Tananyagok Vásárlás Vélemények Írásaink
Belépés
Tananyagok
Vásárlás
Vélemények
Írásaink
Gyakran Ismétlődő Kérdések
Kérdezz-Felelek
Belépés
Regisztráció
.
ID Profil

Rendeléseim
Jogosultságaim
Dicsőségfal
Kilépés
Kilépés
Kémia Videók

Tanácsok szülőknek:

Mi a megoldás a tavaszi tanulási problémákra?

Ha gyermekeden is azt látod, hogy egyre nehezebben ül le a tanulnivaló elé, ha a suliban ugyanakkor egyre magasabbak a követelmények, akkor...

...először is tudnod kell, hogy a helyzet csak fokozódni fog: Kitört a tavasz, egyre jobb lesz kint játszani, egyre nehezebb leülni és koncentrálni. Ugyanakkor egyre több tanítási szünet szakítja meg a munkát: kirándulások, ünnepek, város (fák, Föld, ...meg még ki tudja minek a napja), miközben a tanárokat hajtja és szorítja a tanterv.

Vagyis nem tudnak – nem bírnak mindent figyelembe venni, és bizony a szűkösebb időkeretbe is bele akarják még passzírozni az elmaradt tananyagokat.- Kicsit kevesebb gyakorlással, kicsit felületesebb magyarázatokkal, de a követelmény az követelmény...

Mit tehetsz Te, szülőként, ha nem akarod, hogy gyermeked rontani kezdjen?

  • Segíthetsz neki megérteni a tanulnivalót. Sok gyereknek például már az hatalmas segítség, ha valaki felolvassa a leckét. Legjobb persze, ha „le is fordítod” neki, vagyis megfogalmazod emberi nyelven azt, amit a tankönyvek sokszor körmondatokban, és a gyermekénél sokkalta bővebb szókinccsel (vagyis számára érthetetlenül) adnak elő.

    (Ha érdekelnek a részletek: tragédia, ami az általános- és középiskolás tankönyvekkel az elmúlt évtizedekben történt. Olyan szaknyelvi zsargonokkal, olyan bonyolult mondatokban próbálják tálalni az információkat, ami teljesen idegen az ilyen életkorú gyermekektől. Ezt sokan tudják, mégsem bír kitörni a tankönyvkiadás ebből a csapdából.)

  • Segíthetsz beosztani az idejét: Jó módszer, ha megállapodtok, hogy csak fél órát tanuljon egyszerre, utána kicsit lazítson. Viszont azt a fél órát próbálja meg nagyon ügyesen kihasználni, hogy minél kevesebbszer kelljen újabb fél órára leülni.

  • Biztasd, hogy rajzolja le, amiről tanul! Nem művészi alkotásokról van szó, csak kis ikonok, vonalrajzok, színes feliratok, és máris izgalmasabb és megjegyezhetőbb az anyag.

  • Fontos, hogy ne együtt szidjátok a tanárt, mert attól semmi nem lesz jobb (és láttad, ő is kényszer alatt van...). Inkább noszogasd a gyermeked, hogy ne hagyja magát, hogy maguk alá gyűrjék a tanulnivalók, ne engedje, hogy az utolsó hónapokban leromoljanak a jegyei.

  • Ja, és pihenjen eleget, igyon sokat tanulás közben is (az agy úszni kíván!!), plusz a vitaminok is javítják a teljesítőképességét (míg az üres szénhidrátok – sok péksüti, csoki, chips pl. - fáradékonyabbá teszik.)

Dandelion

Tisztában vagyunk vele, hogy éppen elég nehéz feladat gyereket nevelni anélkül is, hogy közben a matekozásával is foglalkoznod kell. Ezért, ha akarod, akkor interaktív videó csomagjainkkal tudunk segíteni Neked és gyermekednek.

Ezeket a videó csomagokat úgy állítottuk össze, hogy fele annyi időt kelljen a leckével töltenie, és biztosabb alapokra helyezze a tudását. Akár a korábbi hiányosságait is gyorsan, és könnyen bepótolhatja.

(Ha pedig akarod, akkor a tanulási naplón keresztül ellenőrizheted, hogy mennyit és milyen eredménnyel matekozott. A tanulási napló működéséről készített rövid bemutató videót megtalálod a oktatási oldal tetején, vagy akár ide kattintva.

Sok sikert és kitartást kívánunk Nektek!

B. Békési Beáta