Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
Add meg a neved
IsmeretlenCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal

Kilépés
Kilépés

Fizika 8. osztály

(Számítások + elméleti alapjaik)
Új helyen!*

Bemutató videó

A hét legnépszerűbb videója (hétfőnként cseréljük)

1. Fényvisszaverődés

A fényvisszaverődés törvényéről tanulunk. Megvizsgáljuk, mi a beeső fénysugár, beesési szög és beesési merőleges, visszaverődési szög fogalma. Megpróbáljuk lerajzolni együtt a fényvisszaverődést először négyzetrácsos lapon, majd körzővel és vonalzóval. Bemutatjuk a fényvisszaverődésen alapuló eszközök - tükör, periszkóp - működését. Számolási feladatokat is végzünk.

Hang, hullámmozgás a természetbenKupa

A hangPlecsni 0/6 Csillag

1. A hang

Hang úgy keletkezik, hogy a hang forrása rezeg. Beszélünk a hanghullámokról, feladatokat oldunk meg a hangsebességgel kapcsolatban. Részletezzük a hangkeltés különböző módjait (húros, fúvós, ütős hangszerek). Szót ejtünk a hallás folyamatáról, hangelnyelésről és hangvisszaverődésről valamint a zajszennyezésről is.

2. A hang 2

Megismerkedünk a frekvencia fogalmával, meghallgathatsz különböző frekvenciájú hangokat. Meghatározzuk az összefüggést a hang frekvenciája és a húr, ill. síp hosszúsága között, és megoldunk néhány számolási feladatot. Beszélünk az ultrahangról és infrahangról is és szóba kerülnek a természetben található hullámok.

A fényKupa

A fény és a fényvisszaverődésPlecsni 0/12 Csillag

1. A fény keletkezése
és terjedése

Elsődleges és másodlagos fényforrásokról, természetes és mesterséges fényforrásokról tanulunk. Megvizsgáljuk, melyik hogyan működik. Áttekintjük a világítás fejlődésének történetét: milyen elven működnek a különböző fényforrások, a fáklyák, izzólámpák, fénycsövek, LED-lámpák. A fény terjedéséről, sebességéről is lesz szó, majd néhány számolási feladatot oldunk meg együtt.

2. Fényvisszaverődés

A fényvisszaverődés törvényéről tanulunk. Megvizsgáljuk, mi a beeső fénysugár, beesési szög és beesési merőleges, visszaverődési szög fogalma. Megpróbáljuk lerajzolni együtt a fényvisszaverődést először négyzetrácsos lapon, majd körzővel és vonalzóval. Bemutatjuk a fényvisszaverődésen alapuló eszközök - tükör, periszkóp - működését. Számolási feladatokat is végzünk.

3. Síktükrök

Mit látunk a tükörben? A síktükör képalkotásáról, a kép szerkesztéséről, tulajdonságairól lesz szó. Bemutatjuk a síktükör gyakorlati alkalmazását. Mi történik, ha több tükröt helyezünk egymás mellé vagy egymással szembe? Hogyan működik a kaleidoszkóp? A többszörös vagy végtelen tükörképekről is tanulunk.

4. Gömbtükrök

Megismerkedünk a domború és homorú tükrök fogalmával. Megvizsgáljuk a gömbtükrök nevezetes sugármeneteit, képalkotásukat. Hogyan verődik vissza a fény a domború és a homorú tükrök különböző pontjairól? Miért látjuk magunkat olyan furcsán a gömbtükrökben? A kép vajon valódi vagy csak látszólagos? Szó lesz a gömbtükrök gyakorlati alkalmazásáról is.
Fénytörés, lencsékPlecsni 0/9 Csillag

1. Fénytörés

A fény irányt változtat két közeg határán - ez a fénytörés. Megtanuljuk, mi a beesési- és törési szög fogalma, a szögek nagysága, a fénytörés törvénye, fénysebesség különböző anyagokban, optikailag sűrűbb és ritkább közegek, törésmutató fogalma, teljes visszaverődés. Gyakorlati példákra is számíthatsz.

2. Lencsék és lemezek

A plánparalel lemez és a prizma képalkotásáról tanulunk. A domború és a homorú lencsék jellemzőit vizsgáljuk. Megismerkedünk a dioptria fogalmával és a gyűjtőlencse képalkotásával. Vajon a szűkebb vagy a vastagabb lencse fogja jobban törni a fényt? Néhány feladatot is végzünk a dioptria kiszámítására.

3. Szem, homorú lencse,
fényszennyezés

Az emberi szem és a hagyományos fényképezőgép működéséről halhatsz ezen a videón. A homorú lencse képalkotását mutatjuk meg. Hogyan segíti a szemüveg az éles látást? Gyakorló feladatokat végzünk a domború és homorú lencsékkel kapcsolatos ismeretek elmélyítésére. Szót ejtünk a fényszennyezésről is.
SzínképPlecsni 0/3 Csillag
2
Csillag
Csillag
Csillag
Lejátszás
Lejátszás
(HAMAROSAN) A röntgentől a mikrohullámig
3
Csillag
Csillag
Csillag
Lejátszás
Lejátszás
(HAMAROSAN) Csillagászat

1. Színek

A prizma a fehér fény a szivárvány színeire bontja. Miért látjuk színesnek a tárgyakat? Hogyan láthatunk egy tulipánt sárgának? Melyike színeket veri vissza, melyeket nyel el? Hogyan keveri ki a színeket a tévéképernyő és hogyan a nyomtató? Ezekre a kérdésekre mind választ kapsz.

2. A röntgentől a mikrohullámig

3. Csillagászat

Az elektromosság és mágnesességKupa

Elektromos alapjelenségekPlecsni 0/9 Csillag

1. Bevezetés: elektromosság,
mágnesesség

A mai technikai civilizáció elképzelhetetlen az elektromosság és mágnesesség jelenségein alapuló eszközök nélkül. Ezek részletes megismeréséről fog szólni ez a fejezet.

2. Elektromos alapjelenségek

Felidézzük és megmagyarázzuk azokat az elektromos jelenségeket, amikkel valószínűleg te is találkoztál már. Megismerkedhetsz az elektromos töltés fogalmával, fajtáival, a közöttük fellépő erőkkel. Említést teszünk a töltésmegosztásról és a töltés kiegyenlítődésről is.

3. Elektromos vezetés

Megismerjük a különböző anyagok vezetési tulajdonságait, részletezzük, hogyan működik az elektromos vezetés fémekben, és hogyan az oldatokban, olvadékokban. Bevezetjük az elektromos áram és az áramerősség fogalmát, és megoldunk néhány számolási feladatot.
ÁramkörökPlecsni 0/18 Csillag

1. Áramkörök

Megismerkedünk az egyszerű áramkörökkel és az áramköri jelekkel. Bevezetjük a feszültség fogalmát. Megvizsgáljuk, hogy mi történik, ha az elemeket különböző módon összekapcsoljuk. Megtanuljuk, hogyan lehet áramerősséget és feszültséget mérni az áramkörben.

2. Ohm törvénye

Egy új fizikai mennyiséget vezetünk be, ez az ellenállás. Megállapítjuk, hogy a feszültség és az áramerősség egyenesen arányos mennyiségek. Kimondjuk Ohm törvényét, és feladatokat oldunk meg ezzel kapcsolatban.

3. Soros kapcsolás

A fogyasztók soros kapcsolása. Megvizsgáljuk, hogyan alakulnak a fogyasztók kivezetésein mérhető feszültség értékek, és a fogyasztókon áthaladó áram erőssége. Megismerkedünk az eredő ellenállás fogalmával, és megoldunk néhány számolási feladatot is.

4. Párhuzamos kapcsolás

A fogyasztók párhuzamos kapcsolása. Hogyan alakul a fogyasztók kivezetésein mérhető feszültség? Milyen összefüggés van a mellékágakban folyó áram erősségek és a főág áramerőssége között? Megoldunk néhány számolási feladatot is.

5. Soros és párhuzamos
kapcsolás gyakorlása

Gyakoroljuk, amit a soros és párhuzamos kapcsolásokról tanultunk, megnézünk néhány példát bonyolultabb áramkörökre. Számolási feladatokat oldunk meg sorosan és párhuzamosan kapcsolt fogyasztókból álló áramkörökkel kapcsolatban.

6. Az áram hatásai

Elektromos árammal tudunk hőt termelni, kémiai folyamatokat kiváltani, mágneses hatásokat előidézni, és hatással van az élő szervezetre is. Ezen a videón az elektromos áram hőhatásával, kémiai hatásával és élettani hatásával foglalkozunk.
Elektromos munka, teljesítményPlecsni 0/6 Csillag

1. Elektromos munka,
teljesítmény

Bevezetjük az elektromos munka és az elektromos teljesítmény fogalmát, kiszámoljuk az elektromos fogyasztást, és feladatokat oldunk meg ezekkel kapcsolatban.

2. Elektromos munka - Gyakorlás

Felsoroljuk a képleteket, amelyeket az elektromos munkával és teljesítménnyel kapcsolatban tanultunk, és megoldunk néhány számolási feladatot.
MágnesességPlecsni 0/6 Csillag

1. Mágneses alapjelenségek

2. Az elektromos áram mágneses hatása

Az elektromos áramnak mágneses hatása is van, áramjárta vezető közelében az iránytű kitér. Ezen a jelenségen alapul az elektromágnes, és az elektromos motor és más eszközök működése is. Ha a videó végére érsz, számodra is érthető lesz majd.

3. Elektromágneses indukció

Megismerkedünk az elektromágneses indukció jelenségével, megnézzük, mitől függ az indukált feszültség, és meghatározzuk az indukált áram irányát. A mágneses indukció néhány gyakorlati hasznosítását is megmutatjuk.
Váltakozó áram és felhasználásaPlecsni 0/15 Csillag

1. Váltakozó áram

Megismerkedünk a váltakozó áram, az effektív áramerősség és effektív feszültség fogalmával. Megtanuljuk hogyan lehet váltakozó áramot előállítani, és miért váltakozik. Megoldunk néhány számolási feladatot is.

2. A váltakozó áram hatásai
Gyakorlás

Van-e a váltakozó áramnak hőhatása, kémiai, mágneses és élettani hatása? Összefoglaljuk az egyenáram és a váltakozó áram hasonlóságait és különbségeit. Gyakoroljuk a számolási feladatok megoldását.

3. A transzformátor

A transzformátor feszültség átalakító berendezés, segítségével nagyobb vagy kisebb feszültséget tudunk előállítani. Megismerheted a működését, és számolási feladatokat is végzünk.

4. Az elektromos energia előállítása és szállítása

Megismerjük a különböző erőművek működését: hőerőművek, szél-, víz-, és naperőművek, atomerőmű. Megmutatjuk, hogy a távvezetékeken hogyan jut el az áram az erőművektől a házunkig, és hogy miért van szükség a nagyfeszültségű vezetékekre.

5. Lakások elektromos hálózata

Elektromosság a gyakorlatban: milyen részekből áll egy lakás elektromos hálózata, mi az a főmegszakító, kismegszakító? Mire jó a földelés? Ezekre a kérdésekre mind választ kapsz a videóból. Közben megoldunk néhány számolási feladatot is.
Bea
A világ csodálatos törvényszerűségeit kutatja és tárja fel a fizika tudománya. Lépj be Te is ebbe a varázslatos világba, ismerd meg az alapvető összefüggéseket!
Témakörönként bemutatjuk az összefüggéseket.
Feladatokban gyakorolhatod ezeket és a kapcsolódó számításokat.

8. osztályos fizika könnyen, érthetően

Van olyan iskola, ahol a fizikát magas szinten tanítják, ott a megértése okoz gondot sokaknak. Ahol pedig háttérbe szorult, és már csak „mesélős” fizikát tanítanak, ott a továbbtanulásnál lehet gond, ha hiányzik a megfelelő tudás és a feladatmegoldási rutin.

Ezekről a videókról könnyedén megtanulhatod a szükséges összefüggéseket, megismerkedhetsz a típusfeladatokkal és begyakorolhatod a számolásokat.

Ebben csomagban minden fizika tananyagot megtalálsz, amit 8. osztályban tanultok, akármelyik tankönyvet használjátok*. A témakörök közül válaszd ki azt, amivel éppen foglalkoztok az iskolában, és a videókról meglepően gyorsan meg tudod tanulni.

Küldetésünk, hogy a fizikából is segítsünk

A fizika méltatlanul háttérbe szorult a mai iskolarendszerben. Kevesen választják ezt a tárgyat, és a fizikát feltétlenül igénylő pályákat továbbtanulásuk irányának. Pedig a jövő szakembereinek egyre inkább szükségük lesz arra, hogy ismerjék a világ és a technikai eszközök működését.

Küldetésünk, hogy megmutassuk, hogy a fizika könnyen és élvezetesen is tanulható, és hogy minél több gyermeket segítsünk olyan pályát választani, ami biztos, jól jövedelmező munkát, garantált és magas szintű megélhetést biztosít számára.

Mélyedj el velünk a világ felfedezésében, a nagy összefüggések felismerésében, és tanuld meg, hogyan lehet „kiszámolni”, mi fog történni a jövőben :)

*Újdonság! 7.-es és 8.-os fizika külön helyen

A 7. és 8. osztály fizika tananyagát a különböző tankönyvek más-más sorrendben veszik. Ezért a két osztály között vannak átfedések. A fénytan és a csillagászat lehet 7. osztályos és 8. osztályos tananyag is.

2022. március 31-ig az átfedések miatt egyetlen csomagban volt a 7.-és 8.-os fizika. Ezt az önálló 8.-os fizika oldalt a szétválasztás után hoztuk létre, és azokat a témaköröket (fénytan, elektromosság, csillagászat) tartalmazza, amiket 8.-ban vehettek, akármelyik tankönyvet is használjátok.

Ha korábban is tanultál már a fizika tananyagokkal, és már jutalmakat is gyűjtöttél, akkor azokat a 7.-es fizika oldalon találod. A tanév végéig nyugodtan folytasd ott a tanulást.