Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal
Kilépés
Kilépés

Nézzük át, mi mindent kell tudnod a 8.-os pótvizsgára!

(Útmutató a felkészüléshez)

iránytű

8.-ban szinte a teljes tananyagot átismételtétek, ami az általános iskolában előkerült. De azért szerencsére nem kell mind a 4 év anyagát ugyanolyan súllyal tudni a pótvizsgán. Összeállításunkkal segíteni szeretnénk, hogy átlásd azt, amit meg kell tanulnod, ellenőrizni tudd magad, és könnyebben be tudd osztani az idődet.

+

Műveletek pozitív és negatív számokkal

  • Negatív számokkal, törtekkel és tizedestörtekkel is minden műveletet el tudsz végezni, gyakorold, hogy biztosan menjen. Ilyen műveletek lehetnek a pótvizsgán is.

  • Fontos a műveletek sorrendje is (1. a zárójel, 2. hatványozás, 3. szorzás/osztás, 4.összedás/kivonás)!

O

Algebrai kifejezések

A betűs kifejezésekkel való műveleteket komolyan meg kell tanulnod, hisz nemcsak a pótvizsga miatt fontos, hanem jövőre is kelleni fog. Betűs kifejezések összevonása, a zárójelek felbontása, összeg-különbség szorzása, törtek, hatványozás (már betűs kifejezésekkel is), illetve a hatványokkal végezhető műveletek is szerepeltek már a tananyagban.

?

Egyenletek, egyenlőtlenségek, szöveges feladatok

A mérlegelvet már nagyon jól kell tudnod alkalmazni az egyenletek megoldásában. Gyakorold az egyenletek, egyenlőtlenségek megoldását, biztos lesz ilyen a pótvizsgán! A szöveges feladatok egyenletekkel történő megoldását is érdemes gyakorolni.

=

Arányosság, százalék

Ezeket az ismereteket is tanultátok már tavaly, tavaly előtt. Egyenes és fordított arányosság, százalék (százalékérték, a százalékláb, százalék-alap) - ilyeneket idén is kérdezhetnek tőled.

=

Függvények

A másodfokú függvények (x2) ábrázolása, a grafikon alapján a hozzárendelési szabály felírása - ilyenekre számítani kell pótvizsgán is. Vettétek még a négyzetgyök, az abszolút-érték, és a tört-függvényt (tavaly pedig a lineáris függvényeket), legalább az alap-függvényeket ismerned kell, grafikonnal együtt.

+

Geometria I. (Síkgeometria)

A legfontosabb új összefüggés geometriából a Pitagorasz-tétel, de érdemes átnézni, amit a háromszögekről és négyszögekről tudni lehet.

  • Háromszögek: típusai, belső, külső szögei, nevezetes vonalai, kerületük, területük

  • Négyszögek: típusai, és azok tulajdonságai, kerületük, területük.

  • Kör: kerületének, területének kiszámítása

A hasonlóságról, és a középpontos nagyításról-kicsinyítésről is kérdezhetnek, ezt a transzformációt tanultátok az idén új tananyagként.

O

Geometria II. (Testek)

Új testek: a gúlák és a kúpok. Ismerned kell az elnevezéseket (alap, magasság, oldalak, alkotók, palást, stb...), és ki kell tudni számolni az ilyen testek felszínét és térfogatát. Valószínűleg a gömbről is tanultatok, ezek felszíne, térfogata is lehet kérdés (bár kevésbé valószínű)

?

Számelmélet, oszthatóság

Ez a témakör már több éve újra és újra előkerül. A következő fogalmak fontosak: Páros és páratlan számok, számok osztói, többszörösei, két szám legnagyobb közös osztója, legkisebb közös többszöröse, ezek kiszámítása. Prímszámok, prímtényezős felbontás. Ismerni kell az oszthatósági szabályokat, hogy meg tudd állapítani, hogy pl. 34270 osztható-e 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 9-cel és 10-zel. Esetleg 6-tal, 8-cal sőt 50-nel, 100-zal is.

=

Halmazok, kombinatorika, valószínűség

Ilyen feladatoknak kisebb az esélye pótvizsgán, de azért halmazos kérdés előfordulhat. A valószínűséggel, illetve az összeszámlálásos feladatokkal csak akkor foglalkozz, ha igazán hangsúlyosan vettétek a suliban, vagy ha a tanárod utalt arra, hogy szükség van rá a pótvizsgán.

=

Sorozatok

A sorozatokkal is foglalkoztatok valószínűleg az év vége felé. (ha netán nem, akkor biztos nem is kérdezik). A számtani és a mértani sorozatokkal kapcsolatos elnevezéseket és összefüggéseket kell ismerned, ilyen feladatokat megoldani:

Számtani sorozat: első tag, különbség, n. tag kiszámítása, sorozat összege (Gauss-módszer)
Mértani sorozat: első tag, hányados, n. tag kiszámítása.

!

A felkészüléseteket segítő teszteket a pótvizsga felkészítő oldal alján találjátok, méghozzá a tematika szerint, kb. három egyenlő részre osztva a teljes megtanulandó anyagot.

Ha pedig intenzívebb segítségre van szükséged, ha nem akarod Te magad keresgélni a gyakorló feladatokat, és a hozzájuk tartozó magyarázatokat, és jó lenne, ha valaki alaposan elmagyarázná a fontos összefüggéseket, a Pótvizsga Felkészítő Tréningre nyugodtan rábízhatod magad. Végigvezetünk minden témakörön, együtt begyakoroljuk a típuspéldákat, és még az önbizalmad is javulni fog, mert a tréning a sikerélményt is biztosítja neked. Tudj meg többet a Pótvizsga Felkészítő Tréningről itt.

Eredményes felkészülést, sikeres pótvizsgát kívánok!

B. Békési Beáta
Matek Oázis