Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés

Matematika felvételi felkészítő 4. osztály

A sikeres nyolcosztályos gimnáziumi felvételihez
Könnyen, érthetően
Ezen az oldalon jelenleg nem tudsz jutalmakat gyűjteni. dicsőségfal

Felvételi felkészítő

Bemutató videó

A hét legnépszerűbb videója (hétfőnként cseréljük)

1. Írásbeli összeadás-kivonás

Többjegyű számok írásbeli összeadása, kivonása

Négyjegyű számok írásbeli összeadását és kivonását a kisebb számokhoz hasonlóan végezzük. Ez könnyebb, mint a fejben számolás, csak pontosnak kell lenned. Elvégzünk néhány műveletet, más műveletekben a hiányzó számjegyeket kell pótolnod, majd szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

Kezdd itt a felkészülést!

Sorminták és grafikonok, táblázatok + gyakorlás

1. Sorminták

Ebben a videóban olyan feladatokat találsz, amelyekben nem kell sokat számolni, inkább logikusan gondolkodni. A végére könnyen meg tudod majd állapítani, hogy mi lesz a különböző sorminták sokadik eleme.

2. Grafikonok, táblázatok

Ebben a videóban grafikonokat és táblázatokat elemzünk, összehasonlítjuk és leolvassuk az adatokat, átlagot számolunk, kiegészítjük a hiányos táblázatot.

3. 2016. II. / 1-6. feladat

A 2016-os felvételi második feladatsorának 1-6. feladatát oldjuk meg ebben a videóban. Egy számolási példa, és szöveges feladatok, amelyekben sok adat közül kell kiválogatnunk a megfelelőket, illetve meg kell keresnünk az összes lehetőséget, ami a feltételeknek eleget tesz. Értelmezünk egy táblázatot, és szerepel geometriai példa is, terület, kerület számítással.

4. 2016. II. / 7-10. feladatok

A 2016-os második feladatsor vége tele volt szöveges feladattal: az egyikben az adatok közül kell kihalászni a szükségeseket, a másik kettőben nyitott mondatokat kell felírni. Van még egy sorozatos feladat is, tulipános sormintával.
Sok-sok szöveges feladat

1. Szövegesek 1.

A szöveges feladatok megoldásának egyik lehetséges módja, mikor nyitott mondatot írunk fel a szöveg alapján, aztán pedig megoldjuk. Az ilyen példákat gyakoroljuk ezen a videón.

2. Szövegesek 2. Több ismeretlen

Olyan szöveges feladatokat oldunk meg, amelyekben több ismeretlen szerepel. Rá fogsz jönni hogy ezek is megoldhatóak, csak néhány trükk kell hozzá, amit most megmutatunk.

3. Szövegesek 3.

Ebben a videóban olyan szöveges feladatokat oldunk meg, amelyekben nagyon sok adat van, és ki kell válogatni azokat, amikre szükségünk van az adott kérdés megválaszolásához.

Logika fejlesztő tematikus videók

Feladattípusok 1. + gyakorlás

1. Helyes sorrend

Vannak olyan feladatok, amelyekben bizonyos dolgokat sorrendbe kell állítani, meg kell állapítani, hogyan következnek egymás után. A videó végére ezekbe is belejössz.

2. Számjegyek

Olyan feladatok megoldását gyakoroljuk, amelyek számjegyekhez kapcsolódnak, a számjegyek értékéhez és helyiértékéhez. Van, hogy kártyákból kell különböző számokat kirakni, de van, hogy többször is felhasználhatjuk a számjegyeket. A kerekítés szabályait is gyakoroljuk, és a műveletek szabályszerűségeit.

3. 2015. I. / 1-6. feladat

A 2015. évi I. feladatsor 1-6. feladatát oldjuk meg: megadott számok közül kiválogatjuk a feltételeknek megfelelőt, az alapműveleteket és a nyitott mondatokat gyakoroljuk egy táblázat kitöltésével, logikai feladatot oldunk meg halmazokkal és körhintával. A szövegesek sem maradhatnak el, és olyan példa is van, ahol az összes lehetőséget kell megkeresnünk.

4. 2015. I. / 7-10. feladat

A 2015-ös I. feladatsor utolsó feladatait oldjuk meg: szöveges feladatok, csokoládé kockákról és időpontokkal kapcsolatban. Építőkockákból építünk, és más szabályok szerint rendezzük sorba a hét napjait.
Feladattípusok 2. + gyakorlás

1. Összes lehetséges eset

Hányféleképpen?

Hányféleképpen választhatunk vacsorát az étteremben, hányféleképpen öltözhetünk fel? Olyan feladatokat oldunk meg és gyakorlunk, amelyekben az összes lehetséges esetet, illetve ezek számát kell meghatározni.

2. Logikai feladatok

Olyan feladatokat oldunk meg, amelyekben keveset kell számolni, annál többet logikusan gondolkodni. Szépen sorban végigmegyünk a feltételeken, és végiggondoljuk, hogy miből mi következik, és azt is, hogy mi mit zár ki, így végül eljuthatunk a megoldáshoz.

3. 2020. II. / 1-6. feladat

A 2020. év második feladatsorát oldjuk meg: számolási feladatok, összes lehetséges eset felsorolása, mértékváltás, szöveges feladatok, diagram értelmezése

4. 2020. II. / 7-10. feladat

Megoldjuk a 2020. év második feladatsorának utolsó feladatait is: szöveges feladatok, igaz-hamis állítások, összes lehetőség felsorolása, és testekkel kapcsolatos feladat.

Sík-,és térbeli feladatok

Felvételi feladattípusok + gyakorlás

1. Síkbeli és térbeli feladatok

Ebben a videóban síkidomokkal és térbeli alakzatokkal kapcsolatos feladatokat oldunk meg. Területet, kerületet, számolunk, és megpróbáljuk elképzelni a rajzok alapján, hogy milyen lehet egy építmény, amit pl. kockacukrokból alkothatunk, vagy hogyan gördülnek a dobókocka felületén a pöttyök.

2. 2017. I. / 1-6. feladat

Oldjuk meg közösen a 2017. évi első feladatsor 1-6. feladatát: lehetőségek megszámlálása, dolgok megfelelő sorrendbe állítása, grafikon és táblázat értelmezése.

3. 2017. I. / 7-10. feladat

A 2017. évi első feladatsor 7-10. feladata: Megoldunk két bonyolult szöveges példát (az egyik több ismeretlenes), kiszámoljuk több fura alakzat területét és kerületét, és a törtrészek számítását is gyakoroljuk ebben a feladatsorban.
Ismétlés a 4.-es tananyagból (ha szükséges)

1. Sokszögek kerülete

Sokszögek kerületének a kiszámítását tanuljuk meg. A négyzet és a téglalap kerületével külön is foglalkozunk. Rajzolj a füzetedbe! Mérd le vonalzóval az oldalak hosszát. Szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

2. Terület

Mi az a terület? Hogyan kell kiszámítani síkidomok területét. Gyakoroljuk a terület meghatározását. Segíts a burkolóknak, mennyi csempére lesz szükségük a fürdőtök burkolásához! Számítsd ki, melyik szobának nagyobb a területe! Új mértékegységet tanulunk meg, a négyzetmétert, négyzet centimétert és társaikat.

3. Testek felszíne, hálója

Téglatesteket és kockákat fogunk "szétboncolni" ezen a videón, hogy lássuk, hogyan is néznek ki kiterítve. A hálójuk segítségével aztán a felszínüket is ki tudjuk számolni. Színes ábrákkal szemléltetjük, hogy könnyen el tudd képzelni, a későbbiekben is segítségedre legyen a kiterített képe egy testnek. Vajon milyen hálóból lehet összeállítani egy téglatestet vagy kockát?

4. Térfogat

Mit jelent a térfogat, hogyan lehet meghatározni? Mekkora helyet foglalsz el a térből? Részletesebben foglalkozunk a téglatest és a kocka térfogatának kiszámításával. Új mértékegységet tanulunk, a köbmétert. Sok példával gyakorlunk.

További felvételi feladatsorok 4. -eseknek

2022. évi feladatok

1. 2022. I. feladatsor 1-6. feladat

A 2022. évi első felvételi feladatsor 1-6. feladatának megoldásai

2016 -2017. évi feladatok

1. 2016. I. / 1-6. feladat

Megoldjuk a 2016-os felvételi vizsga első feladatsorának 1-6. feladatát. Néhány számolás elvégzésével kezdünk, szöveges feladatokkal folytatjuk, logikusan gondolkodva megállapítjuk miből mi következik, megkeressük az összes lehetőséget, dobókockából építünk, meghatározzuk egy sorminta sokadik elemét.

2. 2016. I. / 7-10. feladat

A 2016-os felvételi utolsó feladatai összetett szöveges példák, amelyekben az összes lehetőséget kell megkeresni, nyitott mondatokat felírni, illetve a megadott feltételeket sorban, logikusan átgondolni, így juthatunk el a megoldáshoz.

3. 2017. II. / 1-5. feladat

Megoldjuk a 2017. évi II. 4.-es felvételi feladatsor 1-5. feladatát: számkártyákból megfelelő számokat alkotunk, sorrendbe állítjuk a homokvárakat, meghatározzuk sorminták elemeit, és összehasonlítjuk műveletek eredményét.

4. 2017. II. / 6-10. feladat

A 2017-es II. feladatsor 6-10. feladat: szöveges feladatokat oldunk meg egy és több ismeretlennel, diagramokat értelmezünk, órák tükörképeiről olvassuk le a pontos időt.
Teszteld magad!

1. A 2015-ös II. feladatsor

Próba felvételi: ezt a felvételi feladatsort oldd meg önállóan, 45 perc alatt, mintha ott lennél a vizsgán. A videón a feladatokat találod, egy kis biztatással és jó tanácsokkal körítve.

2. A feladatsor megoldása

Most ellenőrizheted, hogy jól oldottad-e meg a 2015-ös második feladatsor példáit. Akadt közte számolási feladat, többször kellett az összes lehetőséget megkeresni. Számkártyákból számokat alkottál, de nem akárhogyan, hanem a feltételeknek megfelelően. Grafikont is kellett elemezned, és állításokról eldönteni, hogy biztosan igazak, lehetségesek, vagy biztosan nem igazak. Olyan feladat is volt, amelyben a megadott állítások alapján, azokat logikusan végiggondolva kellett a dolgok sorrendjét megállapítanod.
2018-2019. évi feladatsorok

1. 2018. I. / 1-6. feladat

A 2018. évi első feladatsor első 6 példáját oldjuk meg: bevezetésnek néhány számolás, majd szöveges feladatok következnek; felsoroljuk az összes lehetőséget ami a feltételeknek megfelel, és rajzos sorozat elemeit keressük.

2. 2018. I. / 7-10. feladat

Folytatjuk a 2018. évi első feladatsor megoldását. Táblázatot és diagramot értelmezünk, négyzetrácsba rajzolt alakzatoknak meghatározzuk a területét, kerületét, felírjuk az összes lehetséges sorrendet, és törtrészekkel is számolunk.

3. 2019. I. / 1-5. feladat

Megoldjuk a 2019. évi I. feladatsor első 5 példáját: számolás, helyiértékek, számjegyek, összes lehetőség felsorolása, sorminták.

4. 2019. I. / 6-10. feladat

Folytatjuk a 2019. évi első feladatsort:

Hosszú szöveges feladatok, területek kirakása, táblázat értelmezése és kódfejtés várnak rád.

Ismétlés a 4.-es tananyagból (ha szükséges)

Számolások, műveletek

1. A műveletek sorrendje

Milyen sorrendben kell elvégezni az összeadásokat-kivonásokat, szorzásokat-osztásokat, ha több művelet is szerepel egy műveletsorban? Mi a helyzet akkor, ha zárójel is van? Gyakoroljuk az ilyen összetett műveleteket nagy számokkal is!

2. Írásbeli összeadás-kivonás

Többjegyű számok írásbeli összeadása, kivonása

Négyjegyű számok írásbeli összeadását és kivonását a kisebb számokhoz hasonlóan végezzük. Ez könnyebb, mint a fejben számolás, csak pontosnak kell lenned. Elvégzünk néhány műveletet, más műveletekben a hiányzó számjegyeket kell pótolnod, majd szöveges feladatokkal is gyakorlunk.

3. Írasbeli szorzás és osztás gyakorlása

Gyakoroljuk együtt a fontos írásbeli műveleteket! Számítsd ki a műveletsorok eredményét! Figyelj a műveletvégzés sorrendjére! Pótold a hiányzó számokat! Melyik a kisebb, nagyobb, vagy egyenlő? Sok érdekes feladat vár.
Mértékegységek

1. A hosszúság mérése, mértékegységei

Két újabb hosszúság mértékegységet ismerhetsz meg: milliméter, kilométer, és átismételheted a már tanultakat is. Melyik távolság, hosszúság, magasság, vastagság a nagyobb? Tárgyakat is fogunk mérni. Gyakoroljuk az átváltásokat.

2. A tömeg mérése, mértékegységei

A tömegről már az alsóbb évfolyamokban is tanultál. Átismételjük a mértékegységeket, tanulunk egy újat is, ami a mázsa. Gyakorolhatod az átváltásokat.

3. Az űrtartalom mérése, mértékegységei

Ismerd meg az űrtartalom két újabb mértékegységét a centilitert és millilitert, és azok kapcsolatát a nagyobb mértékegységekkel. Összehasonlítjuk, melyik a nagyobb, melyik edénybe fér több. Megtanuljuk, mikor milyen mértékegységet használunk. Gyakoroljuk az átváltásokat.

4. Az idő mérése, mértékegységei

Az időt sokféle módon mérhetjük, órával, naptárral, napórával. Melyik a több idő? Hány nap egy hét, hány hét egy év, melyik hónap hány napos? Gyakoroljuk az átváltásokat: hány másodperc egy óra, hány óra egy hét? Megtanuljuk kiszámolni hány nap telik el a névnapod és a születésnapod között?
Bea
A nyolcosztályos központi felvételi nagyon komoly megmérettetés elé állítja a gyerekeket. Céltudatos rákészülés és gyakorlás nélkül rendkívül nehéz jó eredményt elérni. Ezekkel az interaktív videókkal tematikusan felkészítünk, fejlesztjük a logikádat, és interaktívan gyakoroljuk a vizsgafeladatok megoldását, hogy biztonsággal sikerüljön a matek.

Hogyan érdemes készülni?

A videókat olyan sorrendben érdemes végignézned, ahogyan az oldalon találod.

Ez a felkészítő tréning úgy épül fel, hogy minden típusfeladat csínját-bínját megtanítjuk egy-egy videón, de közben rendszeresen kitérünk egy-egy teljes feladatsor megoldására is.

Így a felvételire tisztában leszel a típusfeladatokkal, és kellő rutint szerzel a felvételi feladatok gyors megoldásában

Javasoljuk, hogy rendszeresen gyakorolj, hétről-hétre, így nem kell kapkodni majd a vizsga előtt.

Fontos, hogy a videókon feltett kérdésekre mindig válaszolj, mert csak így tudják ezek a tananyagok elérni azt a különleges hatást, hogy igazi, magabiztos tudást építenek nagyon gyorsan.

Újdonság: A 4.-es anyagból is betettük ide azokat a videókat, amikkel pótolhatod az esetleges hiányosságaidat (ha szükséges). Ezeket akkor érdemes megnézned, ha az alsós anyagból nem megy minden gond nélkül.

Tarts ki!

Lehetséges, hogy eleinte még lesznek homályos pontok a gyakorló feladatokban, de mire a végére érsz, minden világos lesz, és kellő magabiztosságra és feladatmegoldó rutinra teszel szert.

Bea
B. Békési Beáta
matematika tanárnő, oktatási vezető
"A 8 osztályos gimnáziumi felvételi felkészítő tanfolyam anyagára fizettem elő. A felvételin előforduló valamennyi típusfeladatra találtunk magyarázó videókat, ami az egyszerűbb feladattól a nehezebbig mindenre kiterjedt. A videók az első perctől kezdve tökéletesen követhetőek, a magyarázatok logikusak, magas szintű szakmai tapasztalatokról és elhivatottságról árulkodnak.
Bárcsak nekem is így magyarázták volna annak idején a matekot! További jó munkát kívánunk!"
Egy ősztől kisgimis kislány anyukája : Mzs
Idén sikeres felvételit írt nyolc osztályos gimnáziumba Anna lányom és Luca lányom, aki művészvénával van megáldva, tehát nem a matek a kedvenc tantárgya, úgy néz ki, hogy ötös lesz év végén matekból. ...Köszönöm szülőként, hogy levesznek egy óriási terhet a vállamról, és úgy értik meg a matekot a gyermekeim, hogy nincs belőle napi szintű veszekedés, feszültség. Nekünk nagyon bejön ez a módszer, amit Önök csinálnak.

Beke Kamilla