégzéses feladatok, helyiértékes (számjegyekkel kapcsolatos) feladatok. Meglátod, a végére Te is belejössz!

8. TESZT: Gyakorlás
Szöveges feladatok

Tedd próbára a tudásod szöveges feladatokkal!

Arányosságok, százalékszámítás, és más feladattípusok, ha szépen sorban, lépésről lépésre haladva olvasod és értelmezed a feladatot, biztosan fel fogod tudni íni a megfelelő összefüggést. Kiértékelés után levezetjük a megoldást, hogy végül minden világos legyen.

9. Egyenlőtlenségek

Végignézzük, hogy alkalmazhatóak-e egyenlőtlenségek megoldásánál azok a lépések, amiket az egyenletek levezetésénél megszoktunk! Ha negatív számmal osztunk vagy szorzunk, az egyenlőtlenség iránya megváltozik! Oldd meg az egyenlőtlenségi feladatokat! Állapítsd meg, van-e megoldás!
Síkgeometria

1. Háromszögek (+ Pitagorasz-tétel)

Háromszögek nevezetes vonalait, nevezetes pontjait nézzük át. A háromszögek belső szögeit, külső szögeit, a háromszög oldalait vizsgáljuk. Derékszögű háromszögekről, egyenlő szárú háromszögről és további speciális háromszögekről lesz szó: egyenlő oldalú háromszög, egyenlő szárú derékszögű háromszög. Átismételjük a Thalesz-tételt, a Thalesz-körről tanultakat és a Pitagorasz tételt.

2. Négyszögek, sokszögek

Négyszögek belső szögeit vizsgáljuk. Speciális négyszögekről, tengelyesen és középpontosan szimmetrikus négyszögekről tanulunk. Megmutatjuk, hogyan számold ki a négyszögek kerületét, területét. Feladatokat oldunk meg deltoiddal, rombusszal, húrtrapézzal kapcsolatban. Sokszögekről tanulunk: átlók száma n-szögben, n oldalú sokszög belső szögeinek összege. Szabályos sokszögekről lesz szó.

3. Gyakorló feladatok

Szöveges feladatokat oldunk meg a háromszögekről és a négyszögekről tanultak alkalmazására. Mekkora a kerülete és a területe? Mekkorák a szögei? Mekkora a magassága? Mekkorák az átlói? Mekkorák az oldalai?
Térgeometria

1. Testek felszíne

Hogyan számítjuk ki a téglatest és a kocka felszínét?

A testek felszíne a határoló lapok területeinek összege. Ehhez a területszámítást kell ismernünk, a téglalap és a négyzet területét. Átismételjük a mértékegységeket, mértékegység váltásokat.

2. Testek térfogata

Megtanuljuk kiszámítani a téglatest és a kocka térfogatát.

Mekkora helyet foglalnak el a térben a testek? Ezt mutatja meg a térfogat. Mértékegysége a köbméter, köbcentiméter. Feladatokkal gyakorlunk.

3. Hasábok I. Hasábok tulajdonságai, felszínük

Hasábokról, az egyenes hasáb tulajdonságairól, jellemzőiről tanulunk. Megmutatjuk, hogyan számoljuk ki a hasáb felszínét. Példákkal, feladatokkal gyakorlunk.

4. Hasábok II. - Hasábok térfogata

Hasábok térfogatának kiszámítását tanuljuk meg. Egyenes és ferde hasábok, trapéz alapú hasáb, hatszög alapú hasáb, háromszög alapú hasáb térfogatát is ki tudjuk számolni. Gyakorlófeladatokat oldunk meg.

5. Henger I. - Alapfogalmak és a felszín

A hengert meghatározó adatokat vesszük sorba: henger alkotója, alapja. Megtanuljuk kiszámítani a henger palástját, henger alapterületét, henger felszínét. Feladatokkal gyakorlunk.

6. Henger II. - A henger térfogata

A henger térfogatának kiszámítását tanuljuk meg. Vajon mennyi narancslé fér a pohárba? Gyakorló feladatok, vegyes feladatok oldunk meg hengerrel.
Kombinatorika, sorozatok, számelmélet

1. Hányféleképpen?

Hogyan lehet meghatározni az összes lehetőséget, amikor valami többféleképpen is bekövetkezhet? Különféle érdekes szöveges feladatokat oldunk meg, amihez kombinatorikai ismereteinkre lesz szükség.

2. Sorozatokról általában

Már alsó tagozatban is kellett megoldanod ilyen feladatokat, hogy: Folytasd a sorozatot! Mi ennek a sorozatnak a következő tagja? Mi a sorozat képzési szabálya? Mennyi az első 10 tag összege? Erről tanulunk most magasabb szinten. Példákkal, feladatokkal gyakorlunk.

3. Számtani sorozatok

Bemutatjuk a számtani sorozatokat, amikor az egymást követő tagok különbsége állandó. Mi a sorozat differenciája (különbsége)? Meghatározzuk a sorozat n-edik tagját. Kiszámítjuk az első n tag összegét. Példákkal, feladatokkal gyakorlunk.

4. Oszthatóság, prímek

A számelmélet alapjait vesszük sorra: osztó, oszthatóság, legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös, prímek, prímtényezős felbontás, relatív prímek. Átismételjük az oszthatósági szabályokat: Mikor osztható egy szám kettővel (néggyel, öttel, hárommal, nyolccal, kilenccel)? Példákat sorolunk, feladatok oldunk meg.

5. Maradékok, végződések

Páros és páratlan számok összegével, szorzatával foglalkozunk. Átismételjük a maradékos osztásról tanultakat: Mennyi egy szám maradéka 5-tel (hárommal, néggyel, hattal, ...) osztva? Osztható-e egy szám 16-tal? Hányszor van meg benne a 75? Mik a prímtényezők? Feladatokkal gyakorlunk.

További felvételi feladatsorok

2022. évi felvételi feladatsor

1. 2022. I. feladatsor 1-6. feladat

A 2022. első feladatsor első 6 feladata

Számolási feladat

Határozd meg az A, B, C és D értékét!

A = 36 : (5 · 4)
B = 24 és 9 legkisebb közös többszöröse
C-nek kétharmada 32

Mértékegységek

Tedd igazzá az alábbi egyenlőségeket a hiányzó mérőszámok beírásával!
15000 g + 3 kg =
1700 cm3 +........dm3 = 4700 cm3

Számold össze a lehetséges eseteket!

Az alábbi ábra tíz négyzetből áll. Öt négyzetbe kell X-et írnod.
A számok azt jelzik, hogy hány, ezekkel a négyzetekkel szomszédos négyzetbe kell X-et írnod.
Két négyzet szomszédos, ha van közös oldaluk vagy csúcsuk.
A számokat tartalmazó négyzetbe nem kerülhet X.

Elemezd a grafikont

Egy vasútmodell két mozdonya (A és B) két, egymással párhuzamosan lerakott sínen mozgott előre és hátra.

Háromszögekkel kapcsolatos feladat

Az alábbi ábrán vázolt ABCD négyszög AD oldalán lévő P pont úgy helyezkedik el, hogy a CP szakasz felezi a C csúcsnál lévő szöget, valamint CD = CP és PB = AB.
Az ábrán megadtuk két szög nagyságát.
(Az ábra csak tájékoztató jellegű vázlat, nem pontos méretű.)

Szöveges feladat

p>Tibi az első félévben összesen 15 érdemjegyet szerzett matematikából. Az eredmények közül négy darab hármas volt, a többi négyes vagy ötös. Tibi 15 érdemjegyének átlaga 4,2 lett. Hány ötöst kapott Tibi matematikából az első félévben?

2. 2022. I. feladatsor 7-10. feladat

A 2022. évi első feladatsor 7-10. feladatainak megoldásai.

2010 - 2011 - 2012. évi felvételi feladatok

1. 2010. I. feladatsor 1-6. feladat + megoldások

Szabályjáték; Műveletek mértékegységekkel, átváltások; Kombinatorika: Hányféle megoldás lehetséges? Kördiagram értelmezése; Igaz vagy hamis? Geometria: téglalap oldalai, átlói, területe.

2. 2010. I. feladatsor 7-10. feladat

Ebben a videóban a 2010. évi első felvételi feladatsor 7-10-es feladatait láthatod (megoldás nélkül). Oldd meg a feladatokat önállóan, s csak akkor kattints a következő videóra, ha végeztél a feladatokkal.

3. 2010. I. feladatsor 7-10. feladat megoldásai

Geometriai feladat: szabályos hatszög; Egyenlettel megoldható szöveges feladatok; Térgeometriai feladat: test éle, térfogata.

4. 2011-es I. felvételi feladatsor
(Hangosítás nélkül)

Felvételi vizsga 2011

A feladatokat és a részletes megoldásokat találod ebben a videóban: számolás, mértékváltás, összes lehetséges eset felsorolása, grafikon értelmezése, sík és térgeometria, szöveges feladatok.

5. 2012-es I. felvételi feladatsor
(Hangosítás nélkül)

Felvételi vizsga 2011

A feladatokat és a részletes megoldásokat találod ebben a videóban: számolás, mértékváltás, összes lehetséges eset felsorolása, grafikon értelmezése, sík és térgeometria, szöveges feladatok.

2013 - 2014. évi feladatok

1. 2013-as felvételi feladatsor
(Hangosítás nélkül)

A 2013. évi központi felvételi feladatsor

A feladatokat és a megoldásokat is megtalálod részletesen kidolgozva. Számolnod kell és mértékegységeket átváltani, táblázatot értelmezni. Szerepel a hatványozás, a százalékszámítás és a koordinátarendszer is. Meg kell oldanod szöveges és térgeometriai feladatot is.

2. Oldjuk meg együtt a 2014-es felvételi feladatait! (1.)

A 2014-es felvételi feladatsor első 7 példájának interaktív megoldása. Nézzük át együtt ezeket a tanulságos feladatokat!

3. A 2014-es felvételi utolsó feladatai

A 2014-es központi felvételi feladatsor 8.-9.-10. feladata

Oldjuk meg együtt a két nehéz szöveges feladatot és a térgeometriai példát.

4. A 2014-es középiskolai felvételi 10. feladata

A 2014 évi 8.-os felvételi utolsó kérdése szokatlanul nehéznek bizonyult. Nézzük meg a feladatot, és hogy hogyan is lehetett megoldani.
2015 - 2016. évi feladatok

1. 2015. I. feladatsor 1-6.feladat
(Hangosítás nélkül)

Lépésről lépésre az 1.-6. feladatok megoldásai

Váltsd át a mértékegységeket, sorold fel az összes lehetséges esetet, értelmezd a táblázatot, diagramot, határozd meg a háromszögek szögeit, és a pontok jelzőszámait a koordináta-rendszerben.

2. 2015. I. feladatsor 7-10.feladat
(Hangosítás nélkül)

Folytassuk a 2015-ös feladatok megoldását!

Néhány állítás vár rád, aztán szöveges feladat törtekkel, százalékszámítással, egy kis térgeometria, és még egy szöveges feladat. A feladatok után itt is megmutatjuk a részletes levezetést.

3. A 2016-os felvételi megoldásai
(Hangosítás nélkül)

Nézd meg a feladatok levezetéseit, a részletes megoldásokat. Sok szép feladat: mértékegységek, háromszög szögei, arányosság, testek, egy térkép, egy grafikon és még több érdekes kérdés.
2018 - 2019. évi feladatok

1. 2018. I. feladatsor 1-5. feladat

A 2018. évi I. feladatsor 1-5. példáit oldjuk meg: osztók, prímszámok keresése, hatványozás, számolás törtekkel, mértékváltás, összes lehetséges eset megkeresése, táblázat elemzése és egy geometriai feladat.

2. 2018. I. feladatsor 6-10. feladat

Folytatjuk a 2018. évi első feladatsort. Szöveges feladatokat oldunk meg, értelmezzük, rajzot készítünk. Függvényekről szól egy kérdés, aztán törteket hasonlítunk össze, és akad geometriai feladat is, síkban és térben egyaránt.

3. 2019. I. feladatsor 1-6. feladat

A 2019. évi I. felvételi feladatsor első 6 példáját oldjuk meg: számolás törtekkel, mértékegységek, összes lehetőség felsorolása, grafikon értelmezése, szögek kiszámítása, szöveges feladat.

4. 2019. I. feladatsor 7-10. feladat

Megoldjuk a 2019. évi I. feladatsor utolsó feladatait. Két nehéz szöveges feladat, újdonság az átlagszámítással kapcsolatos feladat. Van egy térgeometria példa, valamint egy biztos - lehetséges - lehetetlen kérdéssor.
2020. évi feladatok

1. 2020. II. feladatsor 1-7. feladat

A 2020. évi II. felvételi feladatsor első 6 példáját oldjuk meg: számolási feladatok, mértékváltás, összes lehetséges eset felsorolása, kördiagram értelmezése, geometria feladatok, állítások biztosak, lehetségesek vagy lehetetlenek.

2. 2020. II. feladatsor 8-10. feladat

A 2020. évi második feladatsor utolsó feladatait is megoldjuk.

Egy térgeometria feladat, szükséged lesz némi térlátásra, és ugye tudod, hogyan számoljuk a felszínt? Még két nehéz szöveges feladat is vár rád, törtekkel, százalékszámítással.

Bea
Hiába jó valaki matekból, amit a felvételin kérdeznek, elég távol áll az iskolai tananyagtól.
A szokásos felvételi felkészítőkkel szemben szisztematikusan felkészítünk a típusfeladatok megoldására, rendszerezzük az ismereteidet, és még a hiányosságaidat is villámgyorsan pótolhatod a tematikus videókról. A tananyagok a matematikai képességeidet jelentősen fejlesztik.
Felvételi feladatsorok - A korábbi felvételik feladatait interaktívan feldolgozva találod itt meg. Ezek segítik, hogy rutinos feladatmegoldóvá válj.

Hogy jól sikerüljön a FELVÉTELID:

Haladj végig a Felvéti felkészítő tréning moduljain lehetőleg egymás után! Így biztosan semmi nem marad ki, és minden típusfeladattal találkozol, amire szükséged lesz a felvételin.
Átismétlünk minden fontos ismeretet, rendszerezzük a tudásodat.

Minden modulban felvételi feladatsort is találsz. Fontos, hogy ezeket is végig vedd! Lehetséges, hogy eleinte még nehezebben mennek majd a felvételi feladatok (ne aggódj, segítünk mindenhol), de így kellő feladatmegoldó rutinra teszel szert mire a végére érsz, és magabiztos feladatmegoldóvá fogsz válni.

Ötletekkel, hatékony módszerek begyakorlásával felkészítünk az eredményes vizsgázásra is! A számolási készségeid javulni fognak, és „begyorsítunk” a vizsgára, hogy tartani tudd a tempót.

FONTOS! A kérdéseken gondolkozz el, és írd be, kattints rá, válaszd ki a megoldást! Szóval válaszolj légyszi a kérdésekre, mert csak így tudod elérni azt az eredményt, amit szeretnél!

Ha netán komolyabb hiányosságaid vannak régebbről, akkor szükséged lehet a 8. osztályos alapvideókra is (de csak ekkor).

"Tanáraim legnagyobb megdöbbenésére a legjobb központi felvételit írtam az osztályban és a 2. legjobbat az iskolámban."
Csongor
"A magántanárnál sokkal jobb. Nem izgul a gyerek, ha nem érti azonnal a magyarázatot, meg lehet állítani, visszanézni, gyakorolni. Különösen jó, hogy azonnali visszajelzést kap arról, hogy mit tud jól, mit kell többet gyakorolnia. Az unokám az idei évben csak ötösöket , s a felvételin az 50 pontból 49-et szerzett. A lehető legjobb döntésem volt, az oktató program megvásárlása. Most 0-dik éves lesz a középiskolában, de a 9. osztály biztosan meg fogom vásárolni neki."
Ilona
"Önnek köszönhető, hogy a 14 éves fiam sokkal jobb kedvvel ül le matekozni!!!! Óriási segítség a felvételire való készülődésben!"
Kelemen Ibolya